Σαν σήμερα, 4 Μαρτίου 1924, δημοσιεύεται για πρώτη φορά στις ΗΠΑ το τραγούδι που θεωρείται σήμα κατατεθέν για όσους έχουν γενέθλια. Το «Happy Birthday» είναι ένα αγγλικό τραγούδι, το οποίο έχει μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες.

Σε πολλές περιπτώσεις, ακούγεται ακριβώς όπως είναι στα αγγλικά από ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης και της χώρας μας. Συνήθως τραγουδιέται στον/στην εορτάζοντα/εορτάζουσα αμέσως μετά το ελληνικό τραγούδι, λίγο πριν σβήσει τα κεράκια της τούρτας.

Η ιστορία του τραγουδιού

Η μελωδία του τραγουδιού γράφτηκε από τις αδελφές Πάτυ και Μίντρεντ Χιλ, το 1893, στις Ηνωμένες Πολιτείες, όταν ήταν δασκάλες στο Λούισβιλ, στο Κεντάκι των ΗΠΑ. Ωστόσο, οι στίχοι ήταν διαφορετικοί, όπως και ο τίτλος. Το «Happy Birthday» είχε ξεκινήσει ως «Good morning to all».

Οι δυο δασκάλες έγραψαν το «Good morning to all», με εύκολους και χαρούμενους στίχους, ώστε να είναι εύκολο για τα παιδιά να μπορούν να το τραγουδούν άνετα και να το θυμούνται. Σύμφωνα με το βιβλίο Γκίνες (1998), το «Happy Birthday» είναι το πιο αναγνωρίσιμο τραγούδι στην αγγλική γλώσσα, μετά το «For he’s a jolly good fellow».