Συνεχίστηκε νωρίς σήμερα το πρωί ο βομβαρδισμός της Λιβύης από το διεθνή συνασπισμό και εκρήξεις ακούστηκαν στην Τρίπολη.

Η Ουάσινγκτον ανακοίνωσε ότι θα μειώσει τη συμμετοχή της στις αεροπορικές επιχειρήσεις και θα μεταβιβάσει τον έλεγχο των στρατιωτικών επιχειρήσεων μέσα στις επόμενες ημέρες, ύστερα από συμφωνία μεταξύ των εταίρων της για τον καθοριστικό ρόλο που πρέπει να έχει το ΝΑΤΟ.

«Θα νικήσουμε σε αυτή τη μάχη», ήταν το μήνυμα του Λίβυου ηγέτη ο οποίος μίλησε σε οπαδούς του και οι δηλώσεις του μεταδόθηκαν και από την τηλεόραση της χώρας.

Την Τρίτη ο Λίβυος πρωθυπουργός αλ Μπαγκντάντι Αλ Μαχμούντι κήρυξε κατάπαυση του πυρός για τρίτη φορά.

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ ‘Αντερς Φογκ Ράσμουσεν ανακοίνωσε ότι οι 28 πρεσβευτές συνεδρίασαν για έβδομη συνεχή ημέρα και συμφώνησαν για την έναρξη επιχείρησης για τον έλεγχο της τήρησης του εμπάργκο όπλων κατά της Λιβύης, με τη συμμετοχή πλοίων και αεροσκαφών.

Η Ολλανδία ανακοίνωσε τη συμμετοχή της στην επιχείρηση για την τήρηση του εμπάργκο όπλων με προορισμό τη Λιβύη, διαθέτοντας έξι μαχητικά αεροσκάφη F-16, δύναμη 200 στρατιωτών, ένα ναρκαλιευτικό και ένα αεροσκάφος ανεφοδιασμού.

Το Βερολίνο αντίθετα ανακοίνωσε ότι αναστέλλει τη συμμετοχή των πλοίων του στις επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ στη Μεσόγειο ώστε να μη λάβει μέρος στον έλεγχο της τήρησης του εμπάργκο όπλων.

Παρίσι και Ουάσινγκτον ανακοίνωσαν χθες βράδυ ότι συμφώνησαν στο ρόλο του ΝΑΤΟ και ο Λευκός Οίκος έκανε λόγο για «ρόλο κλειδί» της Ατλαντικής Συμμαχίας.