Όσο και να εξερευνείς την Αττική, πάντα θα ανακαλύπτεις ένα μέρος με ιδιαίτερο ενδιαφέρον που πιθανόν να μη γνώριζες. Ένα από αυτά τα μέρη είναι με σιγουριά ο Λόφος Οχυρού στη Ράφηνα.

Βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από την Αθήνα και εκεί επέλεξαν να χτίσουν οχυρό οι Γερμανοί κατά την περίοδο της Κατοχής. Και η θέση αυτή μόνο τυχαία δεν επιλέχθηκε.

Όπως αναφέρει το exploringgreece.tv, επρόκειτο για μια πολύ στρατηγική θέση η οποία τους χρησίμευε για να εποπτεύουν ολόκληρη την περιοχή. Από το ύψωμα του λόφου μπορούσαν να επιβλέπουν όλη την περιοχή από το Σχοινιά μέχρι το Πόρτο Ράφτη. Η Ραφήνα είναι μια από τις περιοχές της Αττικής που πάντα θα σε εκπλήσσει…

Ο άγνωστος Λόφος Οχυρού στην Ραφήνα

Και παρόλο που αυτό το μέρος έχει μεγάλη ιστορία, δεν αποτελεί μια περιοχή γνωστή ακόμη και στους κατοίκους της Αθήνας. Οι εικόνες από ψηλά μέσα από το βίντεο του καναλιού Haanity στο Youtube είναι εντυπωσιακές. Θα δεις τα απομεινάρια του Οχυρού και μπορείς να φανταστείς την περίοδο εκείνη να περνάει μπροστά από τα μάτια σου. Το οχυρό διέθετε πέντε περιστρεφόμενα κανόνια που προέρχονταν από τη Γαλλία.

Τα γεγονότα που διάβασες να ξετυλίγονται σαν ταινία. Ωστόσο, κατά την αποχώρησή τους, οι Γερμανοί ανατίναξαν το μεγαλύτερο μέρος του Οχυρού οπότε δεν μπορούμε να έχουμε πλήρη εικόνα του πώς ήταν το σημείο.

Στο Λόφο του Οχυρού που αποτέλεσε στρατηγικό σημείο για τους Γερμανούς υπήρχαν και πολλές στοές. Οι περισσότερες από αυτές μπαζώθηκαν και μάλιστα από άντρες της περιοχής οι οποίοι υποχρεώθηκαν σε καταναγκαστικά έργα. Τους έδιναν, μάλιστα, για αντάλλαγμα ένα κομμάτι μαύρο ψωμί για την καταναγκαστική εργασία τους.

Πλέον μπορείς να επισκεφθείς το συγκεκριμένο σημείο ως αξιοθέατο. Να κάνεις ακόμη και δραστηριότητες όπως mountain bike αλλά και πεζοπορία. Ο Λόφος του Οχυρού βρίσκεται σήμερα στη δικαιοδοσία του ελληνικού στρατού ενώ εδώ και λίγα χρόνια έχουν γίνει διάφορες εργασίες για την ανάδειξη του σημείου και τη βελτίωση του χώρου. Από το Λόφο του Οχυρού μπορείς να απολαύσεις μια μοναδική θέα προς τη θαλασσα.

Η Ραφήνα είναι μια από τις περιοχές της Αττικής που μπορείς να περάσεις όλη τη μέρα σου ευχάριστα, να διασκεδάσεις και να θαυμάσεις και μερικά άγνωστα αξιοθέατα.