Ισραηλινός αξιωματούχος ζήτησε από εκπρόσωπο της Παλαιστινιακής αρχής να κηρύξει παράνομη την ισλαμιστική οργάνωση Χαμάς, όπως αναφέρει εμπιστευτικό έγγραφο για τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων, που μετέδωσε το δορυφορικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα.

Από το βράδυ της Κυριακής, το τηλεοπτικό δίκτυο άρχισε να δημοσιεύει εμπιστευτικά έγγραφα που αφορούν στις ισραηλινο-παλαιστινιακές διαπραγματεύσεις από το 1999 έως το 2010. Τα έγγραφα αυτά δείχνουν ότι οι Παλαιστίνιοι διαπραγματευτές ήταν έτοιμοι το 2008 να προβούν σε παραχωρήσεις σε σχέση με την ανατολική Ιερουσαλήμ και το δικαίωμα της επιστροφής στο Ισραήλ προσφύγων του 1948.

Σύμφωνα με το τελευταίο έγγραφο που δημοσίευσε το Αλ Τζαζίρα, το αίτημα για κήρυξη ως παράνομης της Χαμάς είχε διατυπωθεί κατά τη διάρκεια μιας συνομιλίας μεταξύ του αξιωματούχου των ισραηλινών υπηρεσιών ασφάλειας Γιόαβ Μορντεχάι και ενός εκπροσώπου της Παλαιστινιακής Αρχής, του Χάσαν Αταλάχ ο οποίος, σύμφωνα με το δίκτυο του Κατάρ, είχε συμφωνήσει σε αυτή τη λύση.

Ο Μορντεχάι είχε ζητήσει από την Παλαιστινιακή Αρχή να μην περιορίζεται στο να μάχεται τα φανατικά μέλη της Χαμάς αλλά να επεκτείνει τη δράση της κατά των ακτιβιστών πολιτών «μέσα στους δήμους για παράδειγμα», μετέδωσε το Αλ Τζαζίρα. «Συμφωνώ ότι οφείλουμε να ασχοληθούμε με αυτό το θέμα», απάντησε ο Χάσαν Ατάλαχ σύμφωνα με την ίδια πηγή.

«Η Χαμάς πρέπει να κηρυχθεί παράνομη από τον πρόεδρο σας. Μέχρι σήμερα μόνο τα μαχητικά μέλη είναι παράνομα», είχε τονίσει ο Γιόαβ Μορντεχάι, σύμφωνα με το Αλ Τζαζίρα.