Ο Νίκος Χριστουλίδης μίλησε στο Δίκτυο Συντακτών Γερμανίας και αναφέρθηκε στο μεταναστευτικό, τονίζοντας ότι η Κύπρος δεν μπορεί να δεχτεί άλλα άτομα και ότι για αυτό τον λόγο ζήτησε βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Πρέπει εδώ να χρησιμοποιήσω τα πιο ξεκάθαρα λόγια. Φτάνει. Δεν είμαστε σε θέση να δεχθούμε άλλους Σύρους πρόσφυγες. Είμαστε στο όριο και δεν μπορούμε να διαχειριστούμε άλλο αυτή τη ροή προσφύγων. Για αυτό ζήτησα τη βοήθεια της ΕΕ και αποφάσισα να αναστείλω την εξέταση νέων αιτήσεων ασύλου. Για μας είναι ζήτημα εθνικής ασφάλειας. Δεν είμαστε πλέον σε θέση να ανταποκριθούμε σε αυτή την πρόκληση», είπε ο Κύπριος πρόεδρος.

Ταυτόχρονα, επισήμανε, η κυπριακή κυβέρνηση βρίσκεται σε συνομιλίες με τον Λίβανο, την Αίγυπτο και την Ινδία προκειμένου να συνάψει συμφωνίες για την υποδοχή εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού από τις συγκεκριμένες χώρες.

Αναφερόμενος στη συμπλήρωση 20 ετών από την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, ο Νίκος Χριστοδουλίδης κάνει λόγο για «τη σημαντικότερη θετική εξέλιξη από την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας το 1960» και συμπληρώνει ότι δεν θα μπορούσε να φανταστεί πώς η Κύπρος θα ήταν σε θέση να αντεπεξέλθει σε πολλές προκλήσεις, όπως η πανδημία του κορονοϊού με την απαιτούμενη προμήθεια εμβολίων ή η οικονομική κρίση, εάν δεν ήταν μέλος της ΕΕ και της Ευρωζώνης.