Ας μιλήσουμε για τη δραχμή…

Το ημερολόγιο του παλιού μας νομίσματος


WEEKEND
0:32
07/03/2015
Ας μιλήσουμε για τη δραχμή...
19
loading

Ένα ερώτημα στο οποίο δεν μπορεί να δοθεί απάντηση είναι το πώς θα ήταν η Ελλάδα σήμερα αν δεν είχε πραγματοποιηθεί η ένταξή της στο ευρώ. Είτε καλύτερη είτε χειρότερη, η κατάσταση στην οποία θα βρισκόταν η ελληνική οικονομία παραμένει άγνωστη, ωστόσο, με την πάροδο των χρόνων και πολύ περισσότερο μετά τη… γνωριμία μας με τα μνημόνια, ολοένα και πληθαίνουν οι φωνές που επαναφέρουν στο προσκήνιο τη λέξη: «Δραχμή!».

Έχουν περάσει 13 χρόνια από την απόσυρση της δραχμής και τις πρώτες μας συναλλαγές με το ευρώ. Την 1η Μαρτίου του 2002 πραγματοποιήθηκε η μεγαλύτερη νομισματική μετάβαση που έγινε ποτέ σε ολόκληρο τον κόσμο! Η δραχμή αποσύρεται από την κυκλοφορία και μαζί με περισσότερους από 300 εκατομμύρια ανθρώπους στην Ευρώπη οι Έλληνες είπαν «αντίο» στο παλιό τους νόμισμα και γέμισαν τα πορτοφόλια τους με τα νέα τραπεζογραμμάτια.

Αρκετά χρόνια αργότερα, είναι πολλοί εκείνοι που μπορεί να μη θυμούνται τη δραχμή και να μην έχουν κάνει ποτέ συναλλαγές με αυτό το νόμισμα. Σίγουρα όμως την έχουν ακουστά. Είναι, άλλωστε, ένα από τα αρχαιότερα νομίσματα του κόσμου και αξίζει να θυμηθούμε την ιστορία της…

Η δημιουργία της δραχμής

Τον 7ο αιώνα π. Χ. ο Φείδων εισήγαγε στην αρχαία Ελλάδα τη δραχμή όταν την αντικατέστησε με τον οβολό. Η «ισοτιμία» καθορίστηκε ως εξής: 1 δραχμή προς έξι οβολούς. Ακολούθησε έκτοτε μια ιστορία αιώνων κατά την οποία το ιστορικό νόμισμα στήριξε το νομισματικό σύστημα του ελληνικού κόσμου.

Η λέξη «δραχμή» προέρχεται από το «δράττω» που σημαίνει μπορώ να πράξω ή όσα μπορεί να περιλάβει το χέρι μας. Τότε, στην παλάμη δεν χωρούσαν παρά μόνο έξι οβολοί οι οποίοι αντικαταστάθηκαν από το νέο νόμισμα. Το αθηναϊκό τετράδραχμο αποτέλεσε το πλέον διαδεδομένο νόμισμα την περίοδο της ακμής της Αθήνας τον 5ο αιώνα π.Χ. έως και την εποχή του Μεγάλου Αλεξάνδρου και γινόταν δεκτό στις συναλλαγές σε όλο τον ελληνικό κόσμο, ακόμα και στις πόλεις εκείνες οι οποίες δεν κρατούσαν φιλική στάση προς την Αθήνα.

Η κατάργηση και η επαναφορά από τον Όθωνα

Σταδιακά η δραχμή αρχίζει να ατονεί καθώς επικράτησε το ρωμαϊκό νόμισμα, το δηνάριο, το οποίο διαδέχτηκε αργότερα ο σόλιδος, το χρυσό νόμισμα του Βυζαντίου, το οποίο κυριάρχησε για 800 περίπου χρόνια στις αγορές του κόσμου.

Ο αγώνας των Ελλήνων για την ανεξαρτησία τους από την Τουρκία συνδυάστηκε από μια προσπάθεια να επιτευχθεί η οικονομική τους αυτονομία. Η ανάγκη να υπάρξει ελληνικό εθνικό νόμισμα διαπιστώθηκε από την αρχή της επανάστασης του 1821. Η έλλειψη πολύτιμων μετάλλων όμως και η αδυναμία εξεύρεσης προσωπικού που να γνωρίζει τη νομισματοκοπία ήταν τα δύο βασικά προβλήματα για να κοπεί εθνικό νόμισμα. Το 1828 ο κυβερνήτης Ιωάννης Καποδίστριας ενέκρινε σχέδιο ψηφίσματος για κοπή νομίσματος και καθιέρωσε ως νομισματική μονάδα τον αργυρό Φοίνικα.

Τον Ιανουάριο του 1833 ο βασιλιάς Όθωνας καταργεί τον Φοίνικα – 10 μόλις μέρες μετά την άφιξή του στο Ναύπλιο – και επαναφέρει τη δραχμή ως το νόμισμα του νεοσύστατου ελληνικού κράτους.

Η τελευταία αργυρή ελληνική δραχμή έφερε τη χρονολογία 1911. Η δραχμή της πρώτης Ελληνικής Δημοκρατίας το 1926 παρέμεινε σε χρήση έως τη Γερμανική Κατοχή και επανήλθε το 1954 μετά από εφαρμογή μέτρων εξυγίανσης της οικονομίας.

Το 1944 τα γερμανικά στρατεύματα αρχίζουν να αποχωρούν από την Ελλάδα και η νέα κυβέρνηση του ελεύθερου κράτους επιχειρεί την οικονομική σταθεροποίηση, που τελικά αποτυγχάνει. Αρχίζει ο εμφύλιος και αποτυγχάνει κάθε προσπάθεια σταθεροποίησης της οικονομίας λόγω των ισχυρών πληθωριστικών πιέσεων. Σε κυκλοφορία τίθεται η νέα δραχμή που ισούται με 50 δισεκατομμύρια παλιές δραχμές.

Τέσσερις υποτιμήσεις και μια υπερτίμηση μέσα σε 20 χρόνια

Η δραχμή έχει μια ιστορία άνω των 2.700 ετών, κατά τη διάρκεια της οποίας πολλές φορές υποτιμήθηκε, περισσότερες διολίσθησε ενώ μόνο μία ανατιμήθηκε. Στη σύγχρονη ιστορία της Ελλάδας, τα τελευταία 20 χρόνια της παρουσίας της, υποτιμήθηκε τέσσερις φορές και ανατιμήθηκε μόλις μία φορά, πριν την ένταξη της Ελλάδας στην ευρωζώνη.Τον Μάρτιο του 1983
η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών τον Γεράσιμο Αρσένη αποφάσισε να επιβάλει εφάπαξ υποτίμηση της δραχμής περίπου 15,5%, για την αντιμετώπιση των ελλειμμάτων του ισοζυγίου.

Στις 15 Οκτώβρη του 1985 και πάλι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με υπουργό Εθνικής Οικονομίας τον Κώστα Σημίτη επέβαλε εφάπαξ υποτίμηση της δραχμής κατά 15%, με αφορμή και πάλι την αντιμετώπιση των προβλημάτων του ισοζυγίου.

Στις 18 Μάρτη του 1998
και η τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, με πρωθυπουργό αυτή τη φορά τον Κώστα Σημίτη, αποφάσισε την εφάπαξ υποτίμηση της δραχμή κατά 12,3% και την παράλληλη ένταξή της στο Μηχανισμό Συναλλαγματικών Ισοτιμιών του ευρώ.Το 1999
για πρώτη φορά το 19ο αιώνα γίνεται υπερτίμηση της δραχμής με την ένταξη στο δεύτερο Μηχανισμό Συναλλαγματικών Ισοτιμιών της ΕΕ, ολοκληρώνοντας την τρίτη και τελευταία φάση της Οικονομικής Νομισματικής Ένωσης.

Στις 11 Ιανουαρίου του 2000
η κυβέρνηση του Κώστα Σημίτη αποφάσισε να αναπροσαρμόσει την ισοτιμία της δραχμής απέναντι στην κεντρική ισοτιμία του ευρώ κατά 3,5%.

Από τη δραχμή στο ευρώ – Οι χρονολογίες σταθμοί


18-03-1998:
Η δραχμή εντάσσεται στον Μηχανισμό Συναλλαγματικών Ισοτιμιών, ένα από τα κριτήρια για ένταξη στη ζώνη του ευρώ.

09-03-2000: Κατατίθεται η επίσημη αίτηση της Ελλάδας για την ένταξη στην ΟΝΕ.

19-06-2000: Λαμβάνεται η επίσημη απόφαση του Συμβουλίου της Ε.Ε. (Ecofin) για την ένταξη της Ελλάδας στην ΟΝΕ.

21-12-2000: «Κλειδώνει» οριστικά και αμετάκλητα η ισοτιμία της δραχμής έναντι του ευρώ (1 ευρώ = 340,75 δραχμές).

01-01-2001:
Η δραχμή εντάσσεται στη ζώνη του ευρώ. Κυκλοφορεί αλλά δεν υφίσταται παρά ως υποδιαίρεση του ευρώ. Η ισοτιμία με τα άλλα νομίσματα προσδιορίζεται μέσω του κοινού νομίσματος. Ορίζεται μεταβατική περίοδος ενός έτους για την ελληνική οικονομία και τις ελληνικές επιχειρήσεις. Η διπλή αναγραφή των τιμών και των ποσών γίνεται υποχρεωτική.

01-01-2002: Παράλληλα με τη δραχμή κυκλοφορεί και το ευρώ. Η διπλή αναγραφή των τιμών σε δραχμές και σε ευρώ παραμένει υποχρεωτική.

28-02-2002: Αποσύρεται η δραχμή, όπως και τα άλλα εθνικά νομίσματα των χωρών που συμμετέχουν στο ευρώ. Η δραχμή παύει να γίνεται δεκτή στο εμπόριο και στις χρηματικές συναλλαγές.

01-03-2002: Κυκλοφορεί μόνο το ευρώ.

Από την 1η Μαρτίου του 2002 η δραχμή μπήκε στο χρονοντούλαπο της ιστορίας. Το πέρασμά της όμως στους αιώνες και οι θαυμάσιες απεικονίσεις στα νομίσματα ζωντανεύουν σημαντικές στιγμές του ελληνικού πολιτισμού.

Τα τελευταία σε κυκλοφορία τραπεζογραμμάτια απεικονίζονται εδώ.

Τα τελευταία σε κυκλοφορία κέρματα δραχμών απεικονίζονται εδώ.

Διαβάστε όλα τα θέματα της ενότητας Weekend του newsbeast.gr

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

19
σχόλια
 1. avatar Kostas Taxi

  Το 1978 δούλεψα καλοκαίρι για 3 μήνες σε οικοδομή με μεροκάματο 50 δραχμούλες + 10 δραχμές για κάθε υπερωρία. Στο τέλος του καλοκαιριού τα δραχμόπουλα που μάζεψα κάπου 5 και κάτι χιλιάδες με έβγαλαν όλο το σχολικό έτος σαν χαρτζιλίκι, σουβλάκι 5 δρχ, σινεμά 15 και κανένα αναψυκτικό, τυρόπιτα 5, άντε και καμιά εφημερίδα.
  Σαφώς και τα χρόνια που ήλθαν μετά τα πράγματα αυξήθηκαν, αλλά και πάλι με μισθό 20 χιλιάδων ο πατέρας μου το 83 αγόρασε σπίτι και το εξοφλούσε χωρίς να μας στερεί τίποτε.
  Οι μόνοι που θα στεναχωρηθούν θα είναι αυτοί που δεν θα προλάβουν να βγάλουν τα ευρώ τους στο εξωτερικό.
  Ναι δραχμή για να πάρουμε ανάσα. Και ας αφήσουμε τις μ@@@@@@ς πως δεν θα έχουμε φάρμακα δεν θα αναπνέουμε δεν θα γελάμε δεν θα ζούμε δεν θα τρώμε δεν θα.....
  Τώρα με το Ευρώ που είμαστε και δεν το έχουμε στην τσέπη, τα κάνουμε όλα τα παραπάνω?

 2. avatar dhmhtrhs19

  αν γυρίσουμε στη δραχμή θα δουλέψουν οι Έλληνες με της επιχείρησης που εμειναν η που θα γίνουν δεν θα γίνονται εισαγωγές λόγω ακριβού συναλλάγματος ο ένας θα περνει τον αλλον για δουλειά οι ξένοι θα υποστηρίξουν το φτηνό νόμισμα και θα ερχονται για το προϊόντα που παράγουμε βλέπε κίνα υποτίμησε το νόμισμα αλά δεν μας αφήνουν για τον λόγο ότι ξέρουν καλά οτι ο ελληνας με το μυαλό του και με την εφευρετικότιτος του θα τους πάρει τα σώβρακα

 3. avatar panos

  Που είναι αυτές οι ευλογημένες μέρες. Θέλουμε τη δραχμή μας πίσω.
  Χάλαγες χιλιάρικο δηλ. 3 ευρώ και πέρναγες καιρό. Τα επιτόκια καταθέσεων στο 20%. Ο πληθωρισμός έτρεχε αλλά οι μισθοί- συντάξεις προσαρμοζόταν.
  Όταν μπήκαμε στο ευρώ ότι είχε 50 δρχ έγινε σε μια μέρα --μόνο 1 ευρώ-- δηλαδή 350 δρχ..
  Με τον πληθωρισμό καλύπταμε τα χρέη μας και δεν μας έπνιγαν.
  Ο πατέρας μου είχε φτιάξει σπίτι το 1978 με 100 χιλιάδες δραχμές δάνειο και σε λίγα χρόνια το ποσό φαινόταν γελοίο .Έδινε 5 χιλ. δρχ. το μήνα δηλαδή 13 ευρώ.
  Το ευρώ είναι σκληρό νόμισμα και δεν μπορούσε να το αντέξει η αδύναμη ελληνική οικονομία γιατί δεν είχε δυνατότητα διόρθωσης.
  Δεν είμαστε το ίδιο με τη Γερμανία για να μπούμε σε ένα τσουβάλι.
  Μόνο όσοι είναι άνω των 45 ετών και βρισκόταν σε παραγωγική ηλικία επι δραχμής μπορούν να κρίνουν και να συγκρίνουν δραχμή - ευρώ.
  Δεν έπρεπε ποτέ να μπούμε στο ευρώ. Τώρα είναι δύσκολο αλλα όχι ακατόρθωτο να βγούμε. Αλλά πρέπει να βγούμε.

  1. avatar Q mark

   Σωστά όλα αυτά για την ΤΟΤΕ δραχμή panos, μόνο που δεν καταλαβαίνεις ότι αν ξαναπάς στη δραχμή τώρα έτσι όπως είσαι, ετοιμάσου να πληρώνεις το ψωμί σε εκατομμύρια και βάλε ...

 4. avatar voreios

  ΜΕ ΑΠΛΑ ΛΟΓΙΑ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΕΧΩ ΙΔΙΑΙΤΕΡΕΣ ΓΝΩΣΕΙΣ ΠΕΡΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ. ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΞΕΡΩ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΜΕ ΤΗ ΔΡΑΧΜΗ ΔΕΝ ΕΙΧΑΜΕ ΠΟΤΕ ΠΡΟΒΛΗΜΑ. ΤΟΣΕΣ ΥΠΟΤΙΜΗΣΕΙΣ ΕΓΙΝΑΝ ΚΑΙ ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΚΟΠΗΚΑΝ ΜΙΣΘΟΙ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ. ΠΟΤΕ!!! ΜΙΑ ΧΑΡΑ ΠΕΡΝΟΥΣΕ Ο ΚΟΣΜΑΚΗΣ ΚΙ ΕΙΧΑΜΕ ΚΑΙ ΣΤΑΘΕΡΗ ΠΟΡΕΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ. ΚΑΙ ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΕ ΚΑΙ Η ΑΚΡΙΒΕΙΑ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΩΡΑ. ΤΟ ΧΡΗΜΑ ΕΙΧΕ ΑΞΙΑ.
  ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ ΠΟΥ ΑΡΧΙΣΑΝ ΟΙ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ ΜΕ ΤΟ ΕΥΡΩ, ΟΛΑ ΤΑ ΕΙΔΗ ΠΡΩΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ ΣΤΡΟΓΓΥΛΟΠΟΙΗΘΗΚΑΝ ΚΙ ΕΚΤΟΞΕΥΤΗΚΑΝ ΠΡΟΣ ΤΑ ΠΑΝΩ ΔΡΑΜΑΤΙΚΑ. ΤΩΡΑ ΘΑ ΜΟΥ ΠΕΙΤΕ, ΤΟ ΝΟΜΙΣΜΑ ΦΤΑΙΕΙ ΓΙ΄ΑΥΤΟ Η ΤΟ ΑΝΙΚΑΝΟ ΚΡΑΤΟΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΑΤΑΞΕΙ ΤΗΝ ΑΙΣΧΡΟΚΕΡΔΕΙΑ. ΚΙ ΕΓΩ ΑΠΑΝΤΩ: ΚΑΙ ΤΑ ΔΥΟ. ΑΝ ΔΕΝ ΕΙΣΑΙ ΕΤΟΙΜΟΣ ΩΣ ΚΡΑΤΟΣ ΝΑ ΕΛΕΓΞΕΙΣ ΤΗΝ ΑΙΣΧΡΟΚΕΡΔΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ, ΔΕΝ ΠΡΟΧΩΡΑΣ ΣΕ ΜΙΑ ΤΕΤΟΙΑ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΑΛΛΑΓΗ. ΤΟ ΕΥΡΩ ΕΙΝΑΙ ΣΚΛΗΡΟ ΝΟΜΙΣΜΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΟΥΜΕ Σ\' ΑΥΤΟ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΙΡΝΟΥΜΕ ΣΥΝΕΧΩΣ ΣΚΛΗΡΑ ΜΕΤΡΑ ΠΟΥ ΘΑ ΜΑΣ ΖΗΤΟΥΝ ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ. ΕΝΩ ΜΕ ΤΗ ΔΡΑΧΜΗ, ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΜΙΑ ΣΥΝΤΟΜΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗΣ ΣΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΘΑ ΔΥΣΚΟΛΕΥΤΟΥΜΕ ΛΙΓΟ, ΟΜΩΣ ΜΕΤΑ ΘΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΘΑ ΑΠΑΛΛΑΓΟΥΜΕ ΚΙ ΑΠ\' ΤΑ ΑΡΠΑΚΤΙΚΑ ΤΩΝ ΒΡΥΞΕΛΛΩΝ. ΛΟΓΙΚΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ; ΠΟΙΟΣ ΕΡΧΕΤΑΙ ΝΑ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙ ΣΕ ΜΙΑ ΧΩΡΑ ΜΕ ΣΚΛΗΡΟ ΝΟΜΙΣΜΑ; ΘΑ ΠΑΕΙ ΚΑΠΟΥ ΑΛΛΟΥ ΠΟΥ ΤΟ ΝΟΜΙΣΜΑ ΕΙΝΑΙ ΠΙΟ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ (βλ. ΤΟυρκία).
  ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: ΟΣΟ ΠΙΟ ΓΡΗΓΟΡΑ ΣΥΝΕΙΔΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙ Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΛΑΟΣ ΟΤΙ ΤΟ ΕΥΡΩ ΕΙΝΑΙ Η ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ, ΤΟΣΟ ΠΙΟ ΠΟΛΛΕΣ ΕΛΠΙΔΕΣ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΝΑ ΣΩΘΕΙ Η ΧΩΡΑ.
  ΑΠ\' ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΒΑΛΕ Ο ΣΙΜΗΤΑΡΑΣ ΣΤΟ ΒΡΟΜΟΕΥΡΩ, ΟΛΕΣ

  1. avatar TOLIS

   Αγαπητέ Βόρειε, άθελά σου δίνεις απάντηση στους προβληματισμούς σου. ΤΟ ΑΝΙΚΑΝΟ ΚΡΑΤΟΣ που αναφέρεις, δηλ. η διαχρονική ανικανότητα των πολιτικών να δουν πέρα από τις επόμενες εκλογές, είναι ο καρκίνος που πλέον απειλεί να γίνει ανίατος για τη χώρα μας. Όσο για τη επιστροφή στη δραχμή μπορείς να φανταστείς μια χώρα που για 1,5 χρόνο (τόσο χρειάζεται για να τυπωθούν νέα τραπεζογραμμάτια) θα βρίσκεται στο μεταίχμιο αλλαγής νομίσματος και μάλιστα από σκληρό σε απαξιωμένο; Ή μήπως νομίζεις ότι η αντίδραση των συμπολιτών μας θα είναι ψύχραιμη; Φάνηκε το τελευταίο δίμηνο.

   1. avatar nikolaos

    απαξιωμένοι είστε και θα είστε όλοι οι ανθέλληνες προδότες σημίτηδες πασοκαντζήδες κουμούνοια νεονουδούλλες ποτάμια παραπόταμα ΚΤΛ ,άντε ρεεεεεεεεεεεεεεεεεεε άντε μας ταχετε ζαλίση ΟΒΡΑΊΟΙ .

 5. avatar jasmine

  Ας ξεπληρώναμε ότι χρέος είχαμε με τους έξω και μετά ας μπαίναμε στο ευρώ. Η αισχροκέρδεια που επακολούθησε δεν είχε όριο.
  Πάντως, αν θέλει κάποιος να θυμηθεί η να πρωτοδεί τα μετακατοχικά εκ/ρία και δισεκ/ρία ας επισκεφτεί το Μοναστηράκι.

  1. avatar nikolaos

   αυτά να τα πεις στους γερμανούς και στους εγγλέζους που όχι μόνον λέειλατησαν έχουν την απαίτηση να εξαλείψουν τον ελληνισμό ,βλέπε θρησκεία .

   1. avatar jasmine

    @nikolaos
    Μάθε λίγη ιστορία σχετικά με τους Εγγλέζους και τον Εμφύλιο.

 6. avatar Ανδρεας

  Πολύ δίκιο έχεις,από την μιά με σταθερά,καλά επιτόκια φτηνά,μπόρεσε το κάθε άμυαλο χάπατο να μάσει χρήμα,απ την άλλη του φταίει το ευρώ αλλά όχι το κλούβιο του μυαλό που \"ανέχτηκε\" υπερτιμήσεις και διπλασιασμό προιόντων εν μία νυκτι!
  Αλλοι με ευρώ κράτησαν τον ανταγωμισμό και τιμές,ενώ εμείς μόνο μισθολογικές αυξήσεις και ακρίβεια!

 7. avatar eternity

  Καταρα στη στιγμη που μπήκαμε στο ευρω.Ένα νομισμα που εξελιχθηκε σε επικυριαρχο οπλο της Γερμανιας που αλλοιωσε τους στοχους του ενιαιου ευρωπαϊκου νομισματος.
  Κοιταξτε γυρω σας.Οτι εγινε,ότι κατασκευαστηκε εγινε με δραχμή.Και το κυριοτερο.Η Ελλαδα ηταν Εθνικα κυριαρχο κρατος.Μας διέλυσαν,μισθωτους συνταξιούχους.Οι επαγγελματιες καταστραφηκαν.Μας φορτωσαν και στα παιδια μας τεραστιο χρεος.Αν δεν αλλαξουν πολιτικη απέναντι μας,η επιστροφη μας στη δραχμή θα ειναι η τιμωρια τους.

  1. avatar Ανδρεας

   Αλλ αντ άλλα της Παρασκευής το γάλα! Και άλλοι νότιοι έχουν ευρώ και η βουλγαρία θα μπει σε λίγο...
   Αν εσύ πας το κάρο στον γκρεμό,δεν σου φταίει το κάρο και τ άλογα,αλλά το άμυαλο οδήγημά σου!
   Το ευρώ σου έδινε σταθερά επιτόκια δανεισμού,δυνατότητα παγκόσμιων εξαγωγών και δυναμική ανάπτυξης! Αν εσύ αντί να επενδύσεις για δημιουργία θέσεων,για υποδομές και δεν εκμοντέρνισες το κράτος σου,αλλά έδωσες 26% αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις,ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΕΛΕΓΧΕΙΣ ΤΙΜΕΣ ΚΑΙ ΑΚΡΙΒΕΙΑ ΑΓΑΘΩΝ,
   δεν σου φταίει το ευρώ!
   Εμείς που δεν δανειστήκαμε γιααμάξια,διακοπές και χτίσαμε σπίτι με όσα μαζεύαμε ,γιατί ζούμε αλλιώς;
   Είπαμε λοιπόν εσύ φταίς ,άλλοι το εκμεταλλεύτηκαν ορθά!

   1. avatar ΤΕΟ66

    Συμφωνω απολυτα φιλε

   2. avatar ΤΕΟ66

    Συμφωνω φιλε Αντρεα ,Για ολα αυτα φταινε οι αχρηστοι πολιτικοι που εκλαιγαμε

  2. avatar JOHNG

   έχεις βγει έξω από το χωριό σου?

  3. avatar olymbitis

   Τα λεγόμενά σας δεν συνάδουν με αυτά που θα έπρεπαν για έναν μισθωτό ή συνταξιούχο, τις 2 βαρύτατα και άδικα φορολογούμενες κατηγορίες Ελλήνων, εξαιτίας έλλειψης κρατικής βούλησης να πατάξει την ρεμούλα, τη διαφθορά, και τη φοροδιαφυγή.

  4. avatar olymbitis

   Κατάρα είναι που είμαστε Έλληνες. Δεν φταίει το κάθε άψυχο νόμισμα για την κακομοιριά μας. Εμείς του δίνουμε την όποια αξία. Τα υπόλοιπα είναι Ελληναρίστικες υπεκφυγές και στρουθοκαμηλισμός. Δικαιολογίες για παντοτινή μετριότητα έως κατωτερότητα.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει