21
loading
Γράφει
η Ιουλία Κιλέρη

«Πάμε ελεύθερο κάμπινγκ φέτος;». Απολαμβάνω τον καφέ μου και τη συζήτηση της παρέας των πιτσιρικάδων στο διπλανό τραπέζι. Το καλοκαίρι σχεδόν έφτασε και άρχισαν ήδη οι συζητήσεις για τις διακοπές. Τέσσερα αγόρια, όχι μεγαλύτερα από 20 χρονών, κάνουν σχέδια για να πάνε για πρώτη φορά ελεύθερο κάμπινγκ. Όχι χωρίς προβληματισμό, καθώς γνωρίζουν ότι η νομοθεσία δεν το επιτρέπει. Και πάλι όμως φαίνονται διατεθειμένοι να ρισκάρουν «αν σκάσουν οι μπάτσοι», όπως λένε, για την εμπειρία.

Το ζήτημα του ελεύθερου κάμπινγκ στην Ελλάδα επανέρχεται στην επικαιρότητα κάθε καλοκαίρι και παραμένει ένα ζήτημα που διχάζει. Και όμως, ολοένα και περισσότεροι είναι εκείνοι που επιλέγουν τον συγκεκριμένο τρόπο καλοκαιριών διακοπών. Οικονομική δυσκολία ή ανάγκη χαλάρωσης στη φύση -ο καθένας για τους λόγους του- επιμένει, γνωρίζοντας ότι υπάρχει το ρίσκο να τον πιάσουν.

Τι προβλέπει όμως η νομοθεσία; Το βασικό νομοθέτημα σχετικά με το ελεύθερο κάμπινγκ είναι ο Νόμος 392/1976, (ΦΕΚ Α’ 199/1976), με τίτλο «Περί ιδρύσεως και λειτουργίας χώρων οργανωμένης κατασκηνώσεως (κάμπινγκ) και άλλων τινών διατάξεων». Σύμφωνα με τον συγκεκριμένο νόμο, «απαγορεύεται η εγκατάσταση σκηνών ή στάθμευση τροχόσπιτων σε αρχαιολογικούς χώρους, αιγιαλούς, παραλίες, παρυφές δημόσιων δασών, δάση, και εν γένει κοινόχρηστους χώρους, καθώς και η φιλοξενία πέραν του ενός τροχόσπιτου από καταστηματάρχες ή ιδιώτες».

Με τροποποίηση το 2012 -άρθρο 38 του Νόμου 4055/2012 (ΦΕΚ Α’ 51/ 12.3.2012)- προβλέπει ότι η ελεύθερη κατασκήνωση τιμωρείται με κράτηση και όχι με φυλάκιση πλέον έως έξι μήνες ή με πρόστιμο έως 3.000 ευρώ. Πέρα όμως από την ποινή αυτή, προβλέπεται και μία διοικητική κύρωση, ένα πρόστιμο ύψους 300 ευρώ.

Ένας κατασκηνωτής μπορεί κάποιος να συλληφθεί αυτεπάγγελτα με τη διαδικασία του αυτοφώρου, σύμφωνα με παλαιότερες δηλώσεις του δικηγόρου Γιώργου Νικολακόπουλου στο newsbeast.gr. Την κατηγορία για ελεύθερο κάμπινγκ μπορεί να επιβαρύνουν παράμετροι που σχετίζονται με το εάν κάποιος έχει κατασκηνώσει σε δάσος και έχει ανάψει φωτιά, δεδομένου ότι υπάρχει απειλή για πυρκαγιά. Επίσης, η σύλληψη μπορεί να συνοδεύεται από ρύπανση του περιβάλλοντος, γεγονός που μεγεθύνει τις κατηγορίες εις βάρος του.

Τι γίνεται τελικά στην πράξη με το ελεύθερο κάμπινγκ;

wkj1-45595957

Παρά τη σχετική νομοθεσία και τις συλλήψεις που γίνονται και ανακοινώνονται στη διάρκεια του καλοκαιριού από την Ελληνική Αστυνομία, οι λάτρεις της ελεύθερης κατασκήνωσης δεν πτοούνται και παραμένουν πιστοί σε αυτόν τον εναλλακτικό τρόπο διακοπών. Και είναι αρκετοί.

Στην Ελλάδα, υπάρχουν τοπικές αρχές περισσότερο και λιγότερο «ανεκτικές» απέναντι στους κατασκηνωτές. Σε ανακοινώσεις τους τα προηγούμενα χρόνια, δημοτικές αρχές, όπως της Ικαρίας και της Σαμοθράκης, έχουν… υπενθυμίσει πως το ελεύθερο κάμπινγκ απαγορεύεται. «Η επιλογή του ελεύθερου camping από ένα μέρος των επισκεπτών, δε μπορεί να στερεί το δικαίωμα της πρόσβασης-χρήσης των παραλιών από όλους τους υπόλοιπους επισκέπτες και κατοίκους του νησιού», τόνιζε χαρακτηριστικά ο δήμος Ικαρίας στην ανακοίνωσή του.

Και ο δήμος Σαμοθράκης έχει χρειαστεί να δώσει διευκρινίσεις για την ελεύθερη κατασκήνωση προς τους επισκέπτες του νησιού, τονίζοντας ότι σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία απαγορεύεται σε όλο το νησί η ελεύθερη κατασκήνωση. «Η ελεύθερη κατασκήνωση λόγω της ορεινής και πυκνόφυτης φύσης του νησιού ενέχει πολλαπλούς κινδύνους τόσο για τους κατασκηνωτές όσο και για τους μόνιμους κατοίκους ενώ δημιουργεί εστίες ρύπανσης ιδιαίτερα σε δύσβατα σημεία και στα ρέματα», τόνισε ο δήμος.

Άλλες περιοχές είναι πάλι περισσότερο… ελαστικές ως προς το συγκεκριμένο ζήτημα, παρά τη νομοθεσία. Ένας από τους λόγους είναι οικονομικός, η στήριξη δηλαδή των τοπικών επιχειρήσεων από τους κατασκηνωτές. Υπάρχουν περιοχές όπου οι κατασκηνωτές πηγαίνουν χωρίς ιδιαίτερο άγχος. Ξέρουν ότι δύσκολα θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα, ενώ υπάρχουν αρκετοί που κάνουν ελεύθερο κάμπινγκ επί χρόνια σε συγκεκριμένες περιοχές χωρίς να έρθουν ποτέ αντιμέτωποι με την αστυνομία.

Η Τήλος, για παράδειγμα, θεωρείται ένα φιλικό προς τους ελεύθερους κατασκηνωτές νησί, με τις αρχές του να έχουν εγκαταστήσει κοινόχρηστες υποδομές, ντουζιέρες και τουαλέτες. Χαρακτηριστικό είναι πως σε παλιότερες δηλώσεις της στην εφημερίδα «Ελευθεροτυπία», η δήμαρχος του νησιού τόνιζε πως «δεν είναι αρμοδιότητα του δήμου να κυνηγάει τους κατασκηνωτές». Σύμφωνα με την κ. Μαρία Καμμά-Αλιφέρη, «πέραν τούτου, η κοινωνία της Τήλου τούς θέλει και τους έχει ανάγκη. Χάρη στη δική τους παρουσία δουλεύουν τα εστιατόρια και τα μίνι μάρκετ. […] όχι απλώς δεν ενοχλούν κανέναν, αλλά πολλές φορές που χρειάστηκε κάτι το νησί, πολλοί από αυτούς μάς έχουν βοηθήσει».

wkj2_669903214

Πριν από περίπου έναν χρόνο, μια ερώτηση προς τους υπουργούς Δικαιοσύνης και Εσωτερικών που υπέγραφαν 39 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ έθετε το θέμα της ελεύθερης κατασκήνωσης. «Η θερινή περίοδος πλησιάζει, και σήμερα, περισσότερο από ποτέ, πληθαίνουν οι φωνές που τάσσονται υπέρ τις ανεμπόδιστης, οικονομικά ανέξοδης και υπεύθυνης απόλαυσης της φύσης, μέσα από την ελεύθερη κατασκήνωση», ανέφεραν οι βουλευτές, ενώ σχετικά με τη νομοθεσία σημείωναν ότι «οι συγκεκριμένες διατάξεις έχουν ξεπεραστεί από το πνεύμα της εποχής μας, τυποποιούν ένα ψευτοέγκλημα και είναι ηθικά, νομικά και κοινωνικά ανεπίτρεπτες».

Η πρόταση για αποποινικοποίηση της ελεύθερης κατασκήνωσης άνοιξε και πάλι τη συζήτηση και προκάλεσε αντιδράσεις, ενώ δεν ήταν λίγοι εκείνοι που σχολίασαν ειρωνικά ότι «τα λύσατε όλα και τώρα ασχολείστε και με αυτό».

Από την άλλη πλευρά, ο αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Κάμπινγκ και πρόεδρος της αντίστοιχης Ένωσης στη Χαλκιδική, Αντώνης Δεληδημητρίου, είχε καταγγείλει σε δηλώσεις του στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού - Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM», ότι «τουλάχιστον 8 εκατομμύρια διανυκτερεύσεις χάνονται πανελλαδικά» από τα οργανωμένα κάμπινγκ λόγω της «άγριας ελεύθερης κατασκήνωσης που βρίσκεται σε έξαρση». «Η ελεύθερη κατασκήνωση βλάπτει την εικόνα της Ελλάδας και τον τουριστικό κλάδο, δημιουργούνται εστίες μόλυνσης από τα σκουπίδια και ενίοτε κίνδυνοι πυρκαγιάς», σύμφωνα με τον ίδιο.

Η διαμάχη ανάμεσα στους υπέρ και τους κατά κρατά χρόνια ολόκληρα, με την κάθε πλευρά να προβάλει τα δικά της επιχειρήματα. Γεγονός παραμένει πάντως ότι παρά την ύπαρξη της σχετικής νομοθεσίας, το ελεύθερο κάμπινγκ υπάρχει στις ελληνικές παραλίες και όχι μόνο, κερδίζοντας ολοένα και περισσότερους υποστηρικτές της κατάργησης της απαγόρευσης. Μια κατάργηση, που εφόσον γίνει πράξη, καλείται πάντως να δώσει λύση στα ζητήματα της προστασίας του περιβάλλοντος και της ελεύθερης πρόσβασης όλων των ανθρώπων στις υπέροχες ελληνικές παραλίες.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΤΟ NEWSBEAST.GR

21
σχόλια
 1. avatar ΣΑΜΑΡΑ ΑΝΝΑ

  ΑΠΟ ΤΟΤΕ ΕΧΩ ΠΑΘΕΙ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ.ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΟΝΟΓΟΝΕIKH ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΑ.ΚΙ ΟΙ ΔΙΚΟΙ ΜΑΣ ΠΟΥ ΛΟΓΩ ΤΩΝ ΠΥΡΟΠΛΗΚΤΩΝ ΠΡΟΦΑΣΙΖΟΝΤΑΙ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΟΙ ΣΤΙΣ ΔΥΣΚΟΛΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΛΟΙ ΕΞΑΦΑΝΙΣΜΕΝΟΙ.ΗΡΘΕ ΜΕΡΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΙΧΑΜΕ ΝΑ ΦΑΜΕ & Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΑ ΖΥΜΑΡΙΚΑ & ΑΛΛΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΔΙΝΕΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΡΕΥΜΑ ΝΑ ΤΑ ΒΡΑΣΟΥΜΕ.ΕΥΤΥΧΩΣ ΠΟΥ Ο ΕΝΑΣ ΓΙΟΣ ΜΟΥ ΝΟΣΗΛΕΥΤΗΚΕ ΔΩΡΕΑΝ ΣΤΟ ΑΙΓΙΝΗΤΕΙΟ ΜΕ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ \"ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΤΗ ΚΡΙΣΗ\".ΟΣΟΙ ΒΟΗΘΑΝΕ ΤΟ ΚΑΝΟΥΝ ΓΙΑ ΝΑ ΔΟΥΝ ΑΠΟ ΚΟΝΤΑ ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΓΛΥΤΩΣΑΝ

 2. avatar ΣΑΜΑΡΑ ΑΝΝΑ

  ΜΕΧΡΙ ΤΟ 2012 ΠΟΥ Η ΕΦΟΡΙΑ ΜΟΥ ΠΡΟΣΗΜΕΙΩΣΕ ΤΗΝ 1η ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΟΜΟΥΝ ΤΟΥΣ ΑΘΙΓΓΑΝΟΥΣ.ΤΟΤΕ ΛΟΙΠΟΝ ΗΡΘΑΝ ΟΙ [...] Κ ΜΑΣ ΕΚΑΝΑΝ ΕΝΟΠΛΗ ΛΗΣΤΕΙΑ ΟΠΟΥ ΟΤΑΝ ΒΓΗΚΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ ΓΙΑ ΝΑ ΤΡΕΞΩ ΝΑ ΔΩ ΤΟΝ ΑΡΙΘΜΟ ΤΟΥ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ ΤΟΥΣ ΜΠΟΥΚΑΡΑΝ ΜΕΣΑ ΤΑ ΜΙΚΡΑ [...]ΠΟΥΛΑ ΚΙ ΑΡΧΙΣΑΝ ΝΑ ΤΟ ΜΑΔΑΝΕ...26500EURO ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ΛΗΣΤΕΨΑΝ.ΤΙΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΤΟ ΤΙ ΕΖΗΣΑ ΣΤΟ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΤΩΝ ΛΙΟΣΙΩΝ ΟΠΟΥ ΠΗΓΑΙΝΑ ΓΙΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΔΕΝ ΠΕΡΙΓΡΑΦΕΤΑΙ!ΟΙ ΤΥΠΟΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟΣΟ ΕΞΑΓΡΙΩΜΕΝΟΙ ΑΠΟ ΤΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ ΟΠΟΥ ΠΥΡΟΒΟΛΟΥΝΤΑΙ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥΣ & ΒΙΑΖΟΥΝ ΤΑ ΔΙΚΑ ΤΟΥΣ ΚΟΡΙΤΣΙΑ.ΚΑΝΟΥΝ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΗΜΑ, ΤΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ & ΤΑ ΟΠΛΑ.ΟΙ ΚΑΤΕΧΟΝΤΕΣ ΤΑ ΠΡΟΑΝΑΦΕΡΟΜΕΝΑ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΜΑΓΚΕΣ.ΚΑΜΜΙΑ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΝΟΜΑΔΕΣ ΑΘΙΓΓΑΝΟΥΣ ΠΟΥ ΛΕΤΡΕΥΑΝ ΤΗΝ ΜΟΥΣΙΚΗ, ΤΑ ΒΙΟΛΙΑ, ΜΙΚΡΟΠΑΝΤΡΕΥΟΝΤΟΥΣΑΝ ΤΑ ΚΟΡΙΤΣΙΑ ΤΗΣ ΦΥΛΗΣ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΨΙΘΥΡΟΥΣ ΚΑΡΔΙΑΣ \"Καράβι το φεγγάρι στο σώμα κύλησε. για άνομα πελάγη κρυφά μας μίλησε. Με μάτια αναμμένα, με λόγια ανήμερα. κατάργησα για σένα σταθμούς και ...Ο ΗΠΙΟΤΕΡΟΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΟΣ ΠΟΥ ΚΑΝΩ ΕΙΝΑΙ \"ΑΠΟΛΙΤΙΣΤΟΙ\".ΑΠΟ ΤΟΤΕ ΕΧΩ ΠΑΘΕΙ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ.

 3. avatar Ιωάννου Δημήτρης

  Μου αρέσει

 4. avatar Leo1

  Αυτό κατάλαβες; Τέλος πάντων!
  Αναρωτιέμαι όμως γιατί αυτός ο ρατσισμός προς στους τσιγγάνους; Θεωρείς τη ράτσα σου ανώτερη; Μην είσαι εξωγήινος; Το ίδιο χώμα μας θρέφει, τον ίδιο αέρα αναπνέουμε και κάτω από τον ίδιο ήλιο λιαζόμαστε κύριε... γαλαζοαίματε. Τους τσιγγάνους θα μπορούσα να τους θεωρήσω αδερφούς μου εσένα όμως ποτέ. Χαμήλωσε λίγο τη μύτη σου. Μάθε το... η ταπεινότητα είναι αρετή. Ευχαριστώ για τον πολύτιμο χρόνο σου. Τα σέβη μου!

  1. avatar Arterie

   Φιλε μου Leo εχεις παρα πολυ δικαιο, και ελπιζω να μπορεσουν ολοι να δουν τον κοσμο απο αυτη τη γωνια, καποια στιγμη

  2. avatar Koronakos

   Θεωρείς αδερφούς αυτούς που αντί να στέλνουν τα παιδιά τους στο σχολείο τα στέλνουν στα φανάρια να ζητιανευουν?

 5. avatar Leo1

  Φίλε μου, κάνεις μεγάλο λάθος για τους παρακάτω λόγους 1. Κάμπινγκ οργανωμένα υπάρχουν αλλά όχι εκεί που θέλω εγώ. 2. Δεν θα έλεγα ότι είμαι λάτρης του συνωστισμού! 3. Βρώμικες τουαλέτες και αναμονή στη σειρά... 4. Συνήθως ξυπνώ νωρίς για ψαροντούφεκο. Ετοιμάζομαι έξω από τη σκηνούλα μου και με πέντε βήματα βρίσκομαι μέσα στη θάλασσα χωρίς να χρειαστεί να πάρω αυτοκίνητο. 5. Τα βράδια το ξενυχτάω με ψαράκι (πρώτα με τη βοήθεια του Ποσειδώνα) άντε και καμιά μπριζολίτσα στη σχάρα, μουσική, κουβεντούλα, κρασάκι και φυσικά γίνεται και η ανάλογη φασαρία δίχως το άγχος ότι ίσως ενοχλώ! 6. Ναι, από μια άποψη το οργανωμένο κάμπινγκ το θεωρώ πεταμένα λεφτά για κάποιον που στενεύεται. Προσωπικά το πρόβλημα δεν είναι οικονομικό. Είπαμε είναι τρόπος ζωής και δεν θες να το καταλάβεις! Πληροφοριακά έχω και τροχόσπιτο αλλά προτιμώ τη σκηνή. 7. Όσο για τα παιδιά μου μεγάλωσαν κι εμένα και έγιναν αντράκλες. Τώρα πάνε εκεί που θέλουν αυτά, ποτέ όμως δεν ξέχασαν τις όμορφες στιγμές που περάσαμε σαν οικογένεια κάπου εκεί... μακρυά από την πολυκοσμία, κοντά στη φύση, ελεύθεροι! 8. Η αλήθεια είναι ότι ζηλεύω τους τσιγγάνους. Όπου γης και πατρίς. Ελεύθεροι, κεφάτοι, σκληραγωγημένοι και ανυπότακτοι. Η συνταγή της ευτυχίας... δε νομίζεις;

  1. avatar Δημητρης Αντ.

   Αφου για σένα η συνταγή της ευτυχίας ειναι να εισαι γύφτος, ειλικρινά λυπάμαι για το χρόνο που σπατάλησα για να απαντήσω στο post σου. Δεν σου άξιζε!!!

 6. avatar Leo1

  Αυτά περί σκουπιδιών, φωτιές κλπ είναι γελοία επιχειρήματα αυτών που βγάζουν χρήματα από ενοικιάσεις κλινών ( οργανωμένα, κάμπινγκ, ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια κλπ) Αρκετοί νόμοι (καλή ώρα 392/1976) υπερασπίζονται οικονομικά συμφέροντα και όχι πάντα το δημόσιο συμφέρον όπως υποστηρίζουν. Το ελεύθερο κάμπινγκ είναι τρόπος ζωής. Μακριά από πολυτέλειες και μόνο με τα απαραίτητα, στην καρδιά της φύσης επιδιώκεις να ενσωματωθείς. Πού αλλού μπορείς να ζήσεις αυτό... να σε πιτσιλίζει το κύμα ενώ η κιθάρα ντουέτο με το σφύριγμα του ανέμου συνοδεύουν σιγοψιθιρίζοντας με ανέμελε νότες το ταξίδι του ήλιου μέχρι να χαθεί από το στερέωμα και τότε αναλαμβάνουν τα τριζόνια και τα νυχτοπούλια... Αφήστε μας επιτέλους να ζήσουμε , έστω για λίγες στιγμές, όπως εμείς θέλουμε. Ευτυχώς που στα μαντρωμένα πρόβατα πάντα υπάρχει και το μαύρο. ΟΛΟΙ οι ελεύθεροι κάμπερς είναι συνειδητοποιημένοι. (Πάνω από 30 χρόνια ελεύθερο κάμπινγκ ούτε ένας δεν έπεσε στην αντίληψή μου φεύγοντας να αφήνει πίσω του αναμμένες φωτιές και σκουπίδια. Ούτε ένας!) Γι αυτό και πολλοί δήμαρχοι είναι θετικοί και μάλιστα παραχωρούν κάποιες εκτάσεις για τον σκοπό αυτό. Αγαπούμε και σεβόμαστε τη φύση πολύ περισσότερο από τους οικονομημένους πελάτες πολυτελών ξενοδοχείων. Το αποδεικνύουμε όταν τριγυρίζουμε με τις σακούλες συλλέγοντας τριγύρω αλλά και από τις παραλίες τα σκουπίδια αυτών που δεν σέβονται τη φύση γιατί δεν είχαν την τύχη να την γνωρίσουν αληθινά. Και θα συνεχίζουμε να το κάνουμε γιατί είπαμε, είναι τρόπος ζωής!

  1. avatar Δημητρης Αντ.

   Ολα αυτά τα ωραία που λες μπορεις να τα κανεις και σε οργανωμένο χώρο βρίσκοντας μια ωραια γωνιά με την παρέα σου. Υπάρχουν καμπιγκ στα πιο όμορφα σημεία της χώρας μας. Μην κρύβεσαι ομως πίσω απ το δάχτυλό σου, οικονομικό είναι το θέμα. δεν θέλεις να πληρώσεις επειδή είσαι μάγκας και γουστάρεις να χαίρεσαι τις ομορφιές της χώρας όπως νομίζεις εσύ,χωρίς φυσικά να σε ενοχλεί η βρώμα απ τις ακαθαρσίες (φυσική ανάγκη όλων).
   Και πριν βιαστείς να καταδικάσεις, κάνω καμπιγκ (οχι ελεύθερο) 18 χρόνια και το χαίρομαι, εκεί μεγάλωσα τα παιδιά μου, αλλά σαν άνθρωπος, οχι σαν γύφτος.

 7. avatar zapata

  Ε βέβαια ,το λαμόγιο ο χαλκιδικιώτης επιχειρηματίας που μέχρι πριν απο λίγα χρόνια σου πουλούσαν ένα μπουκαλάκι νερό όσο θέλαν και στραβωμουτσούνιαζαν κι\'ολας ,βγάζαν απο τον τουρίστα ξύγκι,θέλουν 8 εκ.διανυκτερέυσεις στα βρωμοcamping τους που έχουν τιμές δωματίων!!!Κανένας ξανα στην χαλκιδικη,όσο όμορφη και να είναι η πλειοψηφία είναι σκατανθρωποι!!!!!

  1. avatar τρεν

   ouzouni beach cambing ¨μακρια!!!!!!!

 8. avatar Saxlina

  Ελεύθερο κάμπινγκ κάνουν κατά βάση όσοι δεν έχουν αρκετά για να πάνε διακοπές. Με λίγα βασικά υλικά μπορούν να ξεσκασουν και να χαλαρώσουν. Σκηνή, Ψυγειακι Κάρεκλες τραπεζάκια κλπ. Χρειάζεται όμως και η υπευθυνότητα που πολλές φορές δεν διακρίνει την πλειοψηφία αυτών, είτε λόγω ηλικίας είτε λόγω χαλαροτητας εγκεφαλικών κυττάρων. Με αποτέλεσμα να δημιουργουνται εστίες μόλυνσης και πολλά μα πάρα πολλά σκουπίδια. Απτην άλλη ο κύριος πρόεδρος κάμπινγκ Χαλκιδικής κλπ,ας σκεφτεί λίγο τις τιμές που έχουν φτάσει τα ενοικιαζομενα δωμάτια και ας αναλογιστεί τις ευθύνες του που οδηγουν τον κόσμο να παρανομίσει και 8000000 κλίνες να είναι κενές. Τα φράγκα τον νοιάζονται και όχι το περιβάλλον βέβαια. Ρίξτε τις τιμές ειδικά για νέους, φοιτητές ανέργους και μεγάλες οικογένειες που δεν φυσάνε το παραδάκι και θα εξαφανιστεί το ελεύθερο κάμπινγκ... Αααα κυνήγησε και τους ξένους καμιά φορά, τουρίστες θέλουμε αλλά με ποιότητα και επίπεδο.

 9. avatar Alex-thess

  Όποιος κάνει συστηματικά ελεύθερο κάμπινγκ, προστατεύει τη θάλασσα και τις ακτές. Αυτό το γνωρίζουν πολύ καλά κυρίως όσοι κάνουν ελεύθερο. Και επειδή έτυχα σε πολλές περιπτώσεις, τα σκουπίδια, τις φωτιές και τα άλλα ωραία που καταλογίζουν στους κάμπερς, τα δημιουργούν ως προβλήματα κυρίως όσοι πάνε για μπάνιο, βόλτες, ή για ένα βράδυ στις ακτές. Ούτε βρωμιά είναι το ελεύθερο, ούτε επικίνδυνο για τα δάση, ούτε τίποτα τέτοιο. Αυτά είναι στο κεφάλι όσων έχουν συμφέροντα με ενοικιαζόμενα ή ξενοδοχεία. Και όσον αφορά την περυσινή πρόταση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που τους κατηγορούσαν ότι τα έλυσαν όλα και ασχολούνται με αυτό, ένα έχω να πω..... Αν έχει κάποιος παιδιά και θέλει να τα πάει διακοπές και δεν μπορεί, αρρωσταίνει και αυτός και τα παιδιά του... Το θέμα των καλοκαιρινών διακοπών, είναι από τα σημαντικότερα για τα παιδιά... Και φυσικά, αν έχει κάποιος τα φράγκα, δεν αντιμετωπίζει κανένα πρόβλημα...

 10. avatar Αγραγκος

  Ο νόμος δεν ισχύει για τους λάθρο και τους γύφτους.

 11. avatar Φοινικιος

  Μιας και λυσατε τα προβλήματα των απορριμμάτων και τής πυρκαγιάς, με τα λύματα τι θα κάνετε? Ξέρετε πόσα τμ υδροφόρου ορίζοντα μολύνονται με το σαπούνι που θα (αν σας αρέσει) πλυθειτε? Το ελεύθερο κάμπινγκ δεν σας αρέσει επειδή είναι ελεύθερο, αλλά επειδή είναι τζάμπα, ξαφνικά \"οικωλογοι\".

  1. avatar Χρήστος Χαλάνδρι.

   Έχεις δίκιο φιλαράκι όσο αναφορά τα λήμματα αλλά το όλο θέμα αλλάζει όταν υπάρχει τροχόσπιτο με το μπάνιο του την χημική τουαλέτα και εν γένει είναι ποιό ασφαλές..
   Υπάρχει και αυτή η κατηγορία.,.

 12. avatar Παν Παν

  Δεν είναι τυχαίο ότι όπου υπάρχει οργανωμένο κάμπινγκ στην ευρύτερη περιοχή εντός 24ώρου έχει έρθει η αστυνομία. Είμαι υπέρ του ελεύθερου κάμπινγκ αλλά δεν συμφωνώ με το σκουπίδι που αφήνουν οι περισσότεροι και φυσικά με την φωτιά που την ανάβουν χωρίς κάποια μέτρα ασφαλείας. Αν δεν υπήρχαν συμφέροντα και δεν βαριόντουσαν θα μπορούσαν να νομοθετήσουν για ελεύθερο κάμπινγκ με όρους και προϋποθέσεις, θες φωτιά ναι εφόσον δεν φυσάει πάνω από 3 μποφόρ, θα έχεις κάνει τοιχίο γύρω από αυτήν, όχι κάτω από δέντρο και θα έχεις μαζί σου ένα φτυάρι και νερό για να την σβήσεις για παν ενδεχόμενο. Για τα σκουπίδια ότι πιο απλό ΣΑΚΟΎΛΕΣ! Και όποιος δεν συμμορφώνεται τότε ναι να πέσει βαρύ πρόστιμο.

 13. avatar Stateless

  Όποιος θέλει ελεύθερο camping χωρίς κυρώσεις, μόνο στη πλατεία Συντάγματος.

 14. avatar anef

  Κρίμα θα έπρεπε να ήταν ελεύθερο ,απλά χοντρά πρόστιμα για ρύπανση .

 15. avatar Μστ

  Αν είναι παράνομο το ελεύθερο κάμπινγκ, τότε πρέπει να είναι παράνομα τα beach bar, η εκμετάλευση της παραλίας με ξαπλώστρες και ομπρέλες, τα ξενοδοχεία, οι ταβέρνες και βίλες που χτίζονται δίπλα στη θάλασσα, αυτοί που παίζουν ρακέτες και beach volley...προσωπικά εμένα αυτό που με ενοχλεί περισσότερο από μία σκηνή στη παραλία, είναι τα τεράστια φουσκωτά flamingo.!!!

Παρακαλούμε περιμένετε ...