Συνδυάζοντας αρχαιότροπους ρυθμούς με στοιχειά βυζαντινών επιρροών στην αρχιτεκτονική του, ο ναός της Αγίας Φωτεινής στη Μαντίνεια συγκαταλέγεται στους πιο παράξενους παγκοσμίως, ενώ πρόκειται για την πιο ιδιαίτερη εκκλησία σε ολόκληρη την Ελλάδα.

Συναντάται απέναντι από τον αρχαιολογικό χώρο της Μαντίνειας, στην Αρκαδία, και είναι αφιερωμένη στην Αγία Φωτεινή, καθώς αντικατοπτρίζει την σχέση της Αρκαδίας με το φως. Πιο συγκεκριμένα, το Λύκαιο όρος σημαίνει φωτεινό, ενώ το ίδιο ισχύει και για το όνομα Λυκάων, που είναι ο οικιστής της Αρκαδίας.

Η εκκλησία είναι χτισμένη από ντόπιες, φυσικές ύλες, όπως μάρμαρο, μέτρα και κεραμίδια, ενώ σε όλη την κατασκευή της δεν χρησιμοποιήθηκε καθόλου τσιμέντο. Οι αγιογραφίες ακολουθούν την ίδια λογική με την αρχιτεκτονική της, με τα πρόσωπα των αγιογραφιών να παραπέμπουν περισσότερο σε αρχαίους Έλληνες φιλοσόφους.

Τα εγκαίνια του ναού πραγματοποιήθηκαν το 1972, ενώ στον περιβάλλοντα χώρο του έχει δημιουργηθεί ένα ηρώο προς τιμήν των πεσόντων στους πολέμους, καθώς και το περίφημο φρέαρ του Ιακώβ, μία κρήνη με άκρως ιδιαίτερη κατασκευή.

Απολαύστε το εκπληκτικό βίντεο των Up Drones.