Κοιτώντας κανείς τις φωτογραφίες με την ξαστεριά, από τη Μονεμβασιά, θαρρεί πως βρίσκεται σε κάποιο παραμύθι και πως από κάπου θα βγει η πριγκίπισσα και ο ιππότης. Κι όμως στην πραγματικότητα δεν πρόκειται ούτε για σκηνή από ταινία, ούτε για πίνακα ζωγραφικής αλλά καν για κάποιο παραμύθι.

Πρόκειται για ένα από τα πιο εντυπωσιακά και ίσως το πιο μαγευτικό κάστρο της Ελλάδας. Συγκεκριμένα, το κάστρο της Μονεμβασιάς που το σίγουρο είναι ότι δεν μπορεί να αφήσει κανέναν ασυγκίνητο, ειδικά τα βράδια, όπως αναφέρει το exploringgreece.tv.

Δεν είναι πίνακας ζωγραφικής αλλά ίσως το πιο μαγευτικό κάστρο της Ελλάδας

Πριν φτάσουμε στο ίδιο το κάστρο, ας πούμε δυο λόγια για ολόκληρη την περιοχή. Η Μονεμβασιά πήρε το όνομά της από τα συνθετικά «μόνη» και «έμβασις», δηλαδή είσοδος. Και γιατί μόνη είσοδος; Επειδή η πύλη για να μπεις στην καστροπολιτεία της Μονεμβασιάς είναι μία και μοναδική. Ειδικά αν μιλάμε για πρόσβαση από τη στεριά. Γιατί από τη θάλασσα είναι… άλλη ιστορία.

Κατά τη διάρκεια των ετών η Μονεμβασιά έχει αλλάξει ονόματα. Για παράδειγμα παλιότερα την αποκαλούσαν  «Λουλούδι» ή «Μενεξέ» ενώ λέγεται ότι οι Τούρκοι την έλεγαν «Λουλουδόκαστρο» ή αλλιώς Μενεξέ Καλεσί. Πώς προέκυψαν αυτές οι ονομασίες; Από το γεγονός ότι την άνοιξη, το πετρώδες άνυδρο έδαφος του βράχου γεμίζει αγριολούλουδα και δημιουργεί έτσι με έναν μοναδικό τρόπο μια πανδαισία χρωμάτων και αρωμάτων. Εκτός από την εποχή της άνοιξης μια άλλη ιδιαίτερη στιγμή για να βρεθείς στην Μονεμβασιά και το κάστρο της είναι η νύχτα.

Ειδικά αν έχει ξαστεριά και καθαρό ουρανό για να αντικρίσεις αυτό το μεγαλείο. Αν τύχει δε και τα φέρει έτσι το ταξίδι σου ώστε να προσεγγίσεις τον βράχο της Μονεμβασιάς από τη θάλασσα θα αντικρίσεις μια εικόνα που θα σου μείνει για πάντα αξέχαστη. Η μικρή και μαγευτική μεσαιωνική πολιτεία προβάλλει κάπως θολή και μυστηριακή σε όλο της το μεγαλείο, σφηνωμένη στο βράχο. Και τα τείχη της κατεβαίνουν απότομα ως τη θάλασσα.

Αντίθετα η καστροπολιτεία είναι αθέατη από τη στεριά. Μπορείς να δεις καθαρά από ψηλά μια λωρίδα γης και μια γέφυρα μήκους 130 μέτρων να συνδέει το βράχο της Μονεμβασιάς με τη γη της Λακωνίας. Ακριβώς πριν τη γέφυρα απλώνεται η νέα πόλη της Μονεμβασιάς. Από αυτή την πλευρά ο επιβλητικός βράχος της Μονεμβασιάς φαίνεται έρημος.

Αυτό πάντως που αντικρίζει κανείς τα βράδια στο Κάστρο της Μονεμβασιάς είναι ρομαντισμός και ιστορία σε έναν από τους πιο εντυπωσιακούς προορισμούς της Πελοποννήσου. Σκέτο όνειρο…