Τα στάδια μετάβασης από το ευρώ στη δραχμή

Το χρονικό μετά από ένα πιθανό Grexit


WEEKEND
0:29
29/03/2015
Τα στάδια μετάβασης από το ευρώ στη δραχμή
17
loading

Μπορεί να μη βρίσκεται στις πρώτες θέσεις των επιλογών, όμως τρομάζει ακόμα και η σκέψη… Η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ και η επιστροφή της στο εθνικό νόμισμα είναι καταρχήν τεχνικά αδύνατη. Η Ελλάδα δεν επιθυμεί να βγει από το ευρώ και η ευρωζώνη, επισήμως, δεν δείχνει να διατεθειμένη να της ανοίξει διάπλατα την πόρτα.

Όμως, την ώρα που το Grexit προβάλλει εκ νέου σαν πιθανότητα, πληθαίνουν διστακτικά οι φωνές που «ενημερώνουν» για τη διαδικασία, τις συνέπειες, αλλά και για το τι λένε οι ευρωπαϊκές συνθήκες για μια εθελούσια και αποχώρηση ή μία de facto αποβολή.

Τι λένε οι ευρωπαϊκές συνθήκες

Όσοι ειδικοί -οικονομολόγοι, πολιτικοί και αναλυτές- έχουν μελετήσει το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ συμφωνούν ότι είναι νομικά αδύνατη η μονομερής αποχώρηση από το ενιαίο νόμισμα χωρίς την ταυτόχρονη απόσχιση από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Μέχρι να επικυρωθεί η πρόβλεψη για έξοδο μιας χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, το να μιλούσε κανείς για αποχώρηση από την Ε.Ε. θα άγγιζε τη σφαίρα του παράλογου. Αντίστοιχη πρόβλεψη για την ευρωζώνη δεν υπάρχει, επομένως οποιαδήποτε μονομερής απόφαση της χώρας μας για επιστροφή στη δραχμή θα αποτελούσε αρχικά παραβίαση των υποχρεώσεών της.

Είναι λοιπόν εξαιρετικά σημαντικό να γίνει ο διαχωρισμός και η διάκριση μεταξύ μονομερούς και διαπραγματεύσιμης αποχώρησης, καθώς οποιαδήποτε έρευνα σχετικά με την ύπαρξη ενός νομικού δικαιώματος υπαναχώρησης μπορεί να αφορά μόνο μια μη διαπραγματεύσιμη αποχώρηση, μία δηλαδή συντεταγμένη έξοδο από το ευρώ.

Ο δρόμος εξόδου από το ευρώ περνά από τη χρήση του άρθρου 50 της συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπου προβλέπεται ότι «κάθε κράτος-μέλος μπορεί να αποφασίσει να αποχωρήσει από την Ένωση, σύμφωνα με τους εσωτερικούς συνταγματικούς του κανόνες». Ένα κράτος μπορεί στη συνέχεια να υποβάλει νέα αίτηση ένταξης μόνο στην Ε.Ε. χωρίς την υιοθέτηση του νέου νομίσματος, αν βέβαια κάτι τέτοιο εγκριθεί και από τα υπόλοιπα κράτη-μέλη της Ένωσης.

Τα μεταβατικά στάδια από το ευρώ προς το εθνικό νόμισμα

Η περίοδος της μετάβασης στο εθνικό νόμισμα εκτιμάται ότι θα διαρκέσει μέχρι και 14 μήνες. Μία συντεταγμένη έξοδος από το ευρώ θα σημάνει την ανακοίνωση της προσωρινής στάσης πληρωμών και την έκδοση εθνικού νομίσματος. Δεδομένου ότι θα υπάρξει μια προοπτική διαπραγμάτευσης με τους δανειστές μας, η Ελλάδα θα λάβει μια περίοδο χάριτος λίγων ετών για την αποπληρωμή μέρους του χρέους σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα.

Οι στρόφιγγες χρηματοδότησης θα κλείσουν, τα διαθέσιμα των τραπεζών σε ευρώ θα «παγώσουν» και θα επιβληθούν έλεγχοι στην κίνηση κεφαλαίων για να περιοριστούν οι εκροές καταθέσεων από τις τράπεζες.

Επόμενος στόχος στη μετάβαση από το ευρώ στη δραχμή θα είναι η άμεση ανάκτηση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας. Με το που θα κυκλοφορήσει η δραχμή θα υπάρξει υποτίμηση έναντι του ενιαίου νομίσματος, ενώ για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα ανταλλακτήρια θα δέχονται τα ευρώ για μετατροπή. Ακολούθως, με το πέρασμα του χρόνου, η ισοτιμία της νέας δραχμής θα ρυθμίζεται από τις διεθνείς οικονομικές συγκυρίες και είτε θα διολισθαίνει είτε θα υποτιμάται.

Μεγάλο κεφάλαιο σε μια ενδεχόμενη αποχώρηση από την ευρωζώνη είναι ο πληθωρισμός. Μία χώρα όπως η Ελλάδα με μικρό εξωτερικό τομέα θα οδηγηθεί σύντομα σε υψηλό πληθωρισμό, με τις τιμές να φτάνουν μέσα σε ελάχιστο χρόνο στα ύψη.

Η μετά ευρώ εποχή

Σε μια προσπάθεια να σκιαγραφήσουν την επόμενη μέρα και τη μετά ευρώ εποχή, οικονομικοί αναλυτές της Barclays, της Capital Economics και της Oxford Economics παραθέτουν θετικά και αρνητικά σενάρια που θα ακολουθήσουν την πρώτη απόπειρα εξόδου από το ευρώ.

Ο καλπάζων πληθωρισμός, οι κοινωνικές αναταραχές και η μετάδοση της κρίσης στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ευρώπης είναι ορισμένες μόνο από τις δυσμενείς εξελίξεις που όλοι συμφωνούν ότι θα κληθεί να αντιμετωπίσει η διεθνής κοινότητα. Σε ό,τι αφορά το εσωτερικό της χώρας, η ελληνική κυβέρνηση που θα πάρει αυτή την αμετάκλητη απόφαση θα πρέπει να διαχειριστεί και να βρει λύσεις για τις τεράστιες κοινωνικές επιπτώσεις, τη φτώχεια, την κατάρρευση των εισαγωγών και τη ραγδαία μείωση της αγοραστικής δύναμης και του βιοτικού επιπέδου των πολιτών με στόχο την οικονομική επανεκκίνηση.

Παράλληλα, κυκλοφορούν σενάρια που δεν απαιτούν από τον ελληνικό λαό τίποτε παραπάνω από… υπομονή. Σύμφωνα με την Oxford Economics, ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη θα οδηγήσει αρχικά σε ένα εξάμηνο σοκ και μια ρευστή κατάσταση που θα διαρκέσει περίπου τρία χρόνια, προτού δουν την ανάκαμψη να επανέρχεται δυναμικά.

Αναλυτές της Capital Economics υποστηρίζουν την ίδια στιγμή ότι μια οργανωμένη έξοδος από το ευρώ θα μπορούσε ακόμη και να οδηγήσει σε μια ευνοϊκή οικονομική ανάπτυξη για την Ελλάδα και την υπόλοιπη ευρωζώνη, με ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα και εφαρμογή κοινωνικών πολιτικών που θα ανακουφίσουν τη ρημαγμένη από την κρίση χώρα και τον εξοντωμένο από τα μέτρα ελληνικό λαό.

Σε αυτή την αχαρτογράφητη πορεία μετάβασης από το ευρώ στη δραχμή το πιθανότερο είναι πως πυλώνες της ανάπτυξης θα αποτελέσουν η στήριξη της εσωτερικής ζήτησης και της εγχώριας παραγωγής, η γεωργία, η ναυτιλία και ο τουρισμός.

Θεωρητικά, λοιπόν, με τις όποιες δυσκολίες της, η έξοδος από το ευρώ δεν είναι αδύνατη. Ωστόσο, το ζήτημα του κόστους ενός Grexit, Grexident είτε Graccident φαίνεται πλέον να ξεπερνά τις νομικές δυσκολίες και να εγείρει το ερώτημα αν τελικά συμφέρει ή όχι η εγκατάλειψη του κοινού νομίσματος και της ιδέας της δημιουργίας της ευρωζώνης, της πιο σημαντικής από άποψη βούλησης μέχρι σήμερα απόπειρας ευρωπαϊκής ενοποίησης…

Διαβάστε όλα τα θέματα της ενότητας Weekend του newsbeast.gr

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

17
σχόλια
 1. avatar SCULLYXL5

  ΣΕ ΤΡΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΘΑ ΕΙΧΑΜΕ ΠΡΟΟΔΟ ΕΝΩ ΤΩΡΑ ΟΚΤΩ ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ ΒΑΛΕ ΟΙ ΕΥΡΩΤΟΚΟΓΛΥΦΑΡΟΙ ΜΑΣ ΞΕΖΟΥΜΙΖΟΥΝ ΚΑΙ ΘΑ ΜΑΣ ΞΕΖΟΥΜΙΖΟΥΝ ΛΟΓΩ ΔΙΚΙΑΣ ΜΑΣ ΒΛΑΚΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΙΚΑΝΩΝ ΚΑΙ ΦΟΒΙΤΣΙΑΡΗΔΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΙΣΟΒΙΑ!!!

 2. avatar ρ κολλαρος

  Για σας Ο πονος ειναι ιδιος το κουμπι ομος ειναι του δ.ν.τ ολοι
  Αναγνοριζουν το ψεμα και ληγη την αληθεια νομοθετι η ελλαδα για τους ελληνες η για το δ.ν.τ νομοι για την ακρεα φτωχεια και νομοι για τους διθεν κλευτες ποιο το νοιμα τον σισιτιον τον τεμπελιδον και τον κυροιον ποσα σισιτια ποσα διαζιγια ποσα κομενα ρευματα για να ειμαστε ευροπευ διθεν φασολαδα και τευτερι ρεφενε ποια ευροπη ποιο το μελον τον παιδιο μας οταν χαριζουμαι την πατριδα μας στον καθε ενα τιχαρπαστο κ
  Διθεν κοριφεο υπουργο επαγκελματια πολιτικοπανο που πλιρονετε απω το δ.ν.τ γιατι δεν εχουμε δικο μας κουμπι ο μοισθος στα ορια της φτωχιας οι δουλειες ανυρπακτες ο ΟΑΕΔ να τροφοδωτει μια μονιμη κατασταση ανεργων οι ελ.επαγγελματιες στα ορια της πληρης φτωχοποιησης και εμεις σαν ελληνες να ζηταμε ελειμοσυνη απο δηθεν κορυφεους ευρωσκεπτηκιστες να σκεφτουν για την Ελλαδα.Νομοθετηστε επιτελους με το δικο σας κουμπι και οχι πια πλεον με τη δοση του Δ.Ν.Τ και για οσους εχουν εφυσυχαστει οτι το ευρω θα το περνουν αμειωτο σε μισθους και συνταξεις καλο θα ειναι να αναρωτηθουν τι περνουν ολοι οι υπολοιποι Ελληνες και με τι χρηματα ζουν να γυρισουμε στη δραχμη ολοταχος! Το δικο μας κουμπι για το δικο μας νοικοκυριο κυριοι κορυφεοι πολιτικοι. Αλλαγη για τον ορκο στην πατριδα μας ευχαριστω.

 3. avatar Βασίλειος ο Β’

  Με τη δραχμή θα περάσουμε 3 με 5 χρόνια απίστευτης φτώχειας και μετά αν έχουμε καλή Κυβέρνηση όλα θα πάνε καλά.

  1. avatar ΟΥΡΑΝΟΣ

   Εάν φεύγαμε το 2010 τώρα θα είμαστε πολύ καλύτερα,με το ευρώ δεν έχουμε καμία προοπτική,πάντα θα είμαστε υπό τον έλεγχο των Γερμανών.

 4. avatar nikolaos

  αρθρογράφοι ,[...],γιατί δεν μιλάτε τίποτα για αυτών τον [...] που μας έβαλε σαυτό το νόμισμα;;;γιατί δεν λέτε τίποτα για τον πακτωλό των χρημάτων που πήραν για έργα πια έργα στην ελβετία είναι από εργολάβους δικηγόρους και τσατσους της πολιτικής ,γιατίιιιιι;;;;;;;;τα ίδια [...] εισται ολλοι.

 5. avatar αλεκοσ21

  Και δραχμη να γυρίσουμε πάλι χάλια θα είμαστε γιατί με το ευρώ καλά περνάμε

 6. avatar ΟΥΡΑΝΟΣ

  Οι Ευρωπαίοι μας χορεύουν στο ταψί,εάν ήθελαν ή να το πω αλλιώς,εάν μας θεωρούσαν πράγματι ετέρους τους θα έλυναν το 2010 το πρόβλημα της Ελλάδας μέσα σε 24 ώρες,δεν θέλουν όμως γιατί θέλουν να μας δανείζουν και να παίρνουν τούς τόκους σας γνήσιοι τοκογλύφοι που αποδείχτηκε ότι είναι. ο Τσίπρας δεν τούς κάνει για τα δικά τους συμφέροντα,ο Σαμαράς που ήταν όλη μέρα με το γιές στο στόμα τη καλό είδαμε;Ολη η κατάντια της Ελλάδας άρχισε με την είσοδο του Ευρώ στη χώρα μας,τα χρήματα μας φεύγουν έξω χωρίς τον συναλλαγματικό έλεγχο για την προστασία του εθνικού νομίσματος που είχαμε με την δραχμή.Το ευρώ έγινε για να μπορούν να διακινούν χωρίς έλεγχο τα χρήματα και για να ελέγχουν οι δυνατοί την οικονομία της Ευρώπης.
  Κανείς Ευρωπαίος των Βρυξελλών δεν αγάπησε την Ελλάδα,απλά μας εκμεταλλεύονται,έχουμε πληρώσει τόκους κοντα 250.δισ μόνο τα τελευταία χρόνια.Αυτά για να μην νομίζουν μερικοί ότι το ευρώ και η Ευρώπη μας έσωσαν.
  Ποιος Ευρωπαίος ενδιαφέρθηκε να δει που πήγαν τα 350 δισ πού μας χρέωσαν;εγώ αυτή την Ευρώπη που θέλουν πολλοί δεν την θέλω.Έχουν ξεκινήσει ένα πόλεμο με τους Έλληνες λες και εμείς τους έχουμε βγάλει τα μάτια,άραγε πιστεύει έστω και ένας ότι ενδιαφέρωντε για το καλό μας;Καλύτερα μόνοι μας παρά να μας κουνάνε το δάκτυλο κάθε μέρα,δύσκολα,δεν έχω αντίρρηση ότι θα είναι αλλά θα τα καταφέρουμε,καλύτερα μόνοι μας παρά με τους Γερμανούς.Ο καθένας μας εδώ γράφει την γνώμη του,έτσι και εγώ,ας κάνουμε δημοψήφισμα ή μέσα και όλα δικά τους,ή έξω από την Ευρώπη να τελειώνουμε με αυτή τη σταγόνα του μαρτυρίου κάθε μέρα.
  Δεν μας επιτρέπουν να έχουμε τα ίδια δικαιώματα όλοι,αυτοί είναι ιδιοκτήτες και οι Έλληνες ενοικιαστές.

  1. avatar Χρήστος

   Τελικά η Ελλάδα έχει πολλούς Μπαρουφάκηδες και προπονητές τού καναπέ.

   1. avatar nikolaos

    χρήστο είσαι τούρκος;;;;;

   2. avatar ΟΥΡΑΝΟΣ

    Χρήστος
    Όχι χρήστος,δεν είμαι ένας Μπαρουφάκης ούτε και προπονητής,ένας Έλληνας πολίτης και φορολογούμενος είμαι που με χρέωσαν με 32.000 ευρώ,που μου έκοψαν το 40% των αποδοχών,που έχουμε 1.500.000 άνεργους,4.000.000 στα όρια της φτώχειας,και πολλά άλλα,βάλε μου τώρα και άλλες αρνητικές ψηφοφόρε,που απο το 1974 και εδώ κυβερνάτε με 85%,φέρατε την Ελλάδα στα όρια της φτώχειας και τώρα σας φταίει ο Βαρουφάκης τρομάρα σας.

    1. avatar SYC

     @ουρανός
     αξιότιμε συμπολίτη, δεν ξέρω ποιοί σε χρέωσαν με 32.000 ευρώ, ούτε αν σου έκοψαν το 40% των αποδοχών σου (σε αυτή την περίπτωση ίσως να έπαιρνες κατά πολύ παραπάνω απ\'ότι άξιζες....). Αλλά και όλα τα υπόλοιπα που βαυκαλίζεις όπως όλοι οι \"αριστεροί\" φιλάνθρωποι, φιλευσπαλχνοι, εργατοπατέρες, να ξέρεις ότι εσείς οι ίδιοι βγάζατε τις κυβερνήσεις που είχαμε από το \'74 όπως λες.
     Δε φταίει ο Βαρουφάκης, αλλά η δημιουργική ασάφεια που είναι σήμα κατατεθέν των αριστερών. ΔΕΝ ΚΙΝΕΙΤΑΙ ΤΙΠΟΤΑ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ!!!!! ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΙΣ;;;;;;;;;;;;;;;;
     υ.γ. Δεν είμαι ΠασοκοΝουδούλας, ούτε οτιδήποτε απορρέει από το συφερτό τους. Φορολογούμενος είμαι που μέχρι πριν λίγο καιρό πληρωνα τις υποχρεώσεις μου. Τώρα θα περιμένω πότε θα βγάλουν τον επόμενο νόμο να μας χαρίζουν τους τόκους από τις οφειλές. Μέχρι τότε θα μαζεύω τα λεφτά μου κάτω από το στρώμα.
     υ.γ.2 πότε θα βγούμε από το ευρώ, ξέρεις; (όπως πάει μάλλον σύντομα...)

     1. avatar nikolaos

      syc το θέμα δεν είναι για το ευρώ πιος το [...] το θέμα είναι ότι χάσαμε την εθνικότητάμας,και ότι ολλοι οι πολιτικοί είναι πουλημένοι ,προγραματισμένοι,οβραίοι,δωσίλογοι προδότες .

     2. avatar ΟΥΡΑΝΟΣ

      SYC
      Δεν σήκωσα,ούτε και πρόκειται ποτέ να σηκώσω την σημαία κανενός,δεν είμαι ούτε αριστερός ούτε δεξιός,συνταξιούχος ναυτικός είμαι,και παίρνω πολύ λιγότερα από ότι άξιζα.
      Ξέρεις πολύ καλά ποιοι με χρέωσαν όπως και όλους μας.Αγανακτώ γιατί δεν μπορώ με το μέσα ή έξω από το ευρώ,θα πάρουμε την σύνταξη ή όχι,ας τελειώνουμε ποια ή μέσα ή έξω.
      Όσο για το ποιοι ψήφιζαν εγώ πάντως όχι,γιατί και να ήθελα λόγο επαγγέλματος δεν μπορούσα.

     3. avatar nikolaos

      το ΝΑΤ εεεεεε έχω και εγώ υπηρεσία δέκα έτη αλήθεια που το πήγαν;;;

     4. avatar SYC

      @ουρανός
      μπορεί να παρεξήγησα, και αναδιατυπώνω:
      Εφ\'όσον είσαι άνθρωπος του μεροκάματου(όπως λες) τότε δεν είναι λογικό να μιλάς σαν αριστερός. Γνωρίζεις ότι το γλέντι στην Ελλάδα ξεκίνησε πριν ακόμα το \'74 και τα τζάκια μας ρουφάνε ανέκαθεν το αίμα. Τα πράγματα συνέχεια χειροτέρευαν (δημοσιονομικά, κοινωνικά, οικονομικά) όμως δεν φταίνε οι έξω, δυστυχώς.
      Εμείς φταίμε (βάζω και τον εαυτό μου μέσα που δεν μπόρεσα να το καταλάβω και εγκλωβίστικα στη σαπίλα τους) για ότι τραβάμε.
      Πήρες δάνειο φίλτατε; Φάε χώμα τώρα για να το πληρώνεις!!!
      Δεν πήρες δάνειο; Όσα έρθουν κι όσα πάνε, στα[...] σου...
      Μη μου πεις ότι σε σέρνανε στην τράπεζα δεμένο χειροπόδαρα για να υπογράψεις...δε θα σε πιστέψω.
      Αλίμονο σε εμάς που είμαστε 40αρηδες και στα παιδιά μας που ούτε σύνταξη θα πάρουμε, ούτε θα χαρούμε τη ζωή μας με παχυλούς μισθούς και ζωάρα.

     5. avatar ΟΥΡΑΝΟΣ

      SYC
      \'\'\'ούτε θα χαρούμε τη ζωή μας με παχυλούς μισθούς και ζωάρα\'\'\'
      Ποτέ δεν είναι αργά,ακόμα είσαι νέος,γίνε ναυτικός.

     6. avatar nikolaos

      syc ,άκου φίλε έλληνες είμαστε δεν βλέπω αριστερούς δεξιούς κεντρώους και βλητα ,αυτό που χρειαζόμαστε είναι ομοψυχία ,και μια πανεθνική συστράτευση να διώξουμε τα λαμόγια ,πολύ απλό ,τότες μόνο θα έχουμε συνηδηση καθαρή ,απέναντι στους απογόνους μας στα παιδιά μας και τα εγγόνοια μας.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει