Σοκάρει το βίντεο πέντε ομήρων, μελών του Ισραηλινού Στρατού, που απήχθησαν από τη Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.

Το βίντεο έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το Φόρουμ Ομήρων και Εξαφανισμένων. Τραβήχτηκε, όπως αναφέρει η εφημερίδα Times of Israel από κάμερες στο σώμα ενόπλων της Χαμάς, έχει διάρκεια 3 λεπτά και 10 δευτερόλεπτα και έχει υποστεί επεξεργασία, ώστε να αφαιρεθούν πολύ σκληρά πλάνα.

Στα πλάνα, οι νεαρές γυναίκες, όλες τους αιφνιδιασμένες και κάποιες αιμόφυρτες, εικονίζονται δεμένες, να μεταφέρονται σε ένα τζιπ. «Έχω φίλους στην Παλαιστίνη» ακούγεται να λέει στα αγγλικά μία από τις νεοσύλλεκτες, η 19χρονη Ναάμα Λέβι. Ένας από τους ενόπλους ακούγεται να της απαντά, φωνάζοντας, στα αραβικά: «Είστε σκυλιά! Θα σας πατήσουμε, σκυλιά». Ένας άλλος ένοπλος λέει σε μια από τις ομήρους: «Είσαι όμορφη».

Το φόρουμ δήλωσε ότι η απόφαση για τη δημοσιοποίηση του βίντεο ελήφθη από τις οικογένειες των πέντε γυναικών στρατιωτών, που παραμένουν όμηροι στη Γάζα: Liri Albag, Karina Ariev, Agam Berger, Daniela Gilboa και Naama Levy. 

«Κοιτάξτε τις στα μάτια», αναφέρει το Φόρουμ Ομήρων και Οικογενειών. «Το βίντεο αποτελεί ισχυρό κατηγορητήριο για την εθνική αποτυχία στη διαχείριση των ομήρων τις τελευταίες 229 ημέρες. Δείχνει τη βίαιη και ταπεινωτική μεταχείριση των πέντε γυναικών την ημέρα της απαγωγής τους και τον τεράστιο φόβο, ο οποίος αντανακλάται στα μάτια τους.

Η ισραηλινή κυβέρνηση πρέπει να καθίσει ξανά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων

Οι οικογένειες των ομήρων ελπίζουν ότι το βίντεο αυτό θα εντείνει τις πιέσεις στον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου ώστε να συμφωνήσει σε μια εκεχειρία με τη Χαμάς και να εξασφαλίσει την απελευθέρωση των ανθρώπων τους.

«Κάθε νέα μαρτυρία για το τι συνέβη στους ομήρους αντανακλά την ίδια τραγική αλήθεια. Πρέπει να τους φέρουμε όλους πίσω στο σπίτι τώρα», δήλωσαν εκπρόσωποι των οικογενειών των ισραηλινών ομήρων.

«Το κράτος του Ισραήλ δεν μπορεί να αποδεχτεί μια πραγματικότητα, όπου οι πολίτες του αισθάνονται συνεχώς ότι απειλείται η ζωή τους και υποφέρουν από αδυσώπητο φόβο και άγχος. Κάθε μέρα που περνά γίνεται όλο και πιο δύσκολο να φέρει τους ομήρους πίσω στο σπίτι – τους ζωντανούς για αποκατάσταση και τους δολοφονημένους για σωστή ταφή. Η ισραηλινή κυβέρνηση δεν πρέπει να χάσει άλλη στιγμή, πρέπει να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων σήμερα!», προστίθεται στην ανακοίνωση.