Ανάμεσα στις επιβλητικές βουνοκορφές και τις καταπράσινες πλαγιές του ορεινού όγκου της Πίνδου, κρύβονται χωριά– διαμάντια που αξίζει κανείς να ανακαλύψει.

Μακριά από την πολυκοσμία των αστικών κέντρων, αποτελούν προορισμούς ηρεμίας και γαλήνης, στην καρδιά της φύσης.

Γαρδίκι

Σκαρφαλωμένο σε μια από τις πιο απότομες πλαγιές της Πίνδου, το Γαρδίκι συναντάται σε υψόμετρο 1.000 μέτρων. Το ορεινό χωριό του νομού Τρικάλων βρίσκεται στην «αγκαλιά» του όρου της Κακαρδίτσας, στο νότιο τμήμα της Πίνδου, στην ευρύτερη περιοχή του Ασπροποτάμου και ξεχωρίζει τόσο για το φυσικό κάλλος ολόγυρά του, όσο και για το παραδοσιακό, βλάχικο «χρώμα» του.

Στα σημεία αναφοράς του χωριού η εκκλησία της Κοιμήσεως της Θεοτόκου που χρονολογείται από το 1700, η μονή Ανταποδόσεως της Θεοτόκου του 1830, καθώς και οι Άγιος Αθανάσιος και Προφήτης Ηλίας, του 1893 και 1913 αντίστοιχα.

Βόρεια και δυτικά του χωριού και μέχρι τα όρια της η κοινότητα εντάσσεται στο Ευρωπαϊκό οικολογικό δίκτυο «Natura 2000», ενώ η ευρύτερη περιοχή έχει ενταχθεί στον κατάλογο με τους βιότοπους CORINE, με ιδιαίτερη σημασία για τη διατήρηση της φύσης στην κοινότητα.

Σπήλαιο

Χτισμένο σε υψόμετρο 1.000 μέτρων το παραδοσιακό χωριό Σπήλαιο, συναντάται σε απόσταση 26 χλμ. από την πόλη των Γρεβενών και αποτελεί έναν πραγματικά παραδεισένιο προορισμό, παραδομένο στην αγκαλιά της πλούσια φύσης του όρους Όρλιακα.

Με ένα μοναδικό φυσικό τοπίο ολόγυρά του, το χωριό είναι γνωστό και ως το «μπαλκόνι» της Πίνδου, για την υπέροχη θέα που προσφέρει στους επισκέπτες του, η οποία φτάνει από την σαν ψεύτικη Βάλια Κάλντα, μέχρι τον επιβλητικό Όλυμπο.

Το χωριό χαρακτηρίζεται για τα παραδοσιακά σπίτια, τα πέτρινα γεφύρια και τα τρεχούμενα νερά που συναντώνται σε κοντινή απόσταση, καθώς και για τις εκκλησίες και διάφορα αξιοθέατα με μεγάλη ιστορία.

Πράμαντα

Αμφιθεατρικά χτισμένα τα Πράμαντα αποτελούν το κεφαλοχώρι των Τζουμέρκων και συναντώνται στους πρόποδες της κορυφής Στρογγούλας στην κεντρική Πίνδο, σε απόσταση 58 χλμ. από τα Ιωάννινα και 66 χλμ. από την Άρτα.

Ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά του είναι οι αμέτρητες φυσικές ομορφιές που μπορεί να απολαύσει κανείς σε αυτό, μιας κι από το χωριό περνάνε τρία ρέματα, χωρίζοντάς το σε πέντε συνοικίες.

Στην κεντρική του πλατεία δεσπόζει ένας υπεραιωνόβιος πλάτανος με την ιστορική βρύση «Αράπης, ενώ από τα σημεία αναφοράς του και η εκκλησία της Αγίας Παρασκευής, το στολίδι του χωριού, όπως θεωρείται από τους κατοίκους του.