Η δεύτερη ομάδα ομήρων που άφησε ελεύθερους η Χαμάς έφθασε στο Ισραήλ αργά το βράδυ του Σαββάτου, όπως ανακοίνωσε ο ισραηλινός στρατός. Σύμφωνα με τις αιγυπτιακές και τις ισραηλινές αρχές, αφέθηκαν ελεύθεροι 13 υπήκοοι Ισραήλ – κάποιοι έχουν διπλή υπηκοότητα – και 4 υπήκοοι Ταϊλάνδης που κρατούνταν στη Λωρίδα της Γάζας. Η απελευθέρωσή τους καθυστέρησε για αρκετές ώρες.

Λίγη ώρα αργότερα, η ισραηλινή υπηρεσία φυλακών ανακοίνωσε ότι αφέθηκαν ελεύθερα 39 πρόσωπα με την παλαιστινιακή εθνικότητα, στο πλαίσιο της συμφωνίας που τέθηκε σε ισχύ την Παρασκευή.

Πρόκειται για γυναίκες και πρόσωπα εφηβικής ηλικίας, κάτω των 19 ετών, όπως και στις περιπτώσεις των ομήρων που απελευθερώθηκαν, που ήταν όλοι γυναίκες και παιδιά.

Στα χέρια του Ισραήλ ο κατάλογος με τους ομήρους που θα απελευθερωθούν σήμερα

Το Ισραήλ έλαβε κατάλογο ομήρων που πρόκειται να απελευθερωθούν από τη Χαμάς σήμερα, Κυριακή, σύμφωνα με το γραφείο του πρωθυπουργού.

«Αξιωματούχοι ασφαλείας ελέγχουν τη λίστα» και οι πληροφορίες έχουν μεταφερθεί στις οικογένειες των ομήρων, ανέφερε το γραφείο σε ανακοίνωσή του.

Η λίστα σηματοδοτεί την τρίτη ημέρα των απελευθερώσεων από τότε που τέθηκε σε ισχύ η εκεχειρία για μια παύση των μαχών στη Λωρίδα της Γάζας.

Η συμφωνία Ισραήλ-Χαμάς προβλέπει, τουλάχιστον στη θεωρία, τετραήμερη ανακωχή, την απελευθέρωση 50 ομήρων και την αποφυλάκιση 150 κρατουμένων.

Χαιρετίζει την απελευθέρωση ομήρων η Γερμανία

Η επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας, Ανναλένα Μπέρμποκ, χαιρέτισε το βράδυ του Σαββάτου προς Κυριακή την απελευθέρωση δεύτερης ομάδας ομήρων από τη Χαμάς, οι τέσσερις εκ των οποίων είναι Γερμανοϊσραηλινοί, εκφράζοντας «ανακούφιση» μέσω X (του πρώην Twitter).

Ήδη προχθές Παρασκευή είχαν αφεθεί ελεύθεροι άλλοι τέσσερις Γερμανοϊσραηλινοί, που σημαίνει ότι συνολικά έχουν αφεθεί ελεύθερα οκτώ πρόσωπα με τη γερμανική υπηκοότητα.

«Τους σκέφτομαι, όπως κι αυτούς που βρίσκονται ακόμη στα χέρια της Χαμάς. Εργαζόμαστε με όλες μας τις δυνάμεις για να ανακτήσουν την ελευθερία τους το συντομότερο», ανέφερε η γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Μπέρμποκ.

Οι 13 Ισραηλινοί όμηροι που απελευθέρωσε η Χαμάς το Σάββατο

Οι περισσότεροι από τους ομήρους που απελευθερώθηκαν απόψε είναι κάτοικοι του κιμπούτς Μπεερί, μια από τις περιοχές του Ισραήλ που δέχθηκε ένα από τα σφοδρότερα χτυπήματα της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.

Ήδη, σύμφωνα με την εφημερίδα Times of Israel, οι συγγενείς των ομήρων άρχισαν να τους αναγνωρίζουν από τις φωτογραφίες και τα βίντεο που βγήκαν στη δημοσιότητα από την άφιξή τους στο πέρασμα της Ράφα με το κονβόι του Ερυθρού Σταυρού.

  • Σασάν Χαράν, 67 ετών
  • Η κόρη της Άντι Σοχάν , 38 ετών, και τα παιδιά της Άντι Γιαχέλ 3 ετών, και Ναβέχ, 8 ετών.
  • Σίρι Βάις, 53 ετών και η κόρη της Νόγκα Βάις, 18 ετών.
  • Μάγια Ρετζέβ, 21 ετών
  • Χίλα Ρότεμ, 12 ετών
  • Έμιλι Χαντ , 9 ετών
  • Νόμα Ορ, 17 ετών και Άλμα Ορ, 13 ετών
  • Νόαμ Αβιγκντόρι , 12 ετών, και η μητέρα της Σάρον Αβιγκντόρι , 52 ετών
Επάνω σειρά, από αριστερά: Noga Weiss, Shiri Weiss, Adi Shoham, Naveh Shoham και Yahel Shoham. Μέση σειρά, από αριστερά: Maya Regev, Noam Avigdori, Sharon Avigdori, Hila Rotem και Emily Hand. Κάτω σειρά, από αριστερά: Shoshan Haran, Alma Or και Noam Or.

H μητέρα της 13χρονης Rotem δεν απελευθερώθηκε με την κόρη της

Η ισραηλινή κυβέρνηση προσπαθεί να προσδιορίσει γιατί μια μητέρα που είχε συλληφθεί όμηρος στις 7 Οκτωβρίου δεν απελευθερώθηκε μαζί με την κόρη της.

Η Hila Rotem, 13 ετών, ήταν μεταξύ των Ισραηλινών ομήρων που αφέθηκαν ελεύθεροι το Σάββατο, σύμφωνα με το γραφείο του ισραηλινού πρωθυπουργού και το φόρουμ για ομήρους και αγνοούμενους.

Η Raaya Rotem, η μητέρα της Hila, δεν περιλαμβάνεται στους ομήρους που απελευθερώθηκαν. Η Hila και η Raaya, 54 ετών, απήχθησαν από το Kibbutz Be’eri στις 7 Οκτωβρίου.

Ένας ισραηλινός κυβερνητικός αξιωματούχος είπε ότι οι μητέρες και τα παιδιά δεν πρέπει να χωρίζονται βάσει της συμφωνίας.

«Αυτό είναι μέρος της συμφωνίας», είπε ο αξιωματούχος. «Είναι άγνωστο πού είναι και τι της συνέβη».