Πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, τα μούρα -στα οποία συμπεριλαμβάνονται τα βατόμουρα και τα σμέουρα, τα μύρτιλα και τα κράνμπερι, τα φραμπουάζ, οι φράουλες και τα μαύρα, κόκκινα και λευκά μούρα- αποτελούν μια ιδανική διατροφική επιλογή που βοηθά στην πιο λαμπερή και νεανική όψη του δέρματος.

Λόγω των πολλών αντιοξειδωτικών που διαθέτουν, τα μούρα προστατεύουν από καρδιαγγειακά και πολλές μορφές καρκίνου, γι’ αυτό και θεωρούνται υπερτροφές.

Μούρα

Μούρα: Πώς βοηθούν στην πιο λαμπερή όψη του δέρματος

Σύμφωνα με το mindbodygreen.com και την φυσιοπαθή γιατρό Kellyann Petrucci, «Τα βατόμουρα είναι πραγματικά θεαματικά για το δέρμα, ενώ προσφέρουν ακόμη και αυτή την ικανότητα για να βοηθήσουν την υγιή γήρανση». Πιο συγκεκριμένα, τα βαθύ μπλε μούρα είναι γεμάτα αντιοξειδωτικά, όπως οι ανθοκυανίνες (ή οι χρωστικές που δίνουν στα μούρα το μπλε- μωβ χρώμα τους), που έχει αποδειχθεί ότι βοηθούν στην υγιή γήρανση του δέρματος παρέχοντας αντιοξειδωτική προστασία από την έκθεση στο περιβάλλον και τις ελεύθερες ρίζες. Η έρευνα δείχνει επίσης ότι οι ανθοκυανίνες στα βατόμουρα μπορούν να προάγουν τη φυσική παραγωγή κολλαγόνου.

Αναφορικά με το κολλαγόνο, τα μύρτιλα περιέχουν επίσης υψηλή δόση βιταμίνης C -η οποία αποτελεί ζωτικό μέρος της διαδικασίας παραγωγής κολλαγόνου. Δεν διεγείρει απλώς την παραγωγή κολλαγόνου, αλλά σταθεροποιεί το κολλαγόνο που έχετε, οδηγώντας σε συνολική μείωση των ρυτίδων, αναφέρει το mindbodygreen.com.

Smoothie με μούρα

Πώς μπορείτε να συμπεριλάβετε τα μούρα στη διατροφή σας

Για αυτούς τους λόγους, η Petrucci λέει ότι περιλαμβάνει τα βατόμουρα «σε οτιδήποτε μπορώ να πάρω ανά πάσα στιγμή». Ένα smoothie ομορφιάς με βατόμουρα, μερικά μάφιν με βατόμουρα, ένα βάζο με ολονύχτια βρώμη με βατόμουρα -μπορείτε να τα προσθέσετε σε όποια συνταγή θέλετε. Ή μπορείτε πάντα να έχετε ένα σακουλάκι μαζί σας για ένα σνακ εν κινήσει.

Όταν πρόκειται, λοιπόν, για τροφές που υποστηρίζουν το δέρμα, η Petrucci στρέφεται συχνά στα βατόμουρα. Δεδομένου του φορτίου αντιοξειδωτικών και φυτοθρεπτικών συστατικών που έχουν, δεν είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς γιατί θα ήταν καλό κι εσείς να ενσωματώσετε τα βατόμουρα στα καθημερινά σας γεύματα.