Κάθε γωνιά της Ελλάδας είναι και μια σταγόνα ιστορίας. Όπου κι αν βρεθείς, θα έρθεις αντιμέτωπος με σπουδαία γεγονότα που άλλα μπορεί να σου είναι γνωστά αλλά μπορεί και όχι. Μικρά χωριά, νησίδες και αξιοθέατα με μεγάλη ιστορία…

Ένα από αυτά τα μέρη, όπως αναφέρει το exploringgreece.tv, είναι η Κλείσοβα. Ένα μικρό ελληνικό στην οποία διεξήχθη μια σπουδαία μάχη της ελληνικής ιστορίας.

Κλείσοβα: Το μικρό ελληνικό νησί και η επική μάχη που συνέβη εκεί

Η Κλείσοβα, λοιπόν, είναι ένα μικρό νησάκι κοντά στο Μεσολόγγι, στον Πατραϊκό Κόλπο. Στην πραγματικότητα το νησάκι βρίσκεται εντός του τμήματος της λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου η οποία φέρει το ίδιο όνομα δηλαδή Λιμνοθάλασσα Κλείσοβας. Εκεί υπάρχει και ένα μικρό εκκλησάκι, αυτό της Αγίας Τριάδας.

Παρά το μικρό της μέγεθος, η συγκεκριμένη νησίδα έπαιξε σπουδαίο ιστορικό ρόλο στην αντίσταση της πόλης του Μεσολογγίου κατά των Τούρκων. Το πιο σπουδαίο και γνωστό μέρος που συνέβη εκεί ήταν η γνωστή Μάχη της Κλείσοβας η οποία διεξήχθη στις 25 Μαρτίου 1826.

Επρόκειτο αδιαμφισβήτητα για την κορυφαία ηρωική πράξη των «Ελεύθερων Πολιορκημένων», κατά τη διάρκεια της τρίτης πολιορκίας της πόλης (15 Απριλίου 1825 – 10 Απριλίου 1826. Η ιστορία έχει ως εξής: Ήταν Δεκέμβρης του 1825 όταν oι Τούρκοι με αρχηγό τον Κιουταχή συνεργάστηκαν με τους Αιγύπτιους για την κατάκτηση του Μεσολογγίου. Παρά τις πρώτες αποτυχίες των Τουρκοαιγυπτίων, δεν τα παράτησαν. Αποφάσισαν να πολιορκήσουν από κοινού το Μεσολόγγι. Και η νησίδα Κλείσοβα ήταν ο στόχος τους για να καταφέρουν αυτό που ήθελαν. Για να καταστεί πιο εύκολη η κατάκτηση του Μεσολογγίου, έβαλαν ως στόχο να καταστρέψουν το νησί να κοπεί ο ανεφοδιασμός της πόλης.

H μεγάλη νίκη των ανδρών της Κλείσοβας

Το αποτέλεσμα όμως δεν το περίμεναν. Οι άνδρες της Κλείσοβας οχυρώθηκαν κατά του εχθρού. Το νησί φρουρούνταν από 131 άνδρες, μεταξύ των οποίων ήταν και Μεσολογγίτες. Παρά τον αντιπερισπασμό του Κιουταχή και την αλλαγή πορείας δεν το πέτυχε. Οι  3.000 άνδρες φάνηκαν λίγοι απέναντι στους 131 αγωνιστές της Κλείσοβας. Και παρά το γεγονός ότι πραγματοποίησε έξι επιθέσεις, δεν τα κατάφερε. Ο πασάς των Τούρκων, έχοντας χάσει πολύ στρατό, αναγκάστηκε να υποχωρήσει.

Έπειτα επανέρχεται ο Ιμπραήμ και με επίθεση στην Κλείσοβα με 3.000 Αιγύπτιους. Και οι Αιγύπτιοι επιτέθηκαν ανεπιτυχώς έξι φορές εναντίον των Ελλήνων. Παρ’ όλο που οι αγωνιστές της Κλείσοβας ήταν 131, είχαν μόνο 24 νεκρούς, ενώ από τους αντιπάλους οι Τουρκοαιγύπτιοι που είχαν 6.000 άνδρες έχασαν περίπου τους μισούς. Η μάχη της Κλείσοβας κερδήθηκε ηρωικά!

Δείτε το βίντεο από το κανάλι Kostas Gertzos του Youtube