Ένα 6χρονο κορίτσι με μια σπάνια νευρολογική ασθένεια υποβλήθηκε πρόσφατα στο Λος Άντζελες σε χειρουργική επέμβαση, με τους γιατρούς να αποσυνδέουν το μισό εγκέφαλό της.

Η Brianna Bodley, η οποία διαγνώστηκε με εγκεφαλίτιδα Rasmussen τον Αύγουστο του 2022, βρίσκεται σε ανάρρωση από τη λειτουργική ημισφαιρεκτομή στις 28 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με μια σελίδα GoFundMe που διοργάνωσε η μητέρα της Crystal Bodley.

Το Εθνικό Ινστιτούτο Νευρολογικών Διαταραχών και Εγκεφαλικού (NINDS) περιγράφει την εγκεφαλίτιδα του Rasmussen (RE) ως «μια πολύ σπάνια, χρόνια φλεγμονώδη νευρολογική ασθένεια που συνήθως επηρεάζει μόνο το ένα ημισφαίριο (το μισό) του εγκεφάλου».

Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν συχνές και σοβαρές κρίσεις, φλεγμονή του εγκεφάλου (αλλιώς γνωστή ως εγκεφαλίτιδα), διανοητική επιδείνωση και προοδευτική απώλεια νευρολογικών λειτουργιών όπως κινητικές δεξιότητες, ομιλία και κινητικότητα στη μία πλευρά του σώματος, ανά NINDS.

Σύμφωνα με τη σελίδα GoFundMe της Brianna, διαγνώστηκε με την ασθένεια αφού νοσηλεύτηκε δύο φορές μέσα σε ένα μήνα καθώς υπέστη αρκετές επιληπτικές κρίσεις τη νύχτα.

Εν μέσω αποτυχίας πολλών φαρμάκων να σταματήσουν τις κρίσεις, οι οποίες κατέστρεψαν τον εγκέφαλο της Brianna, της συνέστησε να υποβληθεί στη λειτουργική ημισφαιρεκτομή. Η χειρουργική επέμβαση αποσυνδέει τα ημισφαίρια του εγκεφάλου μεταξύ τους, ως «η μόνη θεραπεία για τις επιληπτικές κρίσεις που προκαλούνται από RE», σύμφωνα με τη σελίδα της στο GoFundMe.

«Πονούσε επειδή είχε ασταμάτητα επιληπτικές κρίσεις, οι οποίες φαίνονται στο πόδι της που τραντάζεται όλη μέρα ακόμα και όταν κοιμάται», έγραψε η μητέρα της.

Είπε επίσης στο ABC70020 ότι το πόδι της κόρης της «θα λύγιζε συνεχώς και θα είχε πρόβλημα στο περπάτημα».

Κατά συνέπεια, ο Δρ Richard Aaron Robison του Πανεπιστημίου Loma Linda Health πραγματοποίησε την εγχείρηση διάρκειας 10 ωρών, λέγοντας στο ABC7, «Απλώς η αποσύνδεση [του εγκεφάλου] αρκεί για να σταματήσει η ασθένεια εντελώς και ουσιαστικά, ενδεχομένως να τη θεραπεύσει».

«Η Brianna θα είναι ακόμα το ίδιο άτομο, ακόμη και μετά την αποσύνδεση του μισού εγκεφάλου της», εξήγησε ο Robison στην έξοδο.

Από τις 3 Οκτωβρίου, η Crystal έγραψε σε μια ενημέρωση στη σελίδα GoFundMe ότι η ιατρική ομάδα της Brianna επικεντρώνεται στη «διαχείριση του πόνου της μετά την επέμβαση». Η 6χρονη θα ξεκινήσει επίσης «εντατική απεξάρτηση για να μάθει πώς να περπατά και να χρησιμοποιεί το χέρι της, λογοθεραπεία και πολλά άλλα».

Σύμφωνα με τη σελίδα, η Brianna θα κάνει αποτοξίνωση έως ότου «μπορεί να περπατήσει και να κουνήσει ξανά το χέρι της», αλλά «δεν θα ξαναβρεί ποτέ τις λεπτές κινητικές της δεξιότητες στο αριστερό της χέρι και την περιφερειακή όψη στο αριστερό της μάτι».

«Έχει πολύ μακρύ δρόμο ανάρρωσης, αλλά είναι ένα δυνατό και αποφασιστικό κοριτσάκι. Ξέρω ότι θα κάνει σπουδαία πράγματα και θα τα ξεπεράσει όλα αυτά», έγραψε η μητέρα της.