Η ρεφλεξολογία παρόλο που εντάσσεται στις μεθόδους που χρησιμοποιεί η Ολιστική Ιατρική στην πραγματικότητα δεν πρόκειται για μορφή Ιατρικής αλλά για μία πρακτική που στηρίζεται στην θεωρία ότι στα πέλματα των ποδιών μας καταλήγουν νεύρα που αντιστοιχούν σε όλα τα όργανα του οργανισμού. Ο ρεφλεξιολόγος μπορεί να αναγνωρίσει ένα όργανο που πάσχει ανάλογα με τα σημεία της ευαισθησίας του ανθρώπου που τον επισκέπτεται αλλά δεν μπορεί να διαγνώσει την υποκείμενη παθολογία. Η θεραπευτική προσέγγιση της ρεφλεξιολογίας έγκειται στην προσπάθεια αποκατάστασης της ισορροπίας του οργανισμού μέσω της άρσης των προβλημάτων λειτουργίας των ενεργειακών καναλιών.

Με την εναρμόνιση των λειτουργιών του οργανισμού επιτυγχάνεται η βελτίωση της κυκλοφορίας, η ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, η εξισορρόπηση των ορμονών και η αποτοξίνωση του οργανισμού. Η ρεφλεξιολογία δεν προβαίνει σε καμία Ιατρική πράξη και δεν χρησιμοποιεί παράλληλα κανενός είδους φαρμακευτική αγωγή ούτε παρεμβαίνει σε εκείνην που πιθανόν να έχει χορηγηθεί ήδη από τον θεράποντα Ιατρό.

Είναι μία τεχνική που βοηθά στην χαλάρωση και στην ανακούφιση από το άγχος και εξασκείται από θεραπευτές που έχουν λάβει ειδική εκπαίδευση.

Στην χώρα μας υπάρχει το Πανελλήνιο Επαγγελματικό Σωματείο Ρεφλεξιολόγων στο οποίο ανήκουν όλοι οι διαπιστευμένοι ρεφλεξιολόγοι.
Είναι γνωστό πως το στρες που βιώνει καθημερινά μία γυναίκα, ιδιαίτερα όταν επιθυμεί να αποκτήσει παιδί και αυτό δεν πραγματοποιείται την χρονική στιγμή που το έχει προγραμματίσει, έχει αρνητική επίδραση τόσο στον κύκλο της εμμήνου ρύσεως όσο και στην γονιμότητά της εν γένει. Κάθε γυναίκα που σκέφτεται πως πιθανόν να αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα γονιμότητας πρέπει να επισκεφτεί έναν Γυναικολόγο εξειδικευμένο σε θέματα αναπαραγωγής.

Ο εξειδικευμένος Γυναικολόγος είναι ο μοναδικός Ιατρός που μπορεί να κάνει όλον τον απαραίτητο έλεγχο και στην περίπτωση που αποδεδειγμένα αποκλειστεί η ύπαρξη υποκείμενης παθολογίας, τότε μόνο μπορεί να αποδοθεί στην ψυχολογική επιβάρυνση της γυναίκας. Το αίσθημα ευεξίας και η ανακούφιση από το άγχος συμβάλλουν τα μέγιστα στις συντονισμένες προσπάθειές για την επίτευξη του πολυπόθητου στόχου, δηλαδή την επίτευξη εγκυμοσύνης και την απόκτηση ενός παιδιού.

Η ρεφλεξιολογία όμως έχει και ορισμένους περιορισμούς που ο εξειδικευμένος Γυναικολόγος γνωρίζει και οφείλει να αποτρέψει την γυναίκα από την πρακτική αυτή. Ειδικότερα η ρεφλεξιολογία αντενδείκνυται για τις γυναίκες που βρίσκονται στο πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης, για εκείνες που λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή για κάποιο ψυχικό νόσημα και όσες έχουν κάνει μεταμόσχευση οργάνου ή φέρουν κάποιο μεταλλικό πρόθεμα μετά από ορθοπεδικό χειρουργείο.

Στις περιπτώσεις αυτές ο εξειδικευμένος Γυναικολόγος μπορεί να συζητήσει με την γυναίκα που νοιώθει ότι χρειάζεται κάποια βοήθεια προκειμένου να διαχειριστεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα συναισθήματα που βιώνει κατά την διάρκεια της εφαρμογής των πρωτοκόλλων της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής και να βρουν από κοινού την πλέον ενδεδειγμένη λύση για την ίδια. Κάθε γυναίκα είναι ξεχωριστή και μοναδική περίπτωση και ένας διαπιστευμένος Γυναικολόγος σε θέματα γονιμότητας γνωρίζει όλες τις εναλλακτικές που είναι διαθέσιμες προκειμένου να την βοηθήσει σε κάθε στάδιο της κοινής τους προσπάθειας μεγιστοποιώντας τις πιθανότητες επιτυχίας.

Πηγή: ygeianews.gr