Ακόμη και σε περίπτωση που το μαιευτήριο δεν διαθέτει τα απαραίτητα μέσα για διενέργεια επείγουσας καισαρικής τομής, το ιατρικό προσωπικό θα πρέπει να σεβαστεί την επιθυμία της εγκύου για κολπικό τοκετό, μετά από προηγούμενη καισαρική τομή, σύμφωνα με νέες κατευθυντήριες οδηγίες του Αμερικανικού Κολεγίου Μαιευτικής και Γυναικολογίας.

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στην ιατρική επιθεώρηση Obstetrics and Gynecology, ο κολπικός τοκετός μετά από προηγούμενη καισαρική τομή αυξάνει τον κίνδυνο ρήξης της τομής στην μήτρα, μπορεί να οδηγήσει σε εκτεταμένη αιμορραγία και να απειλήσει την ζωή του εμβρύου.

Σύμφωνα όμως με πρόσφατες μελέτες, η μητρική ρήξη συμβαίνει σε λιγότερο από το 1% των γυναικών που επιλέγουν φυσιολογικό τοκετό μετά από καισαρική τομή, και τελικά το 60% με 80% αυτών εξελίσσεται επιτυχώς.

Βασισμένες στα συγκεκριμένα στοιχεία, οι νέες κατευθυντήριες οδηγίες του Αμερικανικού Κολεγίου Μαιευτικής και Γυναικολογίας τονίζουν την ανάγκη παρουσίας πλήρους ιατρικής ομάδας σε περίπτωση επείγουσας καισαρικής τομής, υπερτονίζοντας για πρώτη φορά και το δικαίωμα στην επιλογή που έχει η μέλλουσα μητέρα.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με  τις νέες οδηγίες, «Ο σεβασμός στην αυτονομία της ασθενούς σημαίνει να δίνεται το δικαίωμα στην επίτοκο να αποδεχθεί τα αυξημένα επίπεδα κινδύνου, και να είναι πλήρως ενήμερη για τον κίνδυνο αλλά τις διαθέσιμες εναλλακτικές λύσεις».