Ο Νίκος Χριστοδουλίδης αναμένεται να πραγματοποιήσει έκτακτη συνάντηση με την Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, ώστε να συζητήσουν για το μεταναστευτικό, επειδή το τελευταίο χρονικό διάστημα αυξήθηκαν οι ροές προς την Κύπρο.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, η συνάντηση θα γίνει με αφορμή το συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας στην Αθήνα.

Σε δηλώσεις του σήμερα πριν από τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου στη Λευκωσία ο κ. Χριστοδουλίδης έκανε λόγο για «σοβαρή κρίση στο μεταναστευτικό» τονίζοντας ότι έχει ήδη επικοινωνήσει με τον πρωθυπουργό του Λιβάνου αλλά και με την αρμόδια για το ζήτημα των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ επίτροπο, Ίλβα Γιόχανσον. Πρόσθεσε δε ότι την Κυριακή θα συναντηθεί εκ νέου με την πρόεδρο της Κομισιόν.

Σημειώνεται, ότι η Κύπρος υπήρξε επί μακρόν και για σειρά ετών η χώρα με τον μεγαλύτερο αριθμό παράτυπων μεταναστών, κατ’ αναλογία πληθυσμού, στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τα δεδομένα ανατράπηκαν όταν η Κυβέρνηση Χριστοδουλίδη ανέλαβε το 2023 με την επίσπευση της εξέτασης των αιτήσεων ασύλου και τον άμεσο επαναπατρισμό όσων εξαντλούσαν τις προβλέπομενες από το νόμο διαδικασίες, κάτι που για πρώτη φορά οδήγησε στην ανατροπή του συσχετισμού αφίξεων και απελάσεων, με τις δεύτερες να είναι πλέον περισσότερες από τις πρώτες.

Ωστόσο, το δεδομένο αυτό κινδυνεύει να ανατραπεί εκ νέου με τις μαζικές αφίξεις Σύρων μέσω Λιβάνου τις τελευταίες εβδομάδες.

Ενδεικτικό της σοβαρότητας της κατάστασης κρίνεται και το γεγονός ότι στην ειδική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε εκτάκτως χθες στο Προεδρικό Μέγαρο αποφασίστηκαν μέτρα τα οποία όμως κρίθηκαν μη ανακοινώσιμα και μάλιστα στο σύνολό τους.