Οι υπερτροφές είναι μία κατηγορία τροφίμων που περιέχει φρούτα, λαχανικά, δημητριακά και όσπρια, όλα απίστευτα υγιεινά και πυκνά σε θρεπτικά συστατικά.

Ενώ όλα έχουν τα δικά τους μοναδικά οφέλη για την υγεία, ορισμένα superfoods, σύμφωνα με το eatthis.com αποτελούν το τέλειο σνακ για να τρώτε ανάμεσα στα γεύματα, επειδή μπορούν να σας κρατήσουν χορτάτους και πιο ενεργητικούς πριν έρθει η ώρα να φάτε το επόμενο γεύμα σας.

Φιστίκια

Φιστίκια σε μπολ

«Η πρωτεΐνη είναι μια ισχυρή μακροεντολή όταν πρόκειται για κορεσμό και τα φιστίκια είναι ένα σνακ γεμάτο πρωτεΐνες, καθώς παρέχουν όλα τα απαραίτητα αμινοξέα σε φυτική μορφή», λέει η διαιτολόγος Lauren Manaker. Αυτά τα απαραίτητα αμινοξέα -τα οποία ο οργανισμός σας δεν μπορεί να παράγει μόνος του- είναι γνωστά ως «δομικά στοιχεία της πρωτεΐνης» και χρειάζονται για να παράγει ο οργανισμός σας πραγματικά πρωτεΐνες. Οι πρωτεΐνες ζωικής προέλευσης περιέχουν όλα τα απαραίτητα αμινοξέα, καθιστώντας τις αυτό που είναι γνωστό ως «πλήρης πρωτεΐνη». Οι περισσότερες φυτικές πρωτεΐνες θεωρούνται ελλιπείς επειδή δεν περιέχουν όλα τα αμινοξέα, αλλά τα φιστίκια (καθώς και το tempeh, η σόγια και η κινόα) αποτελούν μια νόστιμη εξαίρεση.

Η Manaker προσθέτει, επίσης, ότι επιπλέον «αποτελούν πηγή φυτικών ινών και υγιεινών λιπαρών, τα οποία βοηθούν τους ανθρώπους να αισθάνονται επίσης χορτάτοι».

Τοστ με αβοκάντο

Ψωμί με αβοκάντο και σολομό

Από μόνο του, το αβοκάντο είναι ένα αγαπημένο superfood γεμάτο υγιεινά λιπαρά και φυτικές ίνες, καθώς και βιταμίνες όπως φυλλικό οξύ, μαγνήσιο και βιταμίνη Ε. Μπορείτε πάντα να απολαμβάνετε μερικές φέτες αβοκάντο μόνες τους, αλλά η Goodson συνιστά να μετατρέψετε αυτό το superfood σνακ, φτιάχνοντας τοστ αβοκάντο σε ψωμί ολικής άλεσης με γαρνιτούρες όπως αγγούρι, σπόρους chia κ.α.

Όλα αυτά τα συστατικά λειτουργούν τέλεια μαζί επειδή: «Το αβοκάντο παρέχει μονοακόρεστα λιπαρά για κορεσμό, ενώ το τοστ ολικής άλεσης προσφέρει φυτικές ίνες και διαρκή ενέργεια. Το αγγούρι προσθέτει ενυδάτωση και τραγανότητα, οι σπόροι chia παρέχουν ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και τα μικροπράσινα προσφέρουν μια θρεπτική ώθηση».

Καρπούζι

Καρπούζι

Πολλά από τα superfoods αυτής της λίστας έχουν υψηλότερα επίπεδα πρωτεΐνης ή φυτικών ινών, επειδή αυτά είναι τα κύρια συστατικά που σας βοηθούν να μείνετε χορτάτοι και πιο ενεργητικοί μετά την κατανάλωσή τους. Αλλά το καρπούζι, το οποίο, σύμφωνα με τη Manaker «είναι ένα από τα πιο ενυδατικά τρόφιμα εκεί έξω και αποτελείται κατά 92% από νερό και είναι γεμάτο ηλεκτρολύτες», είναι ένα σνακ που μπορεί να σας κρατήσει να αισθάνεστε γεμάτοι ενέργεια λόγω των ενυδατικών του ιδιοτήτων.

«Μερικές φορές, οι άνθρωποι μπορούν να αισθάνονται πιο ενεργητικοί όταν δεν είναι αφυδατωμένοι και το σνακ με καρπούζι μπορεί να βοηθήσει στην επίτευξη αυτού του στόχου». Επίσης, λόγω του χαμηλότερου αριθμού θερμίδων του και των υψηλότερων επιπέδων νερού, μπορείτε να αισθάνεστε πιο χορτάτοι από περισσότερο καρπούζι χωρίς να ξεπεράσετε τους θερμιδικούς σας στόχους.

Γιαούρτι με μούρα

Γιαούρτι με μούρα

Η διαιτολόγος Amy Goodson σημειώνει ότι το γιαούρτι είναι ένα θαυμάσιο σνακ υπερτροφής επειδή «είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες, βοηθώντας στον έλεγχο της όρεξης, τον κορεσμό και τη διατήρηση των μυών, ενώ περιέχει, επίσης, προβιοτικά που βοηθούν στην πέψη και την υγεία του εντέρου».

Αλλά αν θέλετε ακόμα περισσότερη θρεπτική δύναμη στο σνακ σας για να κρατήσετε μακριά την απογευματινή νωθρότητα, η Goodson λέει να βεβαιωθείτε ότι έχετε προσθέσει στο γιαούρτι σας και μια χούφτα μούρα και ψιλοκομμένα αμύγδαλα. «Τα μούρα παρέχουν αντιοξειδωτικά και φυτικές ίνες για την πέψη και τα αμύγδαλα προσθέτουν επιπλέον καλά λιπαρά και φυτικές ίνες για μια ικανοποιητική απόλαυση».

Προσθέτει, επίσης, ότι μπορείτε να το συμπληρώσετε με λίγο μέλι, «το οποίο προσθέτει φυσική γλυκύτητα». Αυτό το γλυκαντικό είναι γεμάτο αντιοξειδωτικά και βιταμίνες και μάλιστα έχει βρεθεί ότι ενδεχομένως βοηθά στην υγεία της καρδιάς και στη μείωση της αρτηριακής πίεσης.