Από τα αγαπημένα μπαρ των εκπατρισμένων Αμερικανών, πολύ πριν το ανακαλύψει ο Έρνεστ Χέμινγουεϊ τη δεκαετία του ’30 και το μετατρέψει σε μπαρ- συνώνυμό του, το El Froridita, αποτελεί σημείο αναφοράς όχι μόνο για το ιστορικό κέντρο της Αβάνας, όπου εντοπίζεται, αλλά και για ολόκληρη την Κούβα.

Ιδρύθηκε το 1817 με την ονομασία «La Pina de Plata» (Ο ασημένιος ανανάς), ενώ 100 χρόνια αργότερα, περίπου, οι βορειοαμερικανοί τουρίστες που επισκέπτονταν το μπαρ έπεισαν τον ιδιοκτήτη του να το μετονομάσει σε «El Floridita».

Το 1914 προσλαμβάνεται για την μπάρα του ο Καταλανός Constante Ribalaigua, ο οποίος το 1918 γίνεται και ιδιοκτήτης του. Είναι ο μπάρμαν που στις αρχές της δεκαετίας του 1930 εμπνεύστηκε το φημισμένο daiquiri, καθιστώντας το El Floridita ως το παγκόσμιο «λίκνο» του συγκεκριμένου κοκτέιλ.

Η φήμη του μπαρ διαδόθηκε από τον κοσμογυρισμένο Χέμινγουεϊ  και προς τιμή του οι ιθύνοντες του El Floridita δημιούργησαν το Papa Hemingway Special, ένα daiquiri με γεύση γκρέιπφρουτ.

Χαρακτηριστικό του μπαρ το επιβλητικό γλυπτό του συγγραφέα που φαίνεται να ακουμπά στη μπάρα του El Floridita και να κάνει παρέα στους θαμώνες του. Εκτός από το ιδιαίτερα κοκτέιλ το μπαρ φημίζεται και για τα πολύ ακριβά πιάτα με θαλασσινά.