Είναι γεγονός ότι η Coca-Cola είναι στις ζωές μας εδώ και πολύ-πολύ καιρό, από το 1886 στην πραγματικότητα, αφήνοντας έτσι άπλετο χώρο για μύθους και θρύλους.

Όχι, δεν θα μιλήσουμε για τη μυστική συνταγή της ή το θησαυροφυλάκιο που φυλάει ένα από τα ακριβότερα μυστικά του κόσμου.

Αλλά για μια από αυτές τις πληροφορίες που κατακλύζουν το ίντερνετ στη μορφή «ήξερες ότι;» και μας λέει πως αρχικά η Coca-Cola είχε πράσινο χρώμα! Δημιουργώντας μια μεγάλη συζήτηση που καλά κρατεί σε «εκείνες» τις γωνιές του Ιστού που αποθεώνονται οι συνωμοσίες και τα fake news.

Η Coca-Cola βγαίνει λοιπόν ως προϊόν πράσινου χρώματος και βάφεται μετά για να αποκτήσει την καφετί απόχρωσή της, αυτό ισχυρίζονται κάποιοι. Κάτι που είναι φυσικά ψέμα. Σε κανένα σημείο της μακροχρόνιας ιστορίας του δεν ήταν πράσινο το αναψυκτικό. Η αρχική συνταγή περιείχε καραμέλα, ώστε να αποκτήσει το τελικό προϊόν το βαθύ καφέ χρώμα του, και παρά το γεγονός ότι η φόρμουλα γνώρισε αλλαγές στο διάβα των δεκαετιών, ποτέ δεν επηρεάστηκε το χρώμα της Coke.

Η ίδια η Coca-Cola πήρε μυρωδιά το τι λέγεται και απάντησε μέσω της βρετανικής ιστοσελίδας της: «Η Coca-Cola έχει πάντα το ίδιο χρώμα από τη δημιουργία της το 1886». Η αμερικανική ιστοσελίδα το λέει καλύτερα: «Αυτό πρόκειται για μύθο. Παρά το γεγονός ότι ένα από τα γνωστότερα μπουκάλια της είναι πράσινο, η Coca-Cola ήταν πάντα καφέ χρώματος, από το ξεκίνημά της το 1886».

O φιλοπερίεργος φαρμακοποιός Τζον Πέμπερτον γνώριζε εξάλλου καλά πως το καφέ κρύβει κάθε ατέλεια ή ακαθαρσία, κάτι που είχε αναμφίβολα στο μυαλό του όταν πρωτοέφτιαξε τη μαγική συνταγή για το ελιξίριό του.

Γιατί υπάρχει όμως ο μύθος; Πιθανότατα γιατί υπήρχαν χρονικές περίοδοι που η Coke εμφιαλωνόταν σε πράσινα μπουκάλια, κάτι που ίσως εξηγεί πώς και γιατί κυκλοφόρησε και γενικεύτηκε ο μύθος.