Ξεπέρασαν τους 1.000 οι νεκροί στη Μέκκα λόγω καύσωνα, σύμφωνα με τον νεότερο τραγικό απολογισμό που δόθηκε στη δημοσιότητα. Στους νέους θανάτους περιλαμβάνονταν 58 από την Αίγυπτο, σύμφωνα με άραβα διπλωμάτη που μίλησε στο γαλλικό πρακτορείο. Ο ίδιος αποκάλυψε ότι από τους 658 συνολικά νεκρούς από τη χώρα αυτή, οι 630 ήταν μη καταγεγραμμένοι.

Το αιγυπτιακό υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε χθες ότι διεξάγει «επιχειρήσεις έρευνας για Αιγύπτιους που κηρύχθηκαν αγνοούμενοι κατά τη διάρκεια του χατζ», κάνοντας λόγο για «ορισμένο αριθμό θανάτων».

Το χατζ, από τις μεγαλύτερες θρησκευτικές συγκεντρώσεις του κόσμου, είναι ένας από τους πέντε πυλώνες του Ισλάμ και οι πιστοί, που είναι σε θέση, πρέπει να κάνουν το μεγάλο προσκύνημα τουλάχιστον μία φορά στη ζωή τους.

Συνολικά, περίπου 10 χώρες έχουν αναφέρει 1.081 θανάτους κατά τη διάρκεια του ετήσιου προσκυνήματος, ενός από τους πέντε πυλώνες του Ισλάμ, το οποίο όλοι οι μουσουλμάνοι πρέπει να ολοκληρώσουν τουλάχιστον μία φορά.

Ο υδράργυρος έφθανε τους 51,8° Κελσίου στη Μέκκα, που χαρακτηρίζεται ο ιερότερος τόπος του Ισλάμ.

Οι αρχές της Σαουδικής Αραβίας είχαν συμβουλεύσει τους πιστούς να χρησιμοποιούν ομπρέλες, να πίνουν πολύ νερό και να αποφεύγουν να εκτίθενται στον ήλιο τις πιο θερμές ώρες της ημέρας. Η συμβουλή έρχεται σε αντίθεση με το γεγονός ότι πολλές τελετές ήταν προγραμματισμένες τις ώρες της μεγάλης ζέστης.

Περίπου 1,8 εκατ. πιστοί έλαβαν μέρος στο μεγάλο προσκύνημα φέτος, στη μεγάλη πλειονότητά τους (1,6 εκατ.) αλλοδαποί, σύμφωνα με τις αρχές του βασιλείου.