«Έρχομαι ειρηνικά», είχε αστειευτεί ο πρόεδρος της Αμερικής, Μπαράκ Ομπάμα, το 2012, με το που πάτησε το πόδι του στο διαβόητο Ρόσγουελ του Νέου Μεξικού, τον τόπο όπου είχε συντριβεί υποτίθεται ο περιβόητος ιπτάμενος δίσκος των συνωμοσιολόγων.

Το 2012 ανήκε βέβαια στα χρόνια που κανείς δεν μιλούσε για εξωγήινους. Ενώ σήμερα; Σήμερα είναι προφανώς μια άλλη ιστορία, καθώς όλοι βγαίνουν και κάτι μας λένε, κάτι υπαινίσσονται πως ξέρουν, κάτι μονολογούν πως υπάρχει εκεί έξω.

Η NASA δήλωσε μάλιστα χωρίς περιστροφές στα τέλη Σεπτεμβρίου πως «είμαστε κοντά στον εντοπισμό εξωγήινης ζωής»! Κάνοντας απερίφραστα λόγο για «απόλυτη επανάσταση», μια επανάσταση που θα είναι «όπως όταν ο Κοπέρνικος δήλωσε πως ‘‘η Γη γυρίζει’’».

Ανήκουστα πράγματα δηλαδή λίγα μόλις χρόνια πρωτύτερα. Τώρα όλοι φαίνεται να έχουν κάτι να πουν για τα πράσινα ανθρωπάκια της επιστημονικής φαντασίας που μπορεί να μην ήταν τελικά ποτέ φαντασία.

Το ίδιο σιγομουρμουρίζουν και ερευνητικές δομές σαν το Breakthrough Listen ή το SETI, το αυτί της ανθρωπότητας στο Διάστημα, πως πιάνουν ήχους που δεν μοιάζουν φυσικοί.

Κι αν κάποιοι γελούσαν όταν το υπουργείο Άμυνας της Βρετανίας έδωσε το 2012 στην κυκλοφορία τα απόρρητα έγγραφά του για τα ΑΤΙΑ, ήταν κάτι παραπάνω από σίγουρο πως οι κωμικοτραγικές περιγραφές και τα αστεία συναπαντήματα δεν ήταν όλα.

Τα Αρχεία του βρετανικού Κράτους υποσχέθηκαν να ρίξουν κάποια στιγμή στην κυκλοφορία τα πλήρη «UFO Files», υποδεικνύοντας πως όσα είδαν το φως της δημοσιότητας δεν ήταν ακριβώς τα διαβαθμισμένα έγγραφα που έχουν οι Άγγλοι στην κατοχή τους.

Πλέον το τοπίο είναι τελείως διαφορετικό από τις εποχές όπου όλοι αρνούνταν τέτοια πράγματα και όσοι παραδέχονταν αντίστοιχες εμπειρίες συναντούσαν τη χλεύη της κοινωνίας και της επιστήμης. Αν το ενδεχόμενο ύπαρξης εξωγήινης ζωής είναι πιο κοντά από ποτέ, τότε η ανθρωπότητα έχει αλλάξει προφανώς σελίδα.

Και σίγουρα οι αστεϊσμοί του Ομπάμα για το άψυχο κορμί του εξωγήινου που βρέθηκε υποτίθεται μέσα στα διαστημικά συντρίμμια του Ρόσγουελ δεν φαντάζουν πια καθόλου κωμικοί. «Αν σας πω, θα πρέπει μετά να σας σκοτώσω … Εδώ φυλάμε καλά τα μυστικά μας», είχε δηλώσει χαριτολογώντας για τους ιπτάμενους δίσκους και τους Αρειανούς, αν και κάποιοι το είδαν ως απλή υπεκφυγή.

Άλλοι πάλι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι μάς τα είπαν κάπως διαφορετικά…

Ο Τρούμαν και το Ρόσγουελ

Η πρώτη φορά που κάποιος παγκόσμιος ηγέτης μίλησε για το άβολο θέμα ήρθε τον Ιούλιο του 1947, λίγες μόλις μέρες μετά το πολυθρύλητο δυστύχημα στο Ρόσγουελ. Ο τότε πρόεδρος Χάρι Τρούμαν ήρθε αντιμέτωπος με τις φορτικές ερωτήσεις των δημοσιογράφων, που του είχαν γίνει στενός κορσές.

Όταν ρωτήθηκε αν έχει δει ποτέ ιπτάμενο δίσκο, ο πρόεδρος αποφάνθηκε: «Μόνο στις εφημερίδες». Όταν επέμειναν αν υπάρχει «κάποια λογική εξήγηση» για όσα είδαν τόσα μάτια, ο Τρούμαν αποκρίθηκε αδιάφορα: «Μόνο οι απαντήσεις που έχω δει στις εφημερίδες».

Σπεύδοντας να θολώσει τα νερά: «Έχετε ακούσει ποτέ για την απάτη με την προσσελήνωση»; Τι έμεινε από κείνη την ιστορία; Μα ο εκπρόσωπος Τύπου της βάσης του Νέου Μεξικού, υπολοχαγός Γουόλτερ Χοτ, που εξέδωσε -και μετά πήρε πίσω- το ιστορικό ανακοινωθέν για τον θρυλικό εξωγήινο!

Ο Αϊζενχάουερ και οι θεάσεις εξωγήινων

Μέσα Δεκέμβρη του 1954, άπειροι άνθρωποι σε Ευρώπη και Αμερική είδαν κάτι παράξενο στον ουρανό. Η μαζική υστερία με τους ιπτάμενους δίσκους θα έφτανε ως τον Λευκό Οίκο και ο πρόεδρος Ντουάιτ Αϊζενχάουερ κλήθηκε να σχολιάσει αν εμπλέκονταν εξωγήινοι στην ιστορία.

«Τίποτα δεν έχει φτάσει σε μένα, είτε προφορικά είτε γραπτά. Και πρέπει να πω ότι ένας άνθρωπος από την Αεροπορία, τον οποίο εμπιστεύομαι πολύ, είπε ότι όσο είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε είναι εντελώς ανακριβές να πιστέψουμε ότι προέρχονται από κάποιον άλλον πλανήτη». Κι αυτό ήταν όλο.

Ο Τζον Κένεντι και όσα δεν έπρεπε να μάθει κανείς

Δέκα μέρες πριν από τα 26 δευτερόλεπτα που άλλαξαν τον κόσμο, τη δολοφονία του Κένεντι τον Νοέμβριο του 1963, ο πρόεδρος είχε στείλει επίσημη επιστολή στον επικεφαλής της CIA ζητώντας του «μια περιεκτική έκθεση που να συνοψίζει όλες τις απόρρητες πληροφορίες για τους εξωγήινους που μπορεί να απειλούν την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ».

Η δολοφονία πυροδότησε φυσικά μια απίστευτη ομοβροντία συνομωσιολογικών σεναρίων. Τα οποία φούντωσαν ακόμα περισσότερο όταν έγινε γνωστό πως την ίδια ακριβώς μέρα, μια δεύτερη επιστολή έφυγε από το Οβάλ Γραφείο με αποδέκτη τη NASA, στην οποία δήλωνε την πρόθεσή του να συνεργαστεί με την ΕΣΣΔ στις διαστημικές δραστηριότητες των δυο χωρών. Στις 22 Νοεμβρίου, ο αμερικανός πρόεδρος έπεφτε νεκρός στο Ντάλας του Τέξας.

Ο Τζέραλντ Φορντ τους είδε με τα μάτια του

Γερουσιαστής του Μίσιγκαν ακόμα, ο Φορντ κάλεσε το 1966 σε επίσημη κυβερνητική συζήτηση για το θέμα των ΑΤΙΑ, καθώς είχε δει «πολυάριθμες φορές ιπτάμενους δίσκους στην αγροικία» του.

Μία από τις επιστολές που έστειλε δεξιά και αριστερά είχε αποδέκτη το Πεντάγωνο, το οποίο ο κατοπινός πρόεδρος καλούσε σε δράση: «Πιστεύοντας ακράδαντα ότι το αμερικανικό κοινό αξίζει καλύτερη εξήγηση από αυτές που μας παρέχει η Αεροπορία, συνιστώ την ίδρυση επιτροπής έρευνας των εξωγήινων φαινομένων.

Νιώθω ότι το χρωστάμε στον λαό να εδραιώσουμε την αξιοπιστία μας αναφορικά με τα ΑΤΙΑ και να παρέχουμε τη μέγιστη δυνατή διαφάνεια στο θέμα»…

Κι εσύ, Τζίμι Κάρτερ;

Γερουσιαστής της Τζόρτζια το 1969, ο μελλοντικός πρόεδρος των ΗΠΑ είπε στο Κογκρέσο πως είχε δει ένα «αυτόφωτο αντικείμενο τόσο φωτεινό όσο η Σελήνη»! Παρά τις επιστολές και τη θεσμική του θέση, δεν πήρε απάντηση ποτέ.

Ο Κάρτερ δεν τα ξέχασε όλα αυτά και ως πρόεδρος μετά της Αμερικής προσπάθησε να μάθει τι περιέχουν τα διαβόητα «UFO Files» της χώρας του. Δεν τα κατάφερε ποτέ και λέγεται μάλιστα πως ήταν το μεγάλο «καρφί» της θητείας του…

Ο λαλίστατος Ρόναλντ Ρίγκαν

Το 1974, ο κυβερνήτης της Καλιφόρνια ήρθε τετ-α-τετ με έναν ιπτάμενο δίσκο, επιβαίνοντας σε ιδιωτικό αεροσκάφος. Ο γερουσιαστής είχε δηλώσει αμέσως στη «Wall Street Journal»: «Το ακολουθήσαμε για αρκετά λεπτά. Ήταν ένα ολόλευκο φως και ξαφνικά, μέσα στην απόλυτη έκπληξή μας, χάθηκε αστραπιαία στον ουρανό». Το 1987, όταν ήταν πια πρόεδρος των ΗΠΑ, δεν μάσησε τα λόγια του μιλώντας εκείνον τον Σεπτέμβριο στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ:

«Στην εμμονή μας με τον ανταγωνισμό της στιγμής, τείνουμε συχνά να ξεχνούμε πόσο ενωμένοι είμαστε όλοι οι λαοί της ανθρωπότητας. Ίσως να χρειαζόμαστε μια εξωτερική παγκόσμια απειλή ώστε να αναγνωρίσουμε τους κοινούς δεσμούς μας. Σκέφτομαι συχνά πόσο γρήγορα θα εξαφανίζονταν οι παγκόσμιες διαφορές μας αν αντιμετωπίζαμε μια εξωγήινη απειλή από κάποιον άλλο κόσμο. Γι’ αυτό και είμαι αναγκασμένος να ρωτήσω ‘‘μήπως δεν υπάρχει κάποια εξωγήινη απειλή ήδη ανάμεσά μας;’’».

Αφού πάγωσαν οι πάντες, ο Ρίγκαν προσπάθησε να διασκεδάσει κατόπιν τις εντυπώσεις της ωμής δήλωσής του ρίχνοντας τους τόνους: «Τι θα μπορούσε να είναι πιο εξωγήινο στις παγκόσμιες προσδοκίες των λαών μας από τον πόλεμο και την απειλή του πολέμου;». Όλοι θυμούνταν βέβαια πως λίγα χρόνια πριν, στη διμερή συνάντησή του στη Σύνοδο Ειρήνης της Γενεύης το 1980 με τον Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, είχε ζητήσει από τον σοβιετικό ηγέτη να συνεργαστούν σε περίπτωση εξωγήινης απειλής!

Λίγα χρόνια αργότερα, ο Γκόρμπι επιβεβαίωσε την κατ’ ιδίαν συνομιλία με τον αμερικανό ομόλογό του, λέγοντας σε ομιλία του στο Κρεμλίνο τον Φεβρουάριο του 1987: «Στη συνάντησή μας στη Γενεύη, ο αμερικανός πρόεδρος είπε ότι αν η Γη αντιμετώπιζε εξωγήινη εισβολή, τότε ΗΠΑ και Σοβιετική Ένωση θα ένωναν τις δυνάμεις τους για να αποκρούσουν μια τέτοια επίθεση»…

Ο Ρίτσαρντ Νίξον και η… επίδειξη

Το 1974, ο πρόεδρος Νίξον έριξε τόνους λάδι στη συνωμοσιολογική πυρά όταν φέρεται να πήρε τον κωμικό Τζάκι Γκλίσον και να τον ξενάγησε σε μυστική στρατιωτική βάση της Φλόριντα για να του δείξει τα συντρίμμια των πολυάριθμων ιπτάμενων δίσκων που είχαν οι ΗΠΑ στην κατοχή τους!

Το μόνο πρόβλημα; Πως ο Γκλίσον ήταν κωμικός και ποιος να τον πιστέψει δηλαδή…

Ο Μπιλ Κλίντον που δεν μπορούσε να μάθει

Μεταξύ αστείου και σοβαρού, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο Χονγκ Κονγκ το 2005, ο αμερικανός πρόεδρος μίλησε ξανά για τους εξωγήινους και την Area 51, ομολογώντας μια αποτυχία μεγατόνων. Να τι ακριβώς είπε:

«Η ιστορία με το Ρόσγουελ πιστεύω ότι ήταν ψευδαίσθηση, δεν νομίζω ότι συνέβη. Προσπάθησα να μάθω αν υπάρχουν απόρρητα κυβερνητικά ντοκουμέντα που να ρίχνουν φως στο θέμα και αν υπάρχουν, τότε είναι απόρρητα ακόμα και για μένα. Δεν θα ήμουν εξάλλου ο πρώτος πρόεδρος που του έχουν πει ψέματα οι κατώτεροί του ή τον παραπλάνησαν οι επαγγελματίες γραφειοκράτες».

Και κατέληξε: «Λέτε να υπάρχει κάποιος καριερίστας εκεί έξω που να κρύβει τα σκοτεινά αυτά μυστικά ακόμα και από εκλεγμένους προέδρους; Αν ναι, τότε κατάφεραν να με παραπλανήσουν και νιώθω σχεδόν ντροπιασμένος που παραδέχομαι ότι προσπάθησα να μάθω».

Το 2014, ο παρουσιαστής Τζίμι Κίμελ ρώτησε ξανά τον Μπιλ Κλίντον για τον ιπτάμενο δίσκο που υποτίθεται ότι φυλάσσεται στην απόρρητη στρατιωτική βάση της Area 51 στη Νεβάδα: «Αν ήμουν πρόεδρος, θα απαιτούσα να δω όλα τα διαβαθμισμένα έγγραφα για τα ΟΥΦΟ γιατί θα ήθελα να ξέρω τι συμβαίνει. Το κάνατε αυτό;». Ότι απάντησε ο πρώην πρόεδρος; «Περίπου»!

Ποιοι έχουν έρθει σε επαφή με ΟΥΦΟ

Ήταν το 1968 όταν ο Μικ Τζάγκερ και η σύντροφός του Μάριαν Φέιθφουλ είδαν στον νυχτερινό ουρανό μιας κατασκήνωσης ένα ΑΤΙΑ σε σχήμα τσιγάρου! Ήταν δεν ήταν, ο αστέρας της ροκ φρίκαρε τόσο που όταν επέστρεψε στον πολιτισμό καλωδίωσε όλο του το σπίτι με ένα ασύλληπτο μηχάνημα που έλεγαν «Ανιχνευτή ΟΥΦΟ».

Ο Τζάγκερ δεν ήταν σίγουρος για το τι είδε, ο Μοχάμεντ Άλι όμως ήταν και παραήταν, καθώς είχε έρθει, κατά δήλωσή του πάντα, αρκετές φορές στη ζωή του σε επαφή με εξωγήινα όντα. Ο κορυφαίος πυγμάχος ισχυριζόταν μάλιστα ότι οποιοσδήποτε μπορεί να παρατηρήσει ιπτάμενους δίσκους ακόμα και στον πρωινό ουρανό, φτάνει να κοιτάξει προσεκτικά.

Ακόμα και ο Έλβις Πρίσλεϊ είχε τα συναπαντήματά του με είδη εξωγήινης ζωής, κυρίως κατά την παιδική του ηλικία. Γι’ αυτό ίσως και έδωσε τέτοια τροφή σε θεωρίες για τον «Βασιλιά» και τους εξωγήινους, μιας και δύσκολα θα βρεις δεύτερο που να έχει ταυτιστεί τόσο με τα μικρά πράσινα ανθρωπάκια.

Εξωγήινοι όταν γεννήθηκε, εξωγήινοι στην κηδεία του, εξωγήινοι ακόμα και πίσω από την περιβόητη απαγωγή του από άλιεν…