Αν υπάρχει ένα θέμα που εγγυάται ότι θα διχάσει μια αίθουσα με ειδικούς της βιομηχανίας ομορφιάς, αυτό είναι τα έλαια προσώπου. Ενώ κάποιοι ισχυρίζονται ότι τα έλαια είναι απόλυτη βάση σε κάθε πρόγραμμα περιποίησης της επιδερμίδας, ανεξάρτητα από τον τύπο της επιδερμίδας σας, άλλοι προειδοποιούν ότι πρέπει να τα αποφεύγουμε εντελώς.

Για όσες προσπαθούν ακόμα να αποκρυπτογραφήσουν τι ακριβώς κάνει ένα λάδι προσώπου και πώς να επιλέξουν το κατάλληλο για τις δικές τους δερματικές ανησυχίες, αυτά είναι όλα όσα πρέπει να ξέρετε, ώστε να αποφασίσετε μόνες σας.

Τα έλαια δρουν ως σφραγιστικό, όχι ως ενυδατική κρέμα

Σύμφωνα με όσα δήλωσε στο βρετανικό Glamour η Dr. Maryam Zamani, αισθητικός γιατρός στην Cadogan Clinic, τα έλαια έχουν παρόμοια σύνθεση με τα λιπίδια (τα φυσικά έλαια και λίπη) που βρίσκονται φυσικά στο δέρμα και τα οποία βοηθούν στην αποτελεσματική επιδιόρθωση και ρύθμιση του φραγμού υγρασίας του δέρματος, ο οποίος είναι αυτός που διατηρεί την υγρασία στο δέρμα μας.

«Κλινικές μελέτες δείχνουν ότι όταν ένα έλαιο εφαρμόζεται στο δέρμα, το δέρμα ανταποκρίνεται απορροφώντας τα έλαια σαν να παράγονται φυσικά από το δέρμα, γεγονός που οδηγεί σε επανορθωτική και ενυδατική επίδραση στο δέρμα», λέει η Dr. Zamani. «Το ίδιο το λάδι δεν προσφέρει την υγρασία, αλλά εξασφαλίζει ότι η υγρασία δεν χάνεται». Γι’ αυτό και σε κάθε ρουτίνα περιποίησης της επιδερμίδας, τα έλαια πρέπει πάντα να εφαρμόζονται τελευταία -ως ένας τρόπος να «σφραγίζονται» όλα.

Τα διαφορετικά έλαια κάνουν διαφορετικά πράγματα

Δεν είναι όλα τα έλαια ίδια όμως. Ενώ το έλαιο τεϊόδεντρου είναι διευκρινιστικό, το έλαιο τριαντάφυλλου θεωρείται πολύ πιο θρεπτικό. Επιπλέον, τα διαφορετικά έλαια ανταποκρίνονται διαφορετικά σε διάφορους τύπους δέρματος. «Όλοι οι τύποι δέρματος μπορούν να επωφεληθούν από τη χρήση ενός ελαίου, αρκεί να είναι μέσα στη σωστή ρουτίνα για τον τύπο του δέρματός τους. Η διασφάλιση ότι το έλαιο έχει τα πιο ευεργετικά συστατικά ή δραστικές ουσίες είναι το κλειδί», λέει η Dr. Zamani.

Τα έλαια μπορούν πραγματικά να βοηθήσουν το ξηρό δέρμα

Αν το δέρμα σας είναι ιδιαίτερα ξηρό, τα καλά νέα είναι ότι μπορείτε να χρησιμοποιείτε έλαια προσώπου, αρκεί να το ενυδατώσετε πρώτα. Η Dr. Zamani εξηγεί πως «Το λάδι σφραγίζει την υγρασία και εμποδίζει την απώλεια υγρασίας. Ωστόσο, οι ξηροί τύποι δέρματος θα επωφεληθούν πολύ από την εφαρμογή μιας ενυδατικής κρέμας πριν, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι η ενυδάτωση διεισδύει στο δέρμα. Εφαρμόστε το λάδι από πάνω για να κλειδώσετε την υγρασία».

Αλλά μπορεί να είναι πολύ βαριά για επιδερμίδες που είναι επιρρεπείς σε ατέλειες

Δεν έχει νόημα να εφαρμόζετε έναν γενικό κανόνα για τα έλαια, επειδή αυτό που μπορεί να είναι υπέροχα θρεπτικό για το δέρμα ενός ατόμου, μπορεί να είναι πολύ βαρύ για το δέρμα ενός άλλου. «Από κλινική άποψη, βλέπω πολλούς ασθενείς που αναπτύσσουν συμφόρηση και δημιουργία μαύρων στιγμάτων ως αποτέλεσμα της χρήσης βαριών ελαίων προσώπου ή βάλσαμων καθαρισμού, τα οποία μπορεί να οδηγήσουν σε φραγμένους πόρους», προειδοποιεί η σύμβουλος δερματολόγος Dr Anjali Mahto. «Δεν αποτελούν το σκεύασμα της επιλογής μου για επιρρεπές σε ατέλειες δέρμα. Γενικά προτιμώ τα έλαια για χρήση σε ξηρούς, πολύ ξηρούς ή ώριμους τύπους δέρματος».