Μυστικά επιτυχίας για την τέλεια γαλοπούλα

4+4 μοναδικές συμβουλές για ένα σούπερ τραπέζι


ΓΥΝΑΙΚΑ
20:05
20/12/2010
Μυστικά επιτυχίας για την τέλεια γαλοπούλα
loading

Το μεγαλύτερο στοίχημα στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι είναι σίγουρα η γαλοπούλα! Και είναι εξίσου σημαντικό να ξέρουμε πώς θα ψηθεί σωστά αλλά και τι πρέπει να κάνουμε με τη γέμιση!

Νόστιμη αλλά και υγιεινή

1. Ξεπαγώνετε την γαλοπούλα πολύ καλά προτού την μαγειρέψετε . Εάν είναι μεγάλη, καλό είναι να την αφήσετε εκτός κατάψυξης 2 μέρες πριν.
2. Για την γέμιση υπολογίστε ότι περίπου 350γρ. γέμιση είναι αρκετή ποσότητα για μια γαλοπούλα 4- 4 1/2 κιλών.
3. Η γέμιση πρέπει να έχει κρυώσει πολύ καλά προτού γεμίσετε τη γαλοπούλα (η ζεστή γέμιση ευνοεί τη δημιουργία βακτηριδίων).
4. Εάν φτιάξετε τη γέμιση από την προηγούμενη ημέρα διατηρήστε την στο ψυγείο αλλά προτού γεμίσετε τη γαλοπούλα, να την αφήσετε να αποκτήσει θερμοκρασία δωματίου.

Για να ψηθεί σωστά χωρίς να στεγνώσει

1. Αλείφετε τη γαλοπούλα με βούτυρο, ή μαργαρίνη ή καρφώστε στο στήθος της φετάκια μπέικον. (η λιπαρή ύλη τη βοηθάει να ψηθεί σωστότερα).
2. Τοποθετήστε τη στο ταψί με το στήθος προς τα επάνω, σκεπάζοντάς τη με αλουμινόχαρτο το οποίο δε θα πρέπει να ακουμπάει πάνω στη γαλοπούλα Εναλλακτικά θα μπορούσατε εάν διαθέτετε να χρησιμοποιήσετε γάστρα αντί ταψιού.
3. Βάλτε το ταψί ή τη γάστρα σε φούρνο προθερμασμένο στους 220°.
Χαμηλώστε τη φούρνο στους 180° - 190ο C μετά την πρώτη μισή ώρα.
Ψήνετε με βάση το βάρος της γαλοπούλας (δείτε πίνακα), περιχύνοντάς τη τακτικά με το λίπος που συγκεντρώνεται μέσα στο σκεύος.
Στο τέλος αφαιρείτε το αλουμινόχαρτο (ή ανοίγετε τη γάστρα), ανεβάζετε τη θερμοκρασία και πάλι στους 220° C και συνεχίζετε το ψήσιμο της γαλοπούλας για μισή ώρα ακόμα μέχρι να ροδοκοκκινίσει.
4. Για να βεβαιωθείτε ότι η γαλοπούλα είναι έτοιμη, τρυπήστε τη μέχρι βαθιά με ένα κοφτερό μαχαίρι στο πιο παχύ της σημείο. Θα πρέπει το ζουμί της να μην περιέχει αίμα.

Πηγή: icookgreek.com

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει