Η άσκηση θεωρείται από πολλούς ειδικούς ως η καλύτερη αντιγηραντική θεραπεία, που «χτυπά» τις ρυτίδες και μας βοηθάει να χάσουμε κιλά.

Ασκηθείτε αλλά ήπια
Οι fit άνθρωποι συνήθως είναι λιγότερο πλαδαροί και πιο ευλύγιστοι από όσους κάνουν καθιστική ζωή, γι’ αυτό και δείχνουν νεότεροι, όμως η άσκηση έχει αντιγηραντική επίδραση στο σώμα και σε κυτταρικό επίπεδο. Όταν ασκείστε, ο οργανισμός σας εκκρίνει «αμυντικά μόρια» που πλημμυρίζουν το σώμα, επανορθώνοντας τις βλάβες και διεγείροντας την ανάπτυξη νέων κυττάρων. Προσοχή όμως, το στρες που προκαλείται από την άσκηση στο σώμα δεν πρέπει να είναι πολύ έντονο, καθώς η υπερβολική άσκηση προκαλεί γήρανση.

Κάντε βάρη αντί για botox!

Η κίνηση του σώματος, ειδικά αν ασκεί οποιαδήποτε αντίσταση στους μυς, βοηθά στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα, κάτι που πολλοί δερματολόγοι θεωρούν σημαντικό για ένα όμορφο δέρμα. Όσο λιγότερη γλυκόζη έχει ο οργανισμός μας τόσο μειώνεται η γλυκοζυλίωση, κατά την οποία τα μόρια του σακχάρου προσκολλώνται στις ίνες κολλαγόνου και ελαστίνης στο δέρμα, καθιστώντας το λιγότερο ελαστικό και πιο επιρρεπές στη χαλάρωση και το σχηματισμό ρυτίδων. Η άσκηση μυϊκής ενδυνάμωσης αποτρέπει επίσης τη μείωση της μυϊκής και οστικής μάζας που σχετίζεται με τη γήρανση. Σε μια μελέτη, έπειτα από προπόνηση μυϊκής ενδυνάμωσης δύο φορές την εβδομάδα, μια ομάδα ανθρώπων άνω των 50 είχε μυϊκή και οστική μάζα αντίστοιχη με αυτή των γυναικών άνω των 30.

Τρέξτε διαφορετικά
Το ChiRunning είναι σχεδιασμένο να μεγιστοποιεί τις αντιγηραντικές ιδιότητες που έχει το τρέξιμο, χρησιμοποιώντας τεχνικές ευθυγράμμισης παρόμοιες με την τεχνική Αλεξάντερ. Τρέχετε γέρνοντας ελαφρώς μπροστά από τους αστραγάλους, σαν να «πέφτετε» σχεδόν σε κάθε βήματα, χρησιμοποιώντας τη βαρύτητα ως ώθηση, αντί να ωθείστε εσείς μπροστά – όπως δηλαδή τρέχει ένα παιδί. Κρατάτε τα πόδια σας πολύ χαλαρά και δεν βιάζετε την κίνησή σας – σκεφτείτε ότι σας στηρίζουν κι όχι ότι σας δίνουν ώθηση.

Κάντε γιόγκα
Η γιόγκα διατηρεί την πλάτη νέα, μειώνοντας τον ενδεχόμενο πόνου στη μέση, αυξάνοντας την ευλυγισία της περιοχής, σύμφωνα με ερευνητές από το Σιάτλ. Η γιόγκα βελτιώνει επίσης το ενδοκρινικό και λεμφικό σύστημα, ρυθμίζοντας τις ορμόνες και ενισχύοντας το ανοσοποιητικό. Σας μαθαίνει επίσης να αναπνέετε κανονικά – οι περισσότεροι έχουμε ρηχή αναπνοή. Όταν γίνεται σε τακτική βάση (ιδανικά, μία φορά την εβδομάδα), η γιόγκα αποτρέπει τη φυσιολογική απώλεια ευλυγισίας στους μυς, του τένοντες και τους συνδέσμους που ξεκινά μετά τα 35 περίπου.

Προπονηθείτε με μηχανήματα με δονήσεις
Η προπόνηση με δονήσεις ενεργοποιεί το 90% των μυϊκών ινών του σώματος, συγκριτικά με το 40-50% της συμβατικής άσκησης, ενώ ενισχύει επίσης το λεμφικό σύστημα και το κυκλοφορικό. Έτσι ενισχύει την HGH, αυξητική ορμόνη που προωθεί τη νεότητα.

Πηγή: omorfamistika.gr