104
loading
Γράφει
ο Κωνσταντίνος Κάλτσας

Τα μεσάνυχτα της Δευτέρας 20 Αυγούστου προς Τρίτη 21 του μηνός η Ελλάδα βγαίνει τυπικά από το πρόγραμμα εποπτείας που της είχε υποβληθεί από τους δανειστές της, τα λεγόμενα μνημόνια. Τα χρόνια που πέρασαν, σημαδεύτηκαν από μία πρωτόγνωρη οικονομική κρίση, που έπληξε σαν σε περίοδο πολέμου τον παραγωγικό ιστό της χώρας, τις εργασιακές σχέσεις και το εισόδημα των πολιτών, δημιουργώντας τεράστια χάσματα στην κοινωνία και αμέτρητες ιστορίες πόνου και καταστροφής.

Το τέρμα της επίσημης περιόδου των μνημονίων δεν ερμηνεύεται με τον ίδιο τρόπο από όλες τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου ούτε αποτελεί σαφές προμήνυμα για μία επόμενη ημέρα οικονομικής ανάταξης και ανάπτυξης. Σίγουρα όμως αφήνει πίσω μία από τις πιο έντονες και διχαστικές εποχές της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας.

Από τη στιγμή που ο Γιώργος Παπανδρέου ανακοίνωνε από το Καστελόριζο την προσφυγή στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, η πορεία της οικονομίας ακολούθησε ραγδαία επιδείνωση. Οι αντιδράσεις της κοινωνίας άρχισαν να διαφαίνονται με μεγάλες πορείες στην Αθήνα και άλλες πόλεις και έναν γενικότερο αναβρασμό να επικρατεί.

Μία από τις πιο χαρακτηριστικές στιγμές της αντίδρασης του κόσμου ήταν το κίνημα των Αγανακτισμένων. Χιλιάδες άνθρωποι χωρίς κάποιο κομματικό κάλεσμα άρχισαν να βγαίνουν στις πλατείες τον Μάιο του 2011, καθιστώντας το «καλοκαίρι των Αγανακτισμένων» την πρώτη μεταπολιτική λαϊκή εκδήλωση που δεν μπαίνει στα κλασικά αναλυτικά εργαλεία της πολιτικής θεωρίας.

Στην προσπάθειά μας να κατανοήσουμε τι ήταν οι Αγανακτισμένοι, ποιος τους κινητοποίησε και γιατί εδώ και κάποια χρόνια δεν έχουμε αντίστοιχες εκδηλώσεις διαμαρτυρίας, μιλήσαμε με τον Καθηγητή και Διευθυντή του Εργαστηρίου Κοινωνικής Έρευνας στα ΜΜΕ του Τμήματος Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Γιώργο Πλειό.

«Ήταν ένα κίνημα νέου τύπου»

«Κατ’ αρχήν αυτό το φαινόμενο των Αγανακτισμένων εντάσσεται στα κινήματα νέου τύπου τα οποία οργανώνονται κατά κύριο λόγο από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Διαφέρει από τα μονοθεματικά κινήματα, τα οποία ήταν της μόδας τις προηγούμενες δύο δεκαετίες. Απευθύνονται σε ένα μεγάλο και ετερογενές κοινό και στελεχώνονται αναλόγως» αναφέρει ο κ. Πλειός.

Όσον αφορά τα αίτια της ανάδυσης του φαινομένου αυτά θα πρέπει να τα ψάξει κάποιος στις λεγόμενες μνημονιακές πολιτικές. «Μην ξεχνάμε ότι το κίνημα των Αγανακτισμένων έγινε τον Μάιο του ’11. Επί έναν χρόνο, από τότε που άρχισαν να εφαρμόζονται μνημονιακές πολιτικές, υπάρχουν μεγάλες αντιδράσεις. Άρα σίγουρα υπήρχε καύσιμη ύλη, είχε προετοιμαστεί ο δρόμος για μία πολιτική κινητοποίηση και μάλιστα έντονη.

Η διαφορά από τις μέχρι τώρα πολιτικές, συνδικαλιστικές κινητοποιήσεις είναι το γεγονός ότι αυτό το οποίο οργανώθηκε στην πλατεία Συντάγματος δεν είχε τα χαρακτηριστικά μόνο πολιτικής κινητοποίησης. Υπήρχαν συζητήσεις, μουσικές, τραγούδια, υπήρχε μία ατμόσφαιρα χαράς. Θα έλεγε κανείς ότι είχε ένα φεστιβαλικό, με την καλή έννοια του όρου, χαρακτήρα, όπου οι άνθρωποι εκτός από πολιτικές ιδέες, εκφράζουν και άλλες ανησυχίες.

Είμαι σε θέση να γνωρίζω ότι μέλη αριστερών νεολαιών ήταν επιφυλακτικά στην αρχή απέναντι στο φαινόμενο και σταδιακά το προσέγγισαν. Και φαντάζομαι ο λόγος ήταν ότι δεν είχαν τον έλεγχο. Διότι οι πολιτικές οργανώσεις, όχι μόνο στην Αριστερά αλλά και παντού, επιδιώκουν τον έλεγχο ακριβώς για να επιτευχθεί ο σκοπός τον οποίο επιδιώκουν».

Φυσικά υπάρχει και μία παράδοση εξέγερσης, μία παράδοση εναντίωσης στην Ελλάδα. Όχι μόνο στην πολιτική αλλά και στον πολιτισμό και στις συνήθειες. Θα έλεγα ότι αυτοί είναι οι τρεις συστατικοί παράγοντες: η αντίδραση στα μνημόνια, η κουλτούρα της αντίστασης και κυρίως ο φεστιβαλικός χαρακτήρας αλλά και ο μη κομματικός χαρακτήρας της εκδήλωσης.

Παρατηρήθηκε να έχουμε το φαινόμενο των λεγόμενων δύο πλατειών: «Την πάνω πλατεία η οποία υιοθετούσε μία άλλη συμπεριφορά και η αντίδρασή της θα έλεγα ότι ήταν κατ’ εξοχήν ηθική. Με χειρονομίες, εκφράσεις, τοποθετήσεις λεκτικές και μη λεκτικές που δεν συνάδουν για παράδειγμα με την παράδοση της Αριστεράς. Ήταν περισσότερο εξωστρεφείς, ήθελαν να φανούν στα κανάλια. Μην ξεχνάτε ότι οι κάμερες ήταν στημένες ακριβώς στο πάνω μέρος της πλατείας. Ενώ στο κάτω μέρος οι άνθρωποι ήταν περισσότερο εσωστρεφείς. Έχτιζαν ιδέες, ενώ οι πάνω έχτιζαν εικόνες για τα Μέσα επικοινωνίας.

Στην κάτω πλατεία υπήρχαν ομάδες που ανήκαν στον χώρο της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς, άνθρωποι οι οποίοι ανήκαν στον χώρο των παραδοσιακών κομμάτων της Αριστεράς και οι παραδοσιακοί ανένταχτοι. Στο πάνω μέρος του Συντάγματος υπήρχε ένας κόσμος ο οποίος είχε ευαισθησία περισσότερο για τα εθνικά θέματα. Αυτό λοιπόν που χαρακτήριζε συνολικά την πλατεία ήταν μία άρνηση, μία προσπάθεια να σηκώσει κάποιος το ανάστημά του και να πει όχι σε ό,τι τον ενοχλούσε».

Ένα βασικό ερώτημα είναι αν οι Αγανακτισμένοι κινητοποιήθηκαν από κάποιους -κόμματα, οργανώσεις- ή ήταν μία αυθόρμητη εκδήλωση.

«Το μέσο με το οποίο κινητοποιήθηκαν οι άνθρωποι ήταν το Facebook. Οργάνωσε τον κόσμο και ο κόσμος το χρησιμοποιούσε. Ανέβαζε ανακοινώσεις στο διαδίκτυο. Με αυτό τον τρόπο πολιτικοποιήθηκε και το Facebook. Πολύς κόσμος στράφηκε στα πολιτικά περιεχόμενα του Facebook. Μην ξεχνάμε ότι ήταν το Μέσο από το οποίο πάρα πολλοί παίκτες, δηλαδή οι αρχές, τα ΜΜΕ, τα πολιτικά κόμματα έπαιρναν πληροφορίες για το τι ακριβώς συνέβαινε στην πλατεία και προσπαθούσαν να κάνουν τις δικές τους εκτιμήσεις ή να δημιουργήσουν τη δική τους αντιμετώπιση».

Στην περίπτωση των Αγανακτισμένων κανείς δεν διεκδίκησε τις δάφνες της μεγαλύτερης κινητοποίησης τα τελευταία είκοσι χρόνια. Σύμφωνα με όσα αποσπασματικά γράφτηκαν στα blogs και στον Τύπο, δύο Θεσσαλονικείς, που κόπιαραν το κίνημα των Ισπανών «Indigniados», έφτιαξαν στο Facebook τη σελίδα «Αγανακτισμένοι στον Λευκό Πύργο». Ακολούθησε το κάλεσμα «Αγανακτισμένοι στο Σύνταγμα, 25 Μαΐου» που έφτιαξαν δύο ή τρεις 17χρονοι ή 18χρονοι.

«Οργανώσεις μικρότερες ή μεγαλύτερες, οι οποίες χρησιμοποίησαν συστηματικά το Facebook, προσέλκυσαν κάποιο κόσμο. Σε ένα βαθμό ήταν οργανωμένο και σε ένα βαθμό ήταν αυθόρμητο. Στην πολιτική τίποτα δεν είναι απολύτως οργανωμένο ή απολύτως αυθόρμητο. Έχω βρεθεί μπροστά σε σκηνή όπου κάποιοι νέοι οργάνωσης της Αριστεράς πωλούσαν εφημερίδες και οι άνθρωποι της διοργάνωσης τους είπαν ευγενικά, αλλά πιεστικά να μην το κάνουν διότι δεν ήθελαν κομματικοποίηση της εκδήλωσης.

Αυτό που μπορώ να πω κατηγορηματικά είναι τούτο: στελέχη μεγάλης πολιτικής νεολαίας της αριστεράς εξεπλάγησαν από το ξεκίνημα και τις διαστάσεις που πήρε το φαινόμενο. Και σας το λέω διότι έχω φοιτητές-στελέχη οι οποίοι με ρωτούσαν: “Δάσκαλε τι γίνεται εδώ;” Και θυμάμαι ότι τους είπα χαρακτηριστικά ότι αυτό είναι ένα κοινωνικό “πείραμα” που συμβαίνει και έτσι θα πρέπει να το παρατηρήσουν, να το κατανοήσουν και μετά ας κάνουν ό,τι νομίζουν.

Αν υπήρξε κάποια οργανωμένη προσπάθεια από κάποιο φορέα θα ήταν από μικρά κόμματα της εξωκοινοβουλευτικής κυρίως Αριστεράς, τα οποία βρήκαν ένα δημόσιο βήμα, μια άλλη περιοχή της δημόσιας σφαίρας, που προσφέρουν τα Μέσα κοινωνικής δικτύωσης και μέχρι τότε δεν την είχαν. Μέχρι τότε το μόνο βήμα ήταν τα παραδοσιακά Μέσα από τα οποία ήταν αποκλεισμένες οι δυνάμεις της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς.

Θεωρώ ότι όλες οι περιφερειακές φωνές βρίσκουν έναν δημόσιο χώρο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Θυμάστε το Occupy America ή το Occupy Ταξίμ. Φαίνεται ότι τα μέσα έπαιξαν αυτόν τον ρόλο και οι άνθρωποι τα χρησιμοποίησαν συστηματικά σε χώρες όπου η παραδοσιακή δημόσια σφαίρα και το πολιτικό σύστημα δεν επιτρέπουν τις εναλλακτικές φωνές ή ακόμη και τις καταπιέζουν.

Και εκεί κάποια στιγμή γίνεται μία ρωγμή. Δείτε για παράδειγμα την περίπτωση της Ταξίμ, όπου τα μεγάλα Μέσα επικοινωνίας προέβαλαν τη στιγμή των μεγάλων γεγονότων ντοκυμαντέρ με πιγκουίνους. Κάτι ανάλογο έκαναν και τα Μέσα στην Ελλάδα.

Από την αρχή του ’10 έχουμε μια δραματική αλλαγή στον χώρο των ΜΜΕ. Η ανεργία που ζουν οι δημοσιογράφοι και η ανάγκη να εναντιωθούν οδήγησε πολλούς στο να δημιουργήσουν τα λεγόμενα εναλλακτικά Μέσα επικοινωνίας. Αυτό οδήγησε την ελληνική δημοσιογραφία να γίνει περισσότερο πολιτική.

Μην ξεχνάμε ότι έβγαινε από τη δεκαετία του Κωστοπουλισμού στην Ελλάδα, του lifestyle.

Αυτό συνετέλεσε ακριβώς στο να ασχοληθούν πολύ με το φαινόμενο των Αγανακτισμένων και να του δώσουν μεγαλύτερη διάσταση. Το πιο σημαντικό κομμάτι των Αγανακτισμένων δεν βρισκόταν στην πλατεία. Βρισκόταν στα Μέσα επικοινωνίας».

Μετά από χρόνια κρίσης οι αντιδράσεις βρίσκονται σε ύφεση, κάτι που φαίνεται παράδοξο αν σκεφτεί κανείς την οικονομική κατάσταση και τις προοπτικές της χώρας.

«Αυτό που εννοούσαμε κρίση έχει υποχωρήσει. Αυτό που λέμε κρίση έχει κανονικοποιηθεί. Δεν έχουμε τη διαρκή επιδείνωση που είχαμε στο παρελθόν. Τώρα υπάρχει μια σταθεροποίηση της κοινωνικοοικονομικής κατάστασης και βελτίωση ορισμένων δεικτών.

Δεν υπάρχει αυτή η αίσθηση της ελεύθερης πτώσης που υπήρχε στο παρελθόν. Υπάρχει ένα φρένο, μία ανακοπή αυτής της διαδικασίας. Αυτό εκλαμβάνεται από πολλές πλευρές ως υπέρβαση της κρίσης. Στην πραγματικότητα δεν είναι υπέρβαση, αλλά κανονικοποίηση της κρίσης.

Αυτή τη στιγμή αντιλαμβανόμαστε την πραγματικότητα ως κακή ή λιγότερο κακή, ή ως λιγότερο ή περισσότερο καλή, αλλά όχι όμως ως κρίση. Δεν υπάρχει δηλαδή αυτή η αίσθηση της μεγάλης ιστορικής αλλαγής. Αυτό οδηγεί, όπως πάντα οδηγούσε, τους ανθρώπους να ασχοληθούν με τη δική τους κανονική, καθημερινή ζωή.

Αυτό είναι μια περίεργη ιστορική κατάσταση, νομίζω ότι ζουν όλοι με έναν περίεργο τρόπο και ο καθένας ρίχνει το βάρος του εκεί όπου νομίζει ότι είναι πιο σημαντικό για τη δική του κατάσταση. Θεωρώ ότι δεν έχουμε βγει από την κρίση στην πραγματικότητα. Άλλωστε η λέξη κρίση είναι συνώνυμη της παγκοσμιοποίησης και της αγοράς, της όλης αστάθειας στην οποία ζει ο κόσμος και η χώρα μας ειδικά την παρούσα χρονική περίοδο. Δείτε τι συμβαίνει αυτή τη στιγμή για παράδειγμα με την Τουρκία, με τη Μέση Ανατολή. Ενδεχομένως μπαίνουμε σε μία άλλη περίοδο κατά την οποία θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε νέες όψεις της κρίσης».

ΚΑΝΤΕ LIKE ΤΟ NEWSBEAST.GR

104
σχόλια
 1. avatar Μστ

  Εγώ θα αναφέρω τι έγινε μετά το τέλος των \"αγανακτισμένων\"...1) Σταμάτησαν οι ογκώδεις διαδηλώσεις και τα εκτεταμένα επεισόδια 2) Οι πλειοψηφία των \"αγανακτισμένων\" στράφηκαν και γιγάντωσαν τη Χ.Α, αυτό δηλαδή που ήθελε το σύστημα, την \"θεωρία των δύο άκρων\". Πολλοί από αυτούς που κατέβαιναν σε διαδηλώσεις και απεργίες οργισμένοι, μετά την ένταξη τους στη Χ.Α. πίστευαν ότι πολεμούσαν το σύστημα άλλα στη πραγματικότητα έγιναν καθοδηγούμενα πρόβατα που εναντιώθηκαν στον αντιεξουσιαστικό χώρο. 3) Όλοι όσοι ήταν συντονιστικό των \"αγανακτισμένων\" ήταν παρακρατικοί μπάτσοι ή πολικάντιδες με ηγετικές ικανότητες που σου έδιναν την ελπίδα ότι μέσα από αυτό το ΤΣΙΡΚΟ που συμμετέχεις ότι ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΕΙΣ.!!!

  1. avatar Διαφωνώ

   Είναι οι χρυσαυγίτες φασίστες; σίγουρα! νεοναζί; προφανώς, μάλιστα καμαρώνουν γι αυτό.. Επικίνδυνοι; ενδεχομένως ναι, αφού έχουν περίεργη ιδεολογία. Αλλά μέρος του συστήματος; ε όχι! όλοι στρέφονται εναντίον τους. <> ,δημοσιογράφοι, αυτοδιοίκηση.. Μέχρι και φυλακή μπήκαν. Δηλαδή αν όλα αυτά τα έκαναν ενώ τους στήριζε το σύστημα, τι θα τους έκανε αν δεν τους στήριζε;

   1. avatar Μστ

    1) Κανένας χρυσαυγίτης δεν είναι φυλακή, ακόμη και ο Ρουπακιάς είναι ελεύθερος 2) Η Χ.Α. χρησιμοποιήθηκε από το ΠΑΣΟΚ και τη Ν.Δ με τη \"θεωρία των 2 άκρων\"...οι χρυσαυγίτες ξαφνικά θεωρήθηκαν \"πατριώτες\" και οι \"αριστεροί\" ανθέλληνες και ο κόσμος σταμάτησε να κατεβαίνει στις διαδηλώσεις και τις απεργίες 3) ο ΣΥΡΙΖΑ συνεργάζεται με τη Χ.Α για να κόβει ποσοστά από τη Ν.Δ

    1. avatar agilotos.stravos

     Μστ μετα τους αγανακτισμενους ξεχνας τις πορειες καθε 17Νοεμβριου κ για τις επετειους του θανατο του Γρηγοροπουλου που υπηρξαν συγκρουσιακες.Ξεχνας τις πορειες της καθε πρωτομαγιας οπου καποιες φορες υπηρχαν ταραχες.Ξεχνας τις φασαριες σε καθε πανελληνια εργατικη απεργια (π.χ. Δεκεμβριος 2017,Μαιος 2018).Ξεχνας τη συγκεντρωση της 20-10-2011 οπου απο τα δακρυγονα και τις συγκρουσεις υπηρξε νεκρος διαδηλωτης του ΠΑΜΕ που ουτε οι ιδιοι πια δεν τον θυμουνται.Κ φυσικα ξεχνας τη μεγαλειωδη διαδηλωση της 12-2-2012 οπου χιλιαδες ελληνες σε ολες τις πολεις εξεγερθηκαν εναντια στο 2ο μνημονιο με την πρωτευουσα παραδωμενη στις φλογες.
     Αν οι αγανακτισμενοι στην πλειοψηφια εγιναν χρυσαυγιτες τοτε πως ειναι δυνατον να ξυλοφορτωνονται απο αναρχικους καθε φορα που τους εντοπιζαν(προσεξε χρυσαυγιτη οχι τον καθε πατριωτη)στην ανω πλατεια?
     Αν ηξερες καποιον παρακρατικο που να συμμετειχε στο συντονιστικο ας το ελεγες τοτε,τι το αμολας τωρα 7 χρονια μετα..Αλλα κ τωρα να σε ρωτησω δυσκολα θα φερεις στοιχεια.
     Οσον αφορα τους πολιτικαντιδες(αριστεροι διανοουμενοι,εξωκοινοβουλετικοι εκπροσωποι) καποιοι τους γνωριζαν κ τους απομονωναν.Δυστυχως δε φερθηκαν ομοια κ στους τσυριζαιους
     Προτιμω αυτο που εσυ χαρακτηριζεις\"τσιρκο\"με τις οποιεσδηποτε ατελειες αλλα το προτιμω απο το τσιρκο του Κολωνακιου κ της παραλιακης..

 2. avatar Baron1976

  δεν χρειαζεται να εισαι επιστημονας κυριε αρθρογραφε/newsbeast, για να απαντησετε στο ερωτημα. Τι ηταν τελικα? Φανηκε τι ηταν, και το λετε μεσα στο κειμενο ουτως ή άλλως.Μια μεγαλη και νεα για τα ελληνικα δεδομενα προπαγανδα οργανωμενη και εκμεταλλευσιμη απο κομματοσκυλα, αχρηστους και άεργους - και να σου ο τσιπρας και ο υπολοιπος θιασος να λενε \"δεν πληρωνω διοδια\" κλπ. Οπως φανηκε τι ειναι ο συριζα - το παλιο, σκληρο πασοκ. Δειτε τους μισους βουλευτες τους, τους γενικους γραμματεις, υπουργους, διοικητες καθε λογης υπηρεσιας. Σιγουρα υπηρχε και καλοπροαίρετος, ισως και αφελη,ς κοσμος που πιστεψε και ήλπιζε για κατι άλλο, νεο και καθαρο, αλλά φευ όπως αποδείχθηκε στην συνεχεια. Αυτο ακριβως εκμεταλλεύθηκαν τα κομματοσκυλα που αναφερω παραπάνω- την ελπιδα. Ελπιζω στις επομενες εκλογες να εχουμε βαλει μυαλό

  1. avatar Palant

   \'Όλα αυτά τα κομματόκυλα, οι μπαχαλάκηδες που κατέστρεφαν τότε τις περιουσίες των καταστηματαρχών και κάψανε τους ανθρώπους στην MARFIN BANK, μόλις πήρε την εξουσία ο ΣΥΡΙΖΑ, εξαφανίστηκαν. Τέσσερα χρόνια τώρα ξαποστένουν. Μόλις ο ΣΥΡΙΖΑ χάσει την εξουσία στις επόμενες εκλογές, θα ξεκινήσουν πάλι τα σπασίματα και τις καταστροφές. Μου κάνει πάντως εντύπωση που είναι αυτοί, του ΚΚΕ (του ΠΑΜΕ).

  2. avatar Σκληροτράχηλος

   φευ φιλε μου

  3. avatar Μαμ

   Η σκέψη σου είναι αξιοθαύμαστη μπράβο.

 3. avatar Γεροτσολιας

  Αν ηταν τοσο αγανακτισμενοι, γιατι αφησαν αβοηθητο τον κωλοτουμπα να σχισει μονος του τα μνημονια και δεν βαλαν κι\'αυτοι ενα χερακι.Δεν ηταν τετοιοι, απλα με την ευκαιρια βρηκαν εναν αλλο διαφορετικο τροπο διασκεδασης, χορτασαν, βαρεθηκαν και αποχωρησαν, οι περησσοτεροι απ\'αυτους με αδειες τσεπες.Αντε και του χρονου ξανα εδω ειμαστε.

 4. avatar LWL

  Εγώ πάντα πίστευα ότι οι αγανακτισμενοι του 2011-2012 εκτός από τους αυτεπαγγελτους αριστερους επαναστάτες, ήταν κυρίως όσοι κατάλαβαν ότι η φούσκα της λαμογιας και της καλοπέρασης έσκασε, και οι κυρίως ευνοημενοι - δημόσιοι υπάλληλοι και συναλλασωμενοι με το δημόσιο - κατάλαβαν ότι το μέλι τελείωσε.
  Δεν είναι τυχαίο λοιπόν ότι όλοι αυτοί οι ΠΑΣΟΚοθρεμενοι βρήκαν καταφύγιο στο ΣΥΡΙΖΑ με αποτέλεσμα τα τελευταία 4 χρόνια που συνέβησαν και ακόμα συμβαίνουν απίστευτα πράγματα στη χώρα, δεν ακούς τίποτα, αχνα, απόλυτη ηρεμία, ούτε πορείες ούτε διαμαρτυρίες.

 5. avatar ΔΣΕ

  Το \"κίνημα των αγανακτισμένων\" ήταν αυτό που ανέχτηκε και τελικά τροφοδότησε την χρυσή αυγή.

 6. avatar Σιγουρα

  Ενα απ τα αποτελεσματα γταν οτι φτιαχθηκαν συνελευσης και στεκια που για αρκετο καιρο μετα κρατησαν ζωντανη την διαμαρτυρια και την νοηματοδοτησαν και με αλλα προταγματα.

 7. avatar Αρτεμιδωρος

  Ήταν ένα παραμυθιασμενο πλήθος οπαδών του φαντασιακου αριστεροφαφλατα Αλέξη Και των λαμογιων που πάντα ακολουθούν τους εν δυναμει εξουσιαστες για να επωφεληθουν και του βαθεως Πασοκ που έδωσε ευκαιρία στα τρωκτικά του να αλλάξουν ράσα πχ κωτσακας κουρουκλης τζακρη μαρδας Τοσκας φωτοπουλος και λοιποί και έζησαν αυτοί καλά και εμείς χειρότερα... Φιλιά στους συριζανελ και στα γιδια που τους πίστεψαν...

 8. avatar Βους ο ανωνυμος

  Εγω παντως απο αγανακτησμενους θυμαμαι,κατρουγκαλο,βαρουφακη,σταθακη,θεανω,τσακαλωτο,αλεξη και πανο,σκουρλετη,μπαλαφα και αλλους και αλλους ,που σημερα κανουν κουμαντο και απο το πατο που ειμασταν ,ανοιξαν τον πατο και πεσαμε μεσα.
  Βεβαια δεν ξεχνω και τους αλλους αγανακτα Ουδιτες πριν γινουν κυβερνηση ,καθως και τους Χαυγιτες παρεα με τους αριστερους να αυξανουν την καταναλωση αυγων και γιαουρτιων.
  Αγανακτα κυριος ων βουλεται απολεσει.

 9. avatar Τα θυμάστε αυτά?

  https://www.newsbeast.gr/politiki/arthro/2120288/ti-elege-o-tsipras-sta-diodia-gia-to-den-plirono
  που κατέληξε
  https://www.newsbeast.gr/politiki/arthro/594303/sunagermos-ston-suriza-gia-tis-agoges-kata-tou-den-plirono

 10. avatar Ο ΣΥΡΙΖΑ και η ριζοσπαστική αριστερά εν γένει, δεν θα μπορούσε να λείπει από μιας τέτοιας κλίμακας κοινωνική διαδικασία.

  https://www.newsbeast.gr/politiki/arthro/357525/oi-plateies-anoixan-to-dromo-ton-anatropon-pou-zoume
  25/05/2012

 11. avatar Στο Σύνταγμα παραμένει ζωντανή η ελπίδα(!) Στο Σύνταγμα θα ξαναβρεθούμε χιλιάδες 31/07/2011

  https://www.newsbeast.gr/politiki/arthro/208843/sto-sudagma-paramenei-zodani-i-elpida

  1. avatar Απάντηση σε: Στο Σύνταγμα παραμένει ζωντανή η ελπίδα(!) Στο Σύνταγμα θα ξαναβρεθούμε χιλιάδες 31/07/2011

   Στην μετα ΣΥΡΙΖΑ εποχή;

 12. avatar Ας μην έχουν αυταπάτες οι κυβερνώντες και όλο το σύστημα του μνημονίου(!) Το κίνημα των πλατειών δεν πρόκειται να ανακοπεί.

  https://www.newsbeast.gr/politiki/arthro/208384/to-kinima-ton-plateion-den-tha-anakopei
  29/07/2011

 13. avatar Ο πρόεδρος του ΣΥΝ είπε θετικά λόγια για το κίνημα των «αγανακτισμένων» 28/05/2011

  https://www.newsbeast.gr/politiki/arthro/177059/ekloges-zita-o-tsipras

 14. avatar Βασικοί ομιλητές ο Νότης Μαριάς, ο Λεωνίδας Βατικιώτης, ο Κώστας Λαπαβίτσας και ο Σπύρος Λαπατσιώρας 10/06/2011

  https://www.newsbeast.gr/aganaktismenoi/arthro/184373/apofasismenoi-na-sunehisoun-oi-aganaktismenoi

 15. avatar Η ενίσχυση του κινήματος των «Aγανακτισμένων» αποτελεί στόχο του Συνασπισμού 08/06/2011

  https://www.newsbeast.gr/politiki/arthro/182809/stohos-tou-sun-i-enishusi-ton-aganaktismenon

 16. avatar gnm

  τους εστειλαν οι συριζαιοι σπιτι γιατι η αριστερα θα φροντιζε για ολα τα προβληματα (οπως ο πατερουλης....)

 17. avatar Ο Δ.Καζάκης (Ε.ΠΑ.Μ.) με τους Βαρουφάκη, Τσακαλώτο & Κατρούγκαλο στο Σύνταγμα. Έχουμε μάτια & ΒΛΕΠΟΥΜΕ!

  https://www.youtube.com/watch?v=t4KOc2Ktk5M

 18. avatar Τασι

  Ήταν αυτοί Πού καταστρεψαν την Ελλάδα μας τους έφτιαξε Όμως ο Άλεξ ακου αγανακτισμένοι των 3000 ευρω μπράβο ρε Άλεξ

 19. avatar Steliosweden

  . \"Ακολούθησε το κάλεσμα «Αγανακτισμένοι στο Σύνταγμα, 25 Μαΐου» που έφτιαξαν δύο ή τρεις 17χρονοι ή 18χρονοι\"

  ...κι ύστερα είπαν πως την έγραψαν παιδια...

 20. avatar Παμε καλα;;;

  \"Βαθυστοχαστη\" πολιτικοκοινωνικη αναλυση για..... [...];;

Παρακαλούμε περιμένετε ...