Οι μάρκες που ταυτίστηκαν με το προϊόν τους όσο καμία άλλη

Πέντε περιπτώσεις καταναλωτικών ειδών που έχουν κυριεύσει τον κόσμο με την μπράντα τους


WEEKEND
0:14
05/12/2015
Οι μάρκες που ταυτίστηκαν με το προϊόν τους όσο καμία άλλη
29
loading

Καθημερινά και μάλιστα πολλές φορές χωρίς να το καταλαβαίνουμε, χρησιμοποιούμε διάφορες λέξεις, για να αναφερθούμε σε αντικείμενα ή προϊόντα, οι οποίες στην πραγματικότητα είναι μάρκες!

Για παράδειγμα ξέρατε ότι το γνωστό σε όλους μας τάπερ, μία λέξη που χρησιμοποιούμε για όλα τα μπολ αποθήκευσης τροφίμων είναι μάρκα; Πιθανόν να το έχετε ακούσει, αλλά η λέξη τάπερ έχει ταυτιστεί τόσο με το προϊόν που αντιπροσωπεύει, που δεν χρησιμοποιούμε άλλη λέξη για να το προσδιορίσουμε.

Είναι οι περιπτώσεις όπου συνήθως η συγκεκριμένη μάρκα ήταν η πρώτη που λάνσαρε το συγκεκριμένο είδος στην αγορά και το brand ήταν τόσο ισχυρό που ταυτίστηκε με το ίδιο το προϊόν.

Ας δούμε μερικές από τις μάρκες που πλέον υποδηλώνουν το προϊόν γενικά κι όχι το συγκεκριμένο της εταιρείας...

Jeep ή Τζιπ

tupr02

Όλα ξεκίνησαν όταν ο αμερικανικός στρατός το 1940, ενημέρωσε τις αυτοκινητοβιομηχανίες ότι χρειάζεται ένα «ελαφρύ όχημα αναγνώρισης» για να αντικαταστήσει τις μοτοσικλέτες και τα τροποποιημένα Ford Model-T του στρατού και το οποίο θα πρέπει να έχει συγκεκριμένες προδιαγραφές.

Τρεις εταιρείες υπέβαλαν προσφορά, η Willys-Overland, η Bantam Car Manufacturing Company και η Ford και έφτιαξαν η κάθε μία ένα μοντέλο αυτοκινήτου με τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. Η εταιρεία Willys, της οποίας τα οχήματα κρίθηκαν και τα πιο κατάλληλα καθιέρωσε μετά από λίγα χρόνια τη λέξη «Jeep» σαν εμπορικό όνομα της δικιάς της εταιρείας κατοχυρώνοντάς το ως μάρκα για το συγκεκριμένο μοντέλο της.

Η λέξη Jeep, την οποία χρησιμοποιούσαν και οι υπόλοιπες εταιρείες για το συγκεκριμένο όχημα, αλλά κατοχυρώθηκε μόνο από την Willys, είναι άγνωστο από πού προέρχεται, αλλά λέγεται ότι είναι από αρχικά των λέξεων General Purpose, «GP», που στα ελληνικά σημαίνει «γενικής χρήσεως». Το 1941 ξεκίνησε η παραγωγή του Jeep ή αλλιώς του Willys MB Jeep αποκλειστικά για το στρατό. Από τότε έγινε το βασικό όχημα του αμερικανικού στρατού κι έγινε γνωστό σε όλο τον κόσμο.

tupr09

Τα πρώτα Jeep για χρήση εκτός στρατού ξεκίνησαν να παράγονται το 1945. Παράλληλα αρκετές εταιρείες όπως η Bantam και η Ford παρήγαγαν το συγκεκριμένο μοντέλο αυτοκινήτου που είναι πιο μεγάλο από τα συνηθισμένα κι έχει τις συγκεκριμένες προδιαγραφές, αλλά η λέξη Jeep ήταν κατοχυρωμένη μόνο από τη Willys που αργότερα απορροφήθηκε από την Chrysler. Από τότε άρχισαν να παράγονται διάφορες παραλλαγές Jeep είτε για στρατιωτικό σκοπό, είτε για καθημερινή χρήση. Ωστόσο, καμία άλλη μάρκα δεν μπόρεσε να επικρατήσει της λέξης τζιπ της τότε Willys.

tupr06

Πολλές φορές μάλιστα ακούμε «Πήρε ένα τζιπ τάδε μάρκας» χωρίς να συνειδητοποιούμε ότι το τζιπ (Jeep) είναι από μόνο του μάρκα. Ουσιαστικά το όνομα μπήκε στο αμερικανικό λεξιλόγιο και αργότερα σε όλον τον κόσμο και εξυπηρετεί σαν αναφορά για όλα τα οχήματα εκτός δρόμου, ακόμη και αυτά που δεν μοιάζουν με το πρώτο μοντέλο.

Pampers ή Πάμπερς

tupr05

Όλα ξεκίνησαν το 1950, όταν ένας παππούς, ο Βίκτορ Μιλς, αμερικανός χημικός μηχανικός (που έτυχε να δουλεύει για την εταιρεία Procter & Gamble εκείνη την περίοδο) αναζητούσε έναν ευκολότερο τρόπο να αλλάζει πάνα στον εγγονό του, καθώς μέχρι τότε δεν υπήρχαν οι πάνες μίας χρήσης. Το αποτέλεσμα ήταν η γέννηση των Pampers!

Το καινοτόμο αυτό προϊόν που επέτρεπε στους γονείς να αλλάζουν τα μωρά τους πιο εύκολα, πετώντας -κι όχι πλένοντας- τη χρησιμοποιημένη πάνα, άρχισε να γίνεται ολοένα και πιο γνωστό και να γεμίζει τα ράφια των σούπερ μάρκετ. Ακολούθησαν με τα χρόνια βελτιώσεις στις πάνες, καθώς αρχικά έκλειναν με παραμάνες μέχρι αυτές να αντικατασταθούν με αυτοκόλλητες ταινίες.

Την ιδέα του Βίκτορ Μιλς, όπως είναι φυσικό, ακολούθησαν σύντομα κι άλλες εταιρείες, μόνο που με τα χρόνια το προϊόν είχε ταυτιστεί τόσο πολύ  με τη μάρκα που το μεγαλύτερο ποσοστό των ανθρώπων όταν θέλει να αναφερθεί στις πάνες μιας χρήσης λέει «πάμπερς», εννοώντας οποιαδήποτε μάρκα.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση αυτό οφείλεται ότι ήταν η πρώτη εταιρεία που λάνσαρε το προϊόν, οπότε και πέρασε έτσι στη συνείδηση των καταναλωτών. Ακόμη κι αν βγήκαν από άλλες εταιρείες πάνες με διαφορετικά σχέδια κι άλλα χαρακτηριστικά, καμία δεν έχει καταφέρει να επικρατήσει.

Tupper ή Τάπερ

tupr01

Το τάπερ είναι ίσως το πιο συνηθισμένο αντικείμενο, στο οποίο όταν αναφερόμαστε, χρησιμοποιούμε αποκλειστικά τη μάρκα του. Συμβαίνει βέβαια ασυναίσθητα και με τον τρόπο αυτό αποτιούμε -δίχως να το γνωρίζουμε- «φόρο τιμής» στον εφευρέτη των πλαστικών δοχείων αποθήκευσης που κλείνουν αεροστεγώς (όπως είναι το κανονικό τους όνομα), τον Έρλ Τάπερ.

Ο εφευρέτης ίδρυσε το 1938 την εταιρεία πλαστικών Tupperware Plastics Company και χρησιμοποιώντας ανθεκτικά κομμάτια σκωρίας από πολυαιθυλένιο καθάρισε τη σκουριά και την έκανε καλούπι, διαμορφώνοντάς την σε ελαφριά και άθραυστα δοχεία, φλιτζάνια, πιάτα και μπολ. Εισήγαγε τα πλαστικά τάπερ σε καταστήματα το 1946 και πολύ σύντομα τα πλαστικά δοχεία άρχισαν να μπαίνουν στο σπίτι κάθε νοικοκυράς.

tupr08

Οποιαδήποτε μάρκα και αν δημιουργήθηκε αργότερα (και είναι πολλές) δεν μπόρεσε να «χτυπήσει» τη λέξη τάπερ που ταυτίστηκε με τα πλαστικά δοχεία, όσο καμία άλλη μάρκα με προϊόν. Έτσι όταν πλέον λέμε «τάπερ» εννοούμε οποιοδήποτε πλαστικό δοχείο αποθήκευσης τροφίμων, όποια εταιρεία κι αν το κατασκευάζει αυτό.

Ο Ερλ Τάπερ από μικρός έβαλε στόχο της ζωής του να γίνει διάσημος εφευρέτης και εκατομμυριούχος. Και τα κατάφερε και τα δύο αφού το όνομα του ακούγεται καθημερινά από εκατομμύρια ανθρώπους σε όλον τον κόσμο!

Black & Decker ή Μπλακ εν Ντέκερ

tupr04

Με τη λέξη «Black & Decker» έχουμε ταυτίσει οι περισσότεροι, αν όχι όλοι, το συγκεκριμένο πολυεργαλείο για να ανοίγουμε τρύπες και να βιδώνουμε. Στην πραγματικότητα, βέβαια, το όνομά του είναι κρουστικό δραπανοκατσάβιδο!

Η Black & Decker είναι μάρκα και συγκεκριμένα μια αμερικανική εταιρεία κατασκευής ηλεκτρικών εργαλείων, επαγγελματικών εξαρτημάτων και προϊόντων για το σπίτι. Εκτός δηλαδή από το γνωστό τρυπάνι, παράγει δεκάδες άλλα προϊόντα.

Το 1917, η Black & Decker εφηύρε το γνώριμο φορητό ηλεκτρικό τρυπάνι και απέκτησε το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για το πολυεργαλείο που συνδυάζει ένα διακόπτη λαβής πιστολιού και σκανδάλης για διάφορες εργασίες. Τι κι αν σύντομα ήρθαν δεκάδες απομιμήσεις από πολλές εταιρείες; Καμία δεν κατάφερε να επικρατήσει με το όνομά της, ακόμα κι αν κάνει εκατομμύρια πωλήσεις παγκοσμίως.tupr07

Ακόμη κι αν κάποιος δεν ενδιαφέρεται να αποκτήσει το εργαλείο από την εταιρεία Black & Decker, θα το ζητήσει κατά 99% σαν Black & Decker, αν είναι μέσος καταναλωτής που θέλει να το χρησιμοποιήσει για εργασίες στο σπίτι του, εκτός και αν είναι γνώστης του αντικειμένου, οπότε πιθανόν και να το ζητήσει ως δραπανοκατσάβιδο.

Wettex ή Βετέξ

tupr03

Το γνωστό σε όλους πανί που χρησιμοποιείται στην κουζίνα για να απορροφά τα υγρά και το οποίο ονομάζουμε «βετέξ» είναι στην πραγματικότητα μια σπογγοπετσέτα, εκτός κι αν έχουμε πάρει τη συγκεκριμένη μάρκα.

Το πρωτοποριακό, για τα δεδομένα της εποχής κατά την οποία κυκλοφόρησε, προϊόν της Vileda ονομάστηκε Wettex (βετέξ ή ακόμη και βιτέξ στα ελληνικά) και η μάρκα αυτή ταυτίστηκε με το ίδιο το προϊόν απόλυτα.Το απορροφητικό πανί κατασκευάστηκε το 1949 από το σουηδό Curt Lindquist και είναι φτιαγμένο από αναγεννημένη κυτταρίνη και ίνες βαμβακιού. Στόχος του κατασκευαστή ήταν να δημιουργήσει ένα υλικό τόσο απορροφητικό ώστε να μπορεί να συγκεντρώνει μεγάλη ποσότητα υγρού σε κάθε σκούπισμα. Και το πέτυχε έχοντας μάλιστα πολλές εταιρείες σαν μιμητές.

Το όνομα Wettex, δηλαδή το brand, είναι ένωση των λέξεων wet και textile (δηλαδή «υγρό πανί») και ήταν ιδέα της συζύγου του εφευρέτη, της Margareta Lindquist. Σήμερα κυκλοφορούν πολλά αντίστοιχα πανιά τα οποία συνηθίζουμε να τα ονομάζουμε όλα βετέξ, προσδιορίζοντας το ίδιο το προϊόν κι όχι τη μάρκα. Πολλές εταιρείες, μάλιστα, διαφημίζουν τις σπογγοπετσέτες τους λέγοντας «τύπου Wettex», πράγμα που δείχνει πόσο ταυτισμένο είναι το πανί με την πρώτη του μάρκα στη συνείδηση των καταναλωτών.

Δείτε όλα τα θέματα του Weekend

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

29
σχόλια
 1. avatar Γύφτος

  Το Ντάτσουν της NISSAN που ταυτίστηκε με το φορτηγάκι την εικοσαετία '70-'90.

 2. avatar tasmani

  δεν είναι ακριβώς προίον αλλά ταιριάζει με το θέμα
  τα κινούμενα σχέδια τα λέμε μικυ μάους

 3. avatar Stateless

  Jet ski, ping pong, hanzaplast sellotape thermos frisbee βασικά υπάρχουν πολλά που δεν τα λέμε όπως πρέπει

 4. avatar Stateless

  Walkman της Sony!

 5. avatar Stateless

  Το walkie talkie της Motorola! Ακόμα και στο εξωτερικό το λένε έτσι.

 6. avatar Thanatos

  νεσ-καφε βρε παιδια
  απολυτα ταυτισμενο στην ελλαδα με τον στιγμιαιο καφε
  υγ: ειμαι καφεινομανης παναθεμα με........αλλοι νερο αλλοι μπυρα ... εγω....το ζουμι.

  1. avatar Εντάξει λοιπόν…

   Καφές=νερο,μπύρα,αναψυκτικό,χυμός.... Απλα δεν μπορω να ζήσω χωρις καφε! Εξάρτηση...

   1. avatar αχ λουλιτσα

    νταξ..., βαζω τον καφε, βαζεις το κουλουρι;;;
    της παρηγοριας..εννοειται...... μη παει ο νου σου στο κακο
    υγ: αχ λουλιτσα =ο ακατονομαστος...εκτος συνδεσης.... νταξ;;

    1. avatar Εντάξει λοιπόν…

     Κουλούρι,λουκούμι,παξιμάδι,οτι αγαπάς! Βάλε καφε και ερχομαι!

     1. avatar Thanatos

      24+31+29!+31=μολις 115 κοσιτετραωρα= μολις 165600 λεπτα.... μειναν......
      παρεκτως και ξεμυτισει η καψουρα μου η μωβ....
      Νασαι ετοιμη και διαθεσιμη !!
      παντως εγω τοδεσα κομπο....
      σε μικρο και σε...δε ταζουν.
      θαχω και περγαμοντο!

     2. avatar Εντάξει λοιπόν…

      Περγαμόοοοοντο;;; Ω,ερχομαι!!

     3. avatar Thanatos

      Ταπαμε τη πρωτη του μηνου.... ξερεις ποιον ,στογραψα.
      δειξε αυτοσυγκρατηση παιδι μου.....κάλμα
      θελει υπομονη να μη κοψει το καϊμάκι...
      καιμάκι εγραψα... οχι καμακι.... τα προσεχουμε αυτα....

     4. avatar Εντάξει λοιπόν…

      Μάλιστα! Υπομονή,νηστεία και προσευχή λοιπον ως την πρώτη του μηνού! Ταμάμ!

     5. avatar Thanatos

      τ'απριλιού....
      ταμάμ;;; ειπες ταμάμ;;;
      δε φανταζομαι..... λες;;;
      μπας και μακουσε ο θεουλης;;;;Aυτα αλλη μου ταγραφε...
      Μην ειν η μωβ λατρεια μου
      παγαπη μουχε ταξει
      ετουτη δω η αγνωστη
      που τηνε λεν ενταξει;;;

     6. avatar Εντάξει λοιπόν…

      Αααχ... Λυπάμαι..
      Δεν εχω κάτι σε μωβάκι...
      Δεν ειμαι εγω αυτη που ψάχνεις..
      Το περγαμόντο θα το πάρω ομως!

     7. avatar Thanatos

      Τη θεση πουχα στη καρδια
      σεκεινη εχω δωσει
      μα ,διχως γειά την εχασα
      το πονο ποιος να νιωσει....;;
      Ακομα ζει ή ναφυγε
      ποιος αραγε να ξερει
      ηταν χαρα και συντροφια
      στη σκοτεινια μου ταιρι.
      Σημαδι μαφησε βαθυ
      πως να το ξεπερασω
      πως μου ζητας να αρνηθω
      καφεδες να κερασω,,,,,,;;;
      ΥΓ: καλο βραδυ ευχομαι στη καινουργια φιλη μου την ενταξει, η τσουχτρα ηταν εξαιρετικη μου φιλη, μαλλον δεν υπαρχει πια.

     8. avatar Εντάξει λοιπόν…

      Οχι! Στάσου,μύγδαλα!
      Θα την βρούμε,θα την βάλουμε στο άμπελαλέ!
      Μην απελπίζεσαι,ενας έρωτας μεγάλος δεν σβήνει έτσι απλα.. Μηπως πήγε προς νερού της το κοριτσι και ξεχάστηκε στο ταμπλετ!
      Πάλι με χρονια με καιρούς,πάλι δικη σου θά´ναι!
      Άλλωστε,είσαι ο θάνατος! Όλοι σε σένα θα έρθουμε!
      Καλο βράδυ νέε μου φίλε..
      Τέικ κέαρ!

 7. avatar Thodoris1978

  Ταρτάν όλοι λέμε τον τάπητα που τρέχουν οι αθλητές του στίβου... Κι όμως tartan tcack είναι brandname της πρώτης εταιρίας που πρώτοέβγαλε συνθετικά δάπεδα για τον στίβο....

 8. avatar Eliass

  Σπορτεξ

 9. avatar Kostalakis

  Στυλό BIC

 10. avatar Sonira Sogre

  Μερέντα για την πραλίνα φουντουκιού που στη Γερμανία έχει ταυτιστεί με την Nutela.Στη Γερμανία επίσης τη διαφανή αυτοκόλλητη ταινία την ονομάζουν tesa, εδώ την λέμε σελοτέϊπ επίσης από αγγλικό brandname, tip-ex στη Γερμανία ονομάζουν το διορθωτικό, fanta την πορτοκαλάδα κ.τ.λ....

 11. avatar Αnkahsl

  Hoover , tip ex

 12. avatar Αχιλλεύς

  Οι τηλεοπτικοί δέκτες ιδίως οι παλιότεροι έχουν υποδοχή για δύο βισματα που συνδέονται με βίντεο που οι τεχνικοι τα ονομάζουν βισματα ερ σε α Σημαίνει ότι η Αμερικανική εταιρεία RCA τα πρωτοεβγαλε και τα καθιέρωσε Επίσης πολλοί ηλικιωμένοι που δε γνωρίζουν από μάρκες αυτοκινήτων αποκαλούν κάθε κλειστό βανακι τύπου κλουβας βολκσβαγκεν κι ας είναι οτιδήποτε άλλη μαρκα

 13. avatar Behemoth

  Δεν θα έπρεπε να λείπει η Coca Cola από το άρθρο. Πόσοι από εσάς ζητάτε "μια Pepsi" ή έστω "μια Cola"; Ελάχιστοι, φαντάζομαι. Είναι από τα χαρακτηριστικότερα παραδείγματα μιας μάρκας που έχει ταυτιστεί με το προϊόν.

 14. avatar Dimitris12345

  Επρεπε να γινει αναφορα για την γνωστή σε ολους μας χλωρινη της κλινεξ

  1. avatar Σπύροc

   Δεν είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα, καθώς όταν ζητάς τέτοιο προϊόν λές: "Θέλω μια χλωρίνη" και δεν λες "Θέλω μια KLINEX"...

 15. avatar SYC

  εγώ λέω πάλι να βρείτε άλλους αρθρογράφους ή τουλάχιστον κειμενογράφους που να γνωρίζουν την ελληνική. Θα ανεβάσετε επίπεδο στον ιστοχώρο σας.
  Ακου μπράντα!! έλεος που το ακούσατε αυτό;

  1. avatar Tod

   Μπράντα είναι στην ελληνική φίλε. Άλλο πράγμα είναι η μπράντα και άλλο η μάρκα ή επωνυμία. Πρίν σχολιάσεις διάβασε και ενημερώσου.

   1. avatar TEZA

    Κυριε Tod, η λεξη μπραντα βγαινει απο το αγγλικο brand .Η λέξη μπράντα ανήκει στη ζαρκόν τού μάρκετινγκ, οπότε κατά κανόνα αποφεύγεται σε επίσημα κείμενα και σε εκείνα που απευθύνονται σε κοινό εκτός του κύκλου των μαρκετιστών.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει