48
loading

Ο Μακεδονικός, ένας αθλητικός σύλλογος με έδρα τη Θεσσαλονίκη, κήρυξε ημέρα πένθους την 17η Ιουνίου για τη συμφωνία των Πρεσπών. Άλλωστε το όνομα του συλλόγου και μόνο λέει πολλά... Δύσκολα θα μπορούσε να αποδεχθεί τη «Βόρεια Μακεδονία».

Εκτός από τον αθλητικό σύλλογο, πολλούς πολιτικούς και πολίτες, αρκετοί είναι και οι επιχειρηματίες που έχασαν τον ύπνο τους μόλις διάβασαν το τελικό κείμενο της συμφωνίας.

Το κείμενο των Πρεσπών, εφόσον τελικά εφαρμοστεί, προβλέπει το όνομα «Βόρεια Μακεδονία» για τα Σκόπια και ρυθμίζει σειρά ακόμη θεμάτων, όμως αφήνει για το μέλλον ένα σημαντικό κομμάτι. Το επιχειρηματικό.

Το ζήτημα αφορά επιχειρηματίες, κυρίως από τη Βόρεια Ελλάδα, οι εταιρίες των οποίων είτε φέρουν στον τίτλο τους τη λέξη Μακεδονία είτε έχουν εμπορικό σήμα με τη λέξη Μακεδονία είτε τα προϊόντα τους προέρχονται από τη μακεδονική γη.

Οι κίνδυνοι για τα Μακεδονικά προϊόντα ξεκινούν με το... καλημέρα. Καταρχήν στην Ελλάδα δεν υπάρχει μια επίσημη λίστα που να είναι καταγεγραμμένα όλα τα Μακεδονικά προϊόντα.

Έτσι μέσα στο «πακέτο» των προϊόντων που δυνητικά κινδυνεύουν να χάσουν το όνομά τους είναι:

 • Εκτός από το γνωστό μακεδονικό χαλβά,
 • οι πιπεριές Φλωρίνης που στο εξωτερικό είναι γνωστές ως μακεδονικές,
 • το πράσινο μακεδονικό πιπεράκι,
 • τα μακεδονικά κρασιά,
 • τα διάφορα συσκευασμένα τρόφιμα υπό τον τίτλο «Μακεδονική»,
 • μαρμελάδες,
 • γλυκά του κουταλιού,
 • ταχίνι,
 • έτοιμα φαγητά σε κονσέρβα,
 • λαχανικά σε βάζο,
 • τουρσιά,
 • τοματοειδή και κομπόστες.

Άλλωστε είναι πολλές οι εταιρίες στη Βόρεια Ελλάδα που χρησιμοποιούν τη λέξη Μακεδονία ή παράγωγό της, είτε στον τίτλο τους είτε στα προϊόντα τους.

Στη συμφωνία η παράγραφος που αναφέρεται στο επίμαχο ζήτημα είναι η παρακάτω: «Σε σχέση με τα προαναφερόμενα ονόματα και ορολογίες στις εμπορικές ονομασίες (commercial names), τα εμπορικά σήματα και τις επωνυμίες (trademarks και brand names), τα Μέρη συμφωνούν να υποστηρίξουν και να ενθαρρύνουν τις επιχειρηματικές κοινότητές τους να θεσμοθετήσουν έναν ειλικρινή, δομημένο και με καλή πίστη διάλογο, στο πλαίσιο του οποίου θα επιδιώξουν και θα βρουν αμοιβαίως αποδεκτές λύσεις στα θέματα που πηγάζουν από τις εμπορικές ονομασίες (commercial names), τα εμπορικά σήματα και τις επωνυμίες (trademarks και brand names) και όλα τα σχετικά ζητήματα σε διμερές και διεθνές επίπεδο.

Για την υλοποίηση των προαναφερόμενων προνοιών, θα δημιουργηθεί μια διεθνής ομάδα ειδικών η οποία θα αποτελείται από εκπροσώπους των δύο κρατών στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης με την κατάλληλη συνεισφορά των Ηνωμένων Εθνών και του ΔΟΤ. Αυτή η ομάδα ειδικών θα συγκροτηθεί εντός του 2019 και θα ολοκληρώσει την εργασία της εντός τριών ετών».

Οπότε επί της ουσίας είναι άγνωστο τι θα συμβεί έως το 2022.

Υπάρχουν πάρα πολλές εταιρείες που κάνουν και εξαγωγές, όπως μακεδονικός χαλβάς, μακεδονικά όσπρια, μακεδονικό τυρί, μακεδονικές πιπεριές, μακεδονικό γιαούρτι, αλλά το θέμα είναι αν έχουν κατοχυρώσει αυτές τις επωνυμίες και τα σήματα. Και αυτό γιατί οι Σκοπιανοί θα έχουν το όνομα Βόρεια Μακεδονία, ενώ τα ελληνικά προϊόντα θα πρέπει να πλασάρονται ως made in Greece, παρόλο που είναι με διαφορετικό τρόπο γνωστά στο εξωτερικό.

104_1

Μόνο με μια αναζήτηση στο Ίντερνετ αποκαλύπτεται πως ο αριθμός των ελληνικών επιχειρήσεων που φέρουν τον όρο Μακεδονία ή παράγωγό του στις επωνυμίες τους ή στα brands προϊόντων τους είναι πραγματικά πολύ μεγάλος.

Ορισμένα μόνο χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι:

 • Μακεδονική Α.Ε. (μητρική εταιρεία της Αγρόκτημα Χαλβατζής),
 • ΜΕΒΓΑΛ-Μακεδονική Βιομηχανία Γάλακτος Α.Ε., Μακεδονικά Ζαχαρώδη Α.Ε.,
 • Μακεδονικά Υφάσματα,
 • Μακεδονική Γη-Αφοί Τσαρούχα Α.Ε.,
 • Μακεδονική Χάρτου,
 • Μακεδονική Εταιρεία Τεχνικών Μελετών-MTC,
 • Μακεδονική Εταιρεία Χάρτου (ΜΕΛ),
 • Εν Οίκω Μακεδονική (έπιπλα),
 • Τέντες Θεσσαλονίκης-Μακεδονική Τεντοποιία,
 • Μακεδονική Φάρμα Στρουθοκαμήλων,
 • Μακεδονικά Ζυμαρικά της Γιαγιάς,
 • Μακεδονικά Αυγά-Αφοί Δίγκαλη Α.Ε.,
 • Μακεδονικές Πρωτεΐνες,
 • Μεταφορική Τσιμενίδης-Μακεδονικές Γραμμές Α.Ε.,
 • Μακεδονικά Ξενοδοχεία Α.Ε.,
 • Μακεδονικές Εκδόσεις,
 • Μακεδονικές Βιομηχανίες Μετάλλου,
 • Μακεδονική Ποτοποιία (Ούζο 14 κ.ά.),
 • ΜΑΚΑΛ (Μακεδονική Αλλαντοποιία),
 • Maksystem-Μακεδονική Πανίδη ΑΒΕΕ (εξαρτήματα για συστήματα αλουμινίου),
 • Μακεδονία Σαλάτες, Κρέατα Μακεδονίας-Αφοί Αστερίου,
 • Μακεδονικά Νερά Α.Ε..

Αυτά είναι μόνο ορισμένα παραδείγματα, καθώς η ολοκληρωμένη λίστα είναι σαφώς μεγαλύτερη.

Οι ανησυχίες και το καμπανάκι από επιχειρηματίες και φορείς

Οι επιχειρηματικοί φορείς της χώρας είναι σε κατάσταση συναγερμού και ζητούν να διασφαλιστούν οι εμπορικές ονομασίες των ελληνικών προϊόντων.

Ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων (ΚΕΕ) και του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΒΕΑ), Κωνσταντίνος Μίχαλος, τόνισε ότι το πρώτο που πρέπει να διασφαλίσει η ελληνική κυβέρνηση είναι να μην υπάρξουν την επόμενη τριετία δυσμενείς εξελίξεις ως προς την εμπορική ονομασία των ελληνικών προϊόντων και οι γείτονές μας να «μην σφετεριστούν δυναμικά brands, που έχουν οι ελληνικές επιχειρήσεις, τα οποία σχετίζονται με τη Μακεδονία μας». Και βεβαίως, πρόσθεσε, «πρέπει να σπεύσουμε όλοι να κατοχυρώσουμε πλήρως και σε ένα ευρωπαϊκό πλαίσιο, τα προϊόντα που παράγονται από ελληνικές επιχειρήσεις και φέρουν το σήμα της Μακεδονίας».

slider1

Ο κ. Μίχαλος τόνισε ότι είναι ξεκάθαρο ότι η γειτονική χώρα θα μπορεί να χρησιμοποιεί στα προϊόντα της το νέο της όνομα, δηλαδή «Βόρεια Μακεδονία» «και κανένα άλλο», και πρόσθεσε πως θεωρεί ότι «υπάρχουν μόνο οφέλη, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά και το επιχειρηματικό σκέλος», υπενθυμίζοντας ότι σήμερα οι ελληνικές εξαγωγές προς την ΠΓΔΜ ανέρχονται στα 600 εκατ. ευρώ περίπου με βάση στοιχεία του 2016 και η Ελλάδα είναι η μεγαλύτερη επενδύτρια, με επενδύσεις 1 δισ. ευρώ.

Την ανησυχία των εξαγωγέων για την επίδραση που ενδέχεται να έχει στα εμπορικά σήματα των ελληνικών προϊόντων η συμφωνία εκφράζει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ) Γεώργιος Κωνσταντόπουλος.

Σημείωσε ότι η προωθούμενη συμφωνία δεν είναι καλή, ενώ στάθηκε ιδιαίτερα στο γεγονός ότι έχει γίνει κατάχρηση του όρου Μακεδονία από προϊόντα της γειτονικής χώρας στις διεθνείς αγορές. «Πολλά μέλη μας εξάγουν προϊόντα με τη μακεδονική ταυτότητα και το μακεδονικό όνομα» πρόσθεσε ο κ. Κωνσταντόπουλος και είπε ότι δεν μπορεί από μόνο του κάθε προϊόν να δίνει τη «μάχη» της κατοχύρωσης της ονομασίας του σε διεθνές επίπεδο, αλλά χρειάζεται να υπάρχει μία συλλογική διευθέτηση της κατάστασης.

Ανησυχίες για τα μακεδονικά προϊόντα εξέφρασε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος, Αθανάσιος Σαββάκης, τονίζοντας ότι ο όρος Μακεδονία για τις εμπορικές επωνυμίες ανήκει αποκλειστικά και μόνο στην Ελλάδα και πως οι επιχειρήσεις με έδρα την πΓΔΜ θα πρέπει να μπορούν να χρησιμοποιούν στα εμπορικά τους σήματα το νέο τους όνομα, «Βόρεια Μακεδονία».

Για να μην υπάρξουν ζητήματα εξαιτίας της ασάφειας στη χρήση του όρου «Μακεδονία», ο ΣΒΒΕ καλεί την ελληνική κυβέρνηση να εξασφαλίσει ότι κατά τη διάρκεια της τριετούς περιόδου που προβλέπει η συμφωνία, ούτως ώστε να λυθούν θέματα χρήσης των εμπορικών σημάτων, δεν θα υπάρξει ούτε μία αλλαγή στις επωνυμίες των ελληνικών εμπορικών προϊόντων, που περιλαμβάνουν τον όρο «Μακεδονία».

xalvas8

Η ασπίδα των ελληνικών επιχειρήσεων

Μόνο στα Προϊόντα Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) και τα Προϊόντα Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ) δεν τίθεται κανένα θέμα αμφισβήτησης, διότι αυτά έχουν καθορισθεί με αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Συγκεκριμένα:

ΠΟΠ «προστατευόμενη ονομασία προέλευσης»: το όνομα μιας περιοχής, ενός συγκεκριμένου τόπου ή, σε εξαιρετικές περιπτώσεις, μιας χώρας, το οποίο χρησιμοποιείται για την περιγραφή ενός γεωργικού προϊόντος ή ενός τροφίμου,

 • που κατάγεται από τη συγκεκριμένη περιοχή, τον συγκεκριμένο τόπο ή τη συγκεκριμένη χώρα,
 • του οποίου η ποιότητα ή τα χαρακτηριστικά οφείλονται ουσιαστικά ή αποκλειστικά στο ιδιαίτερο γεωγραφικό περιβάλλον που περιλαμβάνει τους εγγενείς φυσικούς και ανθρώπινους παράγοντες, και
 • του οποίου η παραγωγή, η μεταποίηση και η επεξεργασία πραγματοποιούνται στην οριοθετημένη γεωγραφική περιοχή

ΠΓΕ «προστατευόμενη γεωγραφική ένδειξη»: το όνομα μιας περιοχής, ενός συγκεκριμένου τόπου ή, σε εξαιρετικές περιπτώσεις, μιας χώρας, το οποίο χρησιμοποιείται για την περιγραφή ενός γεωργικού προϊόντος ή ενός τροφίμου:

 • που κατάγεται από την εν λόγω περιοχή, τον συγκεκριμένο τόπο ή τη εν λόγω χώρα, και
 • του οποίου η συγκεκριμένη ποιότητα, η φήμη ή άλλα χαρακτηριστικά μπορούν να αποδοθούν στην εν λόγω γεωγραφική καταγωγή, και
 • του οποίου η παραγωγή ή/και η μεταποίηση ή/και η επεξεργασία πραγματοποιούνται στην οριοθετημένη γεωγραφική περιοχή.

Το βασικό πρόβλημα είναι ότι κάθε περιοχή κοίταζε να κατοχυρώσει την ονομασία τοπικά με το όνομα του χωριού ή της περιοχής και όχι ως Μακεδονικό. Για παράδειγμα υπάρχουν τα φασόλια Καστοριάς, ή το μήλο Καστοριάς ή οι ελιές Χαλκιδικής. Αυτά και πολλά άλλα προϊόντα είναι κατοχυρωμένα σε συμφωνίες με την ΕΕ, όμως δεν είναι κατοχυρωμένα ως Μακεδονικά.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΤΟ NEWSBEAST.GR

48
σχόλια
 1. avatar Πριν την συμφωνία και μετα.

  Να ρωτησω κατι τα Σκόπια οτι προϊόντα εξάγουν με τι ονομασία τα εξάγουν πριν την συμφωνία ?και με ποια ονομασία θα τα εξαγουν μετά απο την συμφωνία?τα δικα μας τι ονομασία είχαν πριν και τι μετά ας απαντηση κάποιος ου γνωρίζει πραγματικά.

 2. avatar Severna Makedonija μας προπαγανδιζαν

  ως μεγαλη επιτυχια, και μην το ειδατε αυτο το ονομα σε κανενα απο τα αρθρα της συμφωνιας! Εξαφανιστηκε! Μιλαμε για τετοιους λαοπλανους! Εδωσαν ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ στους Σκοπιανους, επισημως και με τη Βουλα. Σε λιγο, οι Σκοπιανοι θα προσφευγουν κατα της Ελλαδας οταν χρησιμοποιει το ῾Μακεδονικο᾽σε προιοντα, συλλογους, χορους κλπ. ΚΑΜΕΝΟΣ ΚΑΙ ΤΕΡΕΝΣ ΚΟΥΙΚΑΡΑΣ απολυτα συνυπευθυνοι! Με γραβατες και αμερικανιες και σοου του ... λου, δε τη γλυτωνετε!

 3. avatar Το πιστεψες;

  Περιμενε τωρα που παντου οπου γης "μακεδονες" θα ιδρυουν χορευτικους συλλογους και πχ ο ελληνικος "Συλλογος Μακεδονων Αμβουργου" πχ θα πιεστει απο τις γερμανικες αρχες, μετα απο προσφυγη των "μακεδονων" περι λαθος ονομασιας και αυτοι εινια οι γνησιοι βασει συμφωνιας, ν αλλαζουν τ ονομα τους σε "Συλλογο Κοζανιτων" πχ κλπ. Ευοιμασου, ακομα δεν ειδαμε τιποτα!

  1. avatar Νικολαοςαλφα

   Εαν γινει κατι απο αυτα που λες, οι εκατοντάδες μακεδονικές επιχειρήσεις που εχουν 'μετακομησει' στα Σκόπια να έρθουν πίσω στην Μακεδονία . Οχι μονο λόγια και διαδηλώσεις..Α!! και σταματήστε να τα "ακουμπάτε" κάθε Σαββατοκύριακο στα ΚΑΖΙΝΟ τους ΤΕΛΟΣ..

 4. avatar Και ακομη στην αρχη ειμαστε

  με την καταπληκτικη αυτη συμφωνια! Να χαιρομαστε τους τρομερους διαπραγματευτες!Αν δεν αναιρεθει απο το κοινοβουλιο αντιο Μακεδονια!

 5. avatar Ηδη φαίνονται τα αποτελέσματα

  του ξεπουληματος που έκαναν οι άεργοι αριστεροι καταληψίες που μεγάλωσαν με το κόμπλεξ της ήττας του εμφυλίου. Οι Σλάβοι θα κατοχυρώσουν το όνομα και η Ελλάδα θα έχει μόνο τη γραββατα του τσιπρόκιο. Τελικα ο τσιπρόοκιο θα αποδειχθεί χειρότερος και από τον Ιωαννίδη. Oi Σκοπιανοί κατάλαβαν με τι προδότες έχουν να κ'άνουν και δεν τηρούν ούτε τα συμφωνηθέντα.

 6. avatar Phileas Fog

  Αγαπητοί συν αναγνώστες, νομίζω με παρεξηγησατε! Ακριβώς το ίδιο πράγμα λέμε. Αυτό που προσπαθώ να πω είναι, ότι αν ρωτήσετε ανθρώπους που μένουν στο εξωτερικό, ποια είναι η Μακεδονία, θα σας απαντήσουν για τα σκοπια. Οπότε όταν διαβάζουν στα προϊόντα μας Μακεδονία, πιστεύουν ότι είναι από εκεί...
  Προς πραγματικός Phileas Fogg. Συγνώμη ρε φίλε, εσύ τι πιστεύεις, δεν γνωρίζω πως τον γράφει ο Βερν? Αλλά αμέσως να κατακρίνεις!!!

 7. avatar Πόσο μένει ακόμα μέχρι τις εκλογές?

  Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δώσει άλλη έννοια στη λέξη αποτυχία και ανικανότητα (στην περίπτωση που πιστέψουμε ότι προσπάθησαν πραγματικά). Δηλαδή ή άχρηστοι ή προδότες. Συριζαίοι υποστηρικτές διαλέξτε ένα.

 8. avatar Καμένος Αριστερός

  Χαιρετίζουμε τους αδερφούς μας τους Μακεδόνες και την αδελφοσύνη των λαών που δεν έχουν τίποτα να χωρίσουν. Λέμε όχι στις ίντριγκες που δημιουργεί το μεγάλο κεφάλαιο και οι έμποροι όπλων.

 9. avatar ΚΟΥΙΚΑΡΑΣ και ΚΑΜΜΕΝΟΣ

  ας παρουν τωρα θεση στο οτι καθε προιον που θα παραγεται στα Σκοπια, κι ο χαλβας ακομα, θα μπορει πλεον ΑΝΕΤΑ να αποκαλειται ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΣ! Ας σχολιασει κι ο ογκολιθος της τεχνης και της πολιτικης Σκουραλιακος καθως και το εταιρο δεκανικι Κουβελης! ΠΟΥ ΣΤΟ ΚΑΛΟ ΤΟΥΣ ΒΡΗΚΑΜΕ ΟΛΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ...

 10. avatar ΡΕ ΠΑΡΑΜΥΘΆΔΕΣ ΤΌΣΑ ΧΡΟΝΙΑ

  ΤΟΥΣ ΈΛΕΓΑΝ ΜΑΚΕΔΟΝΕΣ ΣΚΈΤΟ ΚΑΙ ΤΌΣΑ ΧΡΌΝΙΑ ΚΆΝΑΝΕ ΕΜΠΟΡΙΚΕΣ ΣΥΝΑΛΑΓΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΟΪΌΝΤΑ ΔΕΝ ΕΊΧΑΝ ΠΡΌΒΛΗΜΑ,???? ΤΏΡΑ ΠΩΣ ΘΑ ΈΧΟΥΝ ΠΡΌΒΛΗΜΑ ΔΕΝ ΞΈΡΩ!!! ΑΥΤΟΣ ΘΑ ΚΆΝΕΙ ΕΞΑΓΩΓΕΣ ΜΕ ΕΤΙΚΈΤΑ ΒΌΡΕΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΊΑ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΜΑΚΕΔΟΝΊΑ ΕΛΛΆΔΑ,!!!! ΝΟΜΊΖΩ ΑΦΟΎ ΤΌΣΑ ΧΡΌΝΙΑ ΔΕΝ ΥΠΉΡΧΕ ΠΡΌΒΛΗΜΑ ΓΙΑΤΊ ΝΑ ΥΠΆΡΧΕΙ ΣΉΜΕΡΑ?????

 11. avatar Γεροτσολιας

  Ρε beast, το αρθρο αυτο επρεπε να γραφτει απο καιρο, πριν απο την υπογραφη της "Παρανομης Συμφωνιας".Προς το τι τωρα? για διαφωτιση? κατα το μοτο: Καλιο αργα παρα ποτε.

  1. avatar Curious Jim

   Φιλτατε πριν καιρο δε ξεραμε τους ορους και τις διευκρινησεις αυτης της καταπτιστης και καλα συμφωνιας. Τωρα που ξερουμε το τι προβλεπεται και ειναι "σιγουρο" μπορουμε να υπολογισουμε "ρεαλιστικα" πλεον το τι μελλει γεννεσθαι!

 12. avatar thanos100

  αυτά είναι απλές "λεπτομέρειες" για τους πρόθυμους πωλητές του ονόματος..τσίπρα και καμμένο..

 13. avatar «Επειδή λοιπόν δεν είμαστε«έμποροι πατριωτισμού»

  αλλά οι Έλληνες έμποροι έχουμε επανειλλημένως επιδείξει οικονομικό πατριωτισμό, θεωρώ ότι η εν λόγω συμφωνία, εκτός από τα μείζονα εθνικά θέματα που δημιουργεί, στα ελάσσονα, δεν δίνει στην ελληνική πλευρά ούτε οικονομικά, ούτε επιχειρηματικά, κάποια προστιθέμενη αξία, αλλά αντιθέτως μας αφαιρεί...» τονίζει ο κ. Κορκίδης

  Παράλληλα αναφέρει ότι το ονοματολογικό της πΓΔΜ δεν ενισχύει την ελληνική οικονομία αλλά αυτή των Σκοπίων. "Από το κείμενο της Συμφωνίας των Πρωθυπουργών Ελλάδος-Σκοπίων,δεν επιβεβαιώνεται ότι θα υπάρξουν αμοιβαία οφέλη, τόσο στο οικονομικό, όσο και στο γεωπολιτικό επίπεδο. Άλλωστε η χώρα μας είναι ήδη μεταξύ των πέντε κορυφαίων επενδυτών στα Σκόπια, με τις ελληνικές επενδύσεις, κυρίως στους τομείς των πετρελαιοειδών και καυσίμων, των τραπεζών και του λιανεμπορίου, να υπερβαίνουν το 1 δις ευρώ. Είναι, επίσης, ο έκτος κυριότερος εμπορικός εταίρος της πΓΔΜ, με το συνολικό διμερές εμπόριο να φθάνει σε αξία τα 787 εκατ. ευρώ το 2016 και τις ελληνικές εξαγωγές προς τη γείτονα χώρα τα 566 εκατ. ευρώ», αναφέρει ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ.

 14. avatar Δεν μιμηθήκαμε τους Κυπρίους,

  που κατάφεραν να επιβάλλουν την παγκόσμια αποκλειστικότητα για το "χαλούμι", όχι μόνο στην Ε.Ε. αλλά και με συνεχείς δικαστικούς αγώνες σε όλο τον κόσμο. Οι Εμπορικοί τους Ακόλουθοι δεν άφησαν σε χλωρό κλαρί κανέναν, οπουδήποτε και να βρισκόταν, όσο δυνατός και αν ήταν!

  Ας προσέξει ιδιαίτερα η ελληνική πολιτεία -και ελπίζοντας ότι θα βρεθεί κάποιος που θα μπορέσει να σηκώσει στην πλάτη του το ΥΠΕΞ- διότι αν εγκριθούν οι τελευταίες προτάσεις του Νίμιτς, τα πράγματα θα είναι περισσότερο άσχημα. Προτείνει ο διαμεσολαβητής, ότι «κανένα κράτος δεν θα έχει αποκλειστικά δικαιώματα, πολιτικά είτε εμπορικά, στα ονόματα "Μακεδονία" ή "Μακεδονικός" μόνο του».

  Αυτό σημαίνει, ότι το κράτος των Σκοπίων αποκτά με τη δική μας υπογραφή -αν συμφωνήσουμε-, το δικαίωμα χρήσης του εμπορικού τίτλου "μακεδονικός" για τα προϊόντα του.

  Και θα είναι θέμα πλέον των ελληνικών επιχειρήσεων να αλλάξουν τίτλο

 15. avatar Όπως το φοβούμουνα

  η έρευνα για Macedonian products δεν βγάζει τίποτα ελληνικό. Το πρώτο μάλιστα αποτέλεσμα είναι μια καλοφτιαγμένη σελίδα του "Macedonian Cultural Information Centre", που διαφημίζει αλλά και πουλάει online ό,τι μπορείτε να φανταστείτε. Όλα τα προϊόντα είναι από την ΠΓΔΜ και όλα έχουν τον τίτλο "Μακεδονικά"».

  Το πλέον εντυπωσιακό είναι, ότι δεν καταβλήθηκε ιδιαίτερη προσπάθεια από την ελληνική πολιτεία για να αντιληφθούν οι ξένοι τα προβλήματα που θα δημιουργηθούν με τη χρήση της ονομασίας -αυτοτελούς ή παραγώγου- της Μακεδονίας στις ελληνικές επιχειρήσεις.
  Ιδιωτικός φορέας εξέδωσε προ ετών πολυσέλιδο έντυπο με χιλιάδες ελληνικές επιχειρήσεις που φέρουν (από 100ετίας τουλάχιστον) την ονομασία "μακεδονικός", όμως το αρμόδιο υπουργείο δεν το αξιοποίησε.

 16. avatar ΤΕΛΑΜΩΝ

  Το ερώτημα δηλαδή είναι αν θα εφαρμοσθεί και για τα προϊόντα, αυτό που υποστήριξε πριν μια βδομάδα ο Πρωθυπουργός στη συνέντευξη του στην ΕΡΤ. "Δεν είναι αμετάφραστο το Severna Makedonjia" αλλά είναι στη διακριτική ευχέρεια της κάθε χώρας το πως θα αποκαλείται", είπε ο κ. Τσίπρας. Στην πράξη αυτό αποτελεί προσαρμογή μιας παλαιάς θέσεως των Σκοπίων, που ισχυρίζονταν ότι "εμείς θα ονομαζόμαστε όπως θέλουμε, και εσείς μπορείτε να μας ονομάζετε όπως θέλετε".

  Βασικός επομένως κίνδυνος είναι να έχουμε μια "Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας", αλλά όλος ο κόσμος να λέει πως κατοικείται από Μακεδόνες.
  Και προϊόντα που θα παράγονται στη "Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας", αλλά στις διεθνείς αγορές να αποκαλούνται μακεδονικά.
  Τελεία.

 17. avatar CALLIOPE

  Η ένωση των εθνικιστών Σκοπιανών του Καναδά με επιστολή τους ζητούν από την εταιρεία “Greece to you” να αποσύρει όλα τα προϊόντα της που εστάλησαν στον Καναδά και αναγράφουν ως περιοχή προέλευσης την Μακεδονία και ως χώρα προέλευσης φυσικά την Ελλάδα.

  Μάλιστα οι ενέργειές τους, έγιναν ακόμα πιο εμπρηστικές όταν σε τοπική τους εφημερίδα θρασύτατα στιγματίζουν τα διεθνούς φήμης Ελληνικά superfoods με βάση το μέλι βάζοντας την φωτογραφία του βραβευμένου προϊόντος, το οποίο μάλιστα έχει ψηφιστεί και ως το καλύτερο superfood του κόσμου.

  Γράφοντας ως τίτλο “Απαγορεύεται να χρησιμοποιείται τον όρο Μακεδονία στις συσκευασίες σας. Μακεδόνες είμαστε μόνο εμείς”.

 18. avatar Yπεύθυνος πωλήσεων της εταιρίας πιπεριών Φλωρίνης Naoumidis Αll Pepper, Πέτρος Ναουμίδης.

  Μέχρι τώρα δεν είχαμε κάποιο συγκεκριμένο πρόβλημα. Οι πιπεριές Φλωρίνης εξάγονταν σε όλο τον κόσμο και φυσικά με την επισήμανση ότι ήταν από τη Μακεδονία. Οι Σκοπιανοί -αν και έχουν δική τους παραγωγή- δεν έκαναν εξαγωγές, ακριβώς γιατί είναι εκτός Ε.Ε. Αν προχωρήσει η υλοποίηση της συμφωνίας και η γειτονική χώρα ξεκινήσει να διακινεί πιπεριές Φλωρίνης στη διεθνή αγορά, έχοντας πάρει το πράσινο φως για την είσοδο στην Ε.Ε., τότε φυσικά θα αξιοποιήσει και το όνομα Μακεδονία. Εκεί, ο καταναλωτής από την Αγγλία, τη Γαλλία, τη Γερμανία και από άλλες χώρες θα μπερδευτεί γιατί γνωρίζει ότι οι πιπεριές Φλωρίνης έχουν καταγωγή από τη Μακεδονία. Μόνο που το κόστος παραγωγής στα Σκόπια είναι ασύγκριτα φθηνότερο, άρα το προϊόν που θα φτάνει στα ράφια θα είναι σε πολύ χαμηλή τιμή, επομένως έρχονται δύσκολες μέρες για τους καλλιεργητές της πιπεριάς Φλωρίνης

Παρακαλούμε περιμένετε ...