Στο εμπόριο μπορεί να βρει κανείς ένα πλήθος διαφορετικών σαμπουάν και άλλων προϊόντων περιποίησης μαλλιών. Το λούσιμο, αν και είναι μια απλή διαδικασία, πρέπει να γίνεται με το σωστό τρόπο προκειμένου να εξασφαλίσουμε την αποτελεσματική περιποίηση της τρίχας. Και αυτό εξαρτάται φυσικά και από το σαμπουάν που θα χρησιμοποιήσουμε.

Διαβάστε τις απαντήσεις που ακολουθούν ώστε να επιλέξετε το κατάλληλο για τα μαλλιά σας…

-Μπορούμε ν’ αλλάζουμε που και που το σαμπουάν μας ή πρέπει να χρησιμοποιούμε πάντα το ίδιο;

Αυτό εξαρτάται συνήθως από την ηλικία σας, γιατί όπως και το δέρμα αλλάζει με τα χρόνια, έτσι συμβαίνει και με τα μαλλιά. Αντιπροσωπευτικό παράδειγμα είναι τα λιπαρά μαλλιά, που με την πάροδο του χρόνου αλλάζουν υφή και γίνονται πιο ξηρά. Τότε λοιπόν πρέπει ν’ αλλάζει και η φροντίδα τους και να προσανατολίζεται προς πιο κατάλληλα προϊόντα.

Επίσης, πρέπει να αλλάζετε σαμπουάν όταν διαπιστώνετε ότι σας δημιουργεί αλλεργία. Όταν δηλαδή σας προκαλεί κνησμό και κοκκινίλες. Τότε πρέπει να αντικαθιστάτε το σαμπουάν σας με ένα για ευαίσθητα δέρματα.

-Ο πολύς αφρός σημαίνει καλό και αποτελεσματικό σαμπουάν;

Ο πολύς αφρός δεν εγγυάται ότι ένα σαμπουάν είναι και ποιοτικά καλό. Αυτό συμβαίνει άλλωστε και με τα σαπούνια, τα ζελ και τα αφρόλουτρα. Ο πολύς αφρός σημαίνει κυρίως ότι το προϊόν έχει πολύ απορρυπαντικό και υπάρχει κίνδυνος να ηλεκτρίσει τα μαλλιά.

Όμως, ότι ένα σαμπουάν αφρίζει πολύ, μπορεί να μην οφείλεται στην ποιότητα του, αλλά στο γεγονός ότι χρησιμοποιήσατε μεγάλη ποσότητα. Πάντως σήμερα, τα περισσότερα νέα προϊόντα κάνουν λιγότερο αφρό.

-Πρέπει να λούζουμε τα μαλλιά μας πάντα δύο χέρια;

Τα δύο χέρια συστήνονται σε περίπτωση που δε λούζετε τα μαλλιά σας τακτικά (περίπου μια φορά την εβδομάδα) ή αν χρησιμοποιείτε τακτικά κάποιο ειδικό σαμπουάν. Σε αυτή την περίπτωση, το πρώτο χέρι γίνεται για να καθαρίσουν τα μαλλιά και το δεύτερο για να επενεργήσει το σαμπουάν θεραπευτικά (γι’ αυτό, σύμφωνα με τις οδηγίες, πρέπει να μένει 5 με 10 λεπτά στα μαλλιά).

Αντίθετα, αν λούζεστε τακτικά με ένα προϊόν για συχνή χρήση, αρκεί να τα περνάτε ένα μόνο χέρι.

-Μπορούμε να χρησιμοποιούμε κι εμείς τα σαμπουάν για μωρά;

Τα σαμπουάν για μωρά έχουν το πλεονέκτημα να μη τσούζουν τα μάτια και να καθαρίζουν τα μαλλιά απαλά. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν επομένως από ολόκληρη την οικογένεια με την προϋπόθεση ότι δεν έχει κάποιος ένα συγκεκριμένο πρόβλημα με τα μαλλιά του, λόγου χάρη, λιπαρότητα, ξηρότητα, πιτυρίδα, κ.τ.λ.

Επίσης, τα σαμπουάν για μωρά δεν προσφέρουν κοσμετολογικό όφελος. Επομένως δεν μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε αν κάνετε μπράσινγκ, βαφές ή περμανάντ, δηλαδή εφαρμογές που επιβαρύνουν την τρίχα.

-Η ανάμειξη δυο διαφορετικών σαμπουάν επιτρέπεται;

Γιατί να εμπλακείτε σε μια τέτοια διαδικασία, αφού η μείξη δυο διαφορετικών σε σύνθεση προϊόντων μπορεί να καταλήξει σε μαλλιά θαμπά, βαριά και άγρια;

Όμως, μπορείτε άφοβα να χρησιμοποιείτε σαμπουάν και μαλακτική κρέμα διαφορετικής μάρκας, γιατί το πρώτο ξεβγάζεται οπότε δεν υπάρχει κίνδυνος να επηρεάσει τη δράση του άλλου.

Πηγή: belife.gr