Η επιλογή του στρώματος είναι πολύ σημαντική και για να ξεκουράζεστε και για να μην επιβαρύνετε τη σπονδυλική σας στήλη. Πριν αγοράσετε στρώμα, μάθετε τι πρέπει να προσέξετε.

1. Το μέγεθος. Θα πρέπει να έχετε τις ακριβείς διαστάσεις του κρεβατιού, για να εφαρμόζει ακριβώς. Αν έχετε ήδη πολλά σετ σεντόνια, επιλέξτε βάσει του μεγέθους του για να μην πάνε χαμένα, αν πάλι θέλετε να τα αντικαταστήσετε, δεν υπάρχει περιορισμός. Θα πρέπει, πάντως, να έχετε κατά νου ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχει μεγάλη ποικιλία στα μεγέθη λευκών ειδών, γι αυτό σκεφτείτε αν έχετε αντίστοιχα σεντόνια.

2. Η ποιότητα. Βασικό κριτήριο είναι το υλικό και η σκληρότητα του στρώματος. Καλό είναι να μην επιλέξετε ούτε πολύ σκληρό, ούτε πολύ μαλακό στρώμα για να νιώθετε άνετα, αλλά να διασφαλίζετε σωστή στάση σώματος. Ρωτήστε τον πωλητή για τη σκληρότητα και το ποιότητα των ελατηρίων που υπάρχουν μέσα στο στρώμα, για να βεβαιωθείτε ότι είναι ανθεκτικό.

3. Το υπόστρωμα και τα μαξιλάρια. Εκτός από το κυρίως στρώμα, θα πρέπει να προμηθευτείτε ένα υπόστρωμα, για να απορροφά τους κραδασμούς και να μην αλλοιώνεται το σχήμα του κρεβατιού. Συμβουλευτείτε τον πωλητή για το κατάλληλο υπόστρωμα. Τέλος, τα μαξιλάρια είναι πολύ σημαντικά για τον αυχένα. Επιλέξτε σκληρά αν κοιμάστε ανάσκελα και μαλακά αν κοιμάστε μπρούμυτα. Αν έχετε αλλεργία, προμηθευτείτε ένα υποαλλεργικό μαξιλάρι, ενώ αν αντιμετωπίζετε κάποιο αυχενικό πρόβλημα, υπάρχουν ειδικά ανατομικά μαξιλάρια.