Το να ταξιδεύει κανείς οπωσδήποτε είναι από τις πιο ακριβές αλλά ταυτόχρονα και εθιστικές συνήθειες· ειδικά όταν σχεδιάζετε να επισκεφτείτε μια από τις πιο πλούσιες πόλεις του κόσμου, όπως το Λονδίνο που κατέχει τη 10η θέση των πιο ακριβών πόλεων σε φαγητό, ύπνο και ποτό. Παρ’ όλα αυτά όλοι μπορούμε να πραγματοποιήσουμε ένα ταξίδι στη βρετανική πρωτεύουσα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα ξοδέψουμε μια περιουσία.

Παρατίθενται 3 μυστικά για να το επιτύχετε:

Διαμονή στο Λονδίνο

Είναι σε όλους γνωστό ότι οι τιμές είναι πιο συμφέρουσες, αν κάνετε κράτηση εκ των προτέρων ταξιδεύοντας σε μια άλλη πόλη, ακόμη και για λίγες νύχτες. Όσον αφορά στο Λονδίνο ισχύει ο κανόνας ότι όσο πιο κοντά στο κέντρο της πόλης βρίσκεται το κατάλυμα τόσο πιο πολύ εκτοξεύεται και η τιμή του.

Όταν μένετε στο Λονδίνο, μια πολύ δημοφιλής περιοχή για εκείνους που προτιμούν τις διακοπές με σακίδιο είναι το Kings Cross, καθώς είναι πολύ κοντά στο Λονδίνο, έχει εύκολη συγκοινωνία στους πιο κομβικούς σιδηροδρομικούς σταθμούς και στο μετρό. Σε αυτήν την περιοχή βρίσκεται το Clink Hostels που απευθύνεται σε τέτοιους ταξιδιώτες (κοινώς, αν ψάχνετε ξενοδοχείο με πρωινό, υπηρεσία δωματίου και φύλαξη των τιμαλφών, μάλλον δεν σας πέτυχε!)· είναι ένα παλιό μέγαρο δικαστηρίου όπου η punk μπάντα The Clash δικάστηκε στο παρελθόν.

Ανεξαρτήτως της συγκεκριμένης πρότασης, αν ο τουρισμός με ένα σακίδιο και το Kings Cross δεν σας ταιριάζει, γύρω θα βρείτε καταλύματα πιο κοντά στο πορτοφόλι ή στο στυλ σας.

Μετακίνηση στο Λονδίνο

Υπάρχει ένα πλήθος μέσων μαζικής μεταφοράς που μπορούν να σας βοηθήσουν στην περιήγηση σας στην πόλη. Θα βρείτε λεωφορεία και ταξί (τα κλασικά μαύρα ταξί αποτελούν πλέον κομμάτι της κουλτούρας των Άγγλων και ενδεχομένως «τουριστική ατραξιόν»), τρένα και φυσικά το γνωστό Underground, το μετρό της πόλης, που μετρά πάρα πολλά έτη λειτουργίας και καλύπτει με τις δαιδαλώδεις διαδρομές του σχεδόν όλη τη βρετανική πρωτεύουσα. Φυσικά οι τιμές κυμαίνονται από σχετικά χαμηλά έως αρκετά υψηλά επίπεδα και αυτό είναι ευνόητο αν αναλογισθεί κανείς ότι η πόλη, όπως κάθε άλλη μεγαλούπολη στον κόσμο, αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα κυκλοφοριακής κίνησης και μια μετακίνηση με ταξί μπορεί να κοστίσει πολύ ακριβά.

Φυσικά ο πιο οικονομικός τρόπος για περιήγηση δεν είναι άλλος από το περπάτημα, αλλά καθώς δεν μιλάμε για μια μικρή πόλη αλλά για μια μεγάλη, πυκνοκατοικημένη, σύγχρονη μεγαλούπολη, υπάρχουν τρόποι να κάνετε πιο οικονομικές τις μετακινήσεις σας, όπως να προμηθευτείτε την οικονομική κάρτα μετακίνησης για λεωφορεία και μετρό, την Oyster Card, που σας εξασφαλίζει πολύ καλές τιμές στα κόμιστρα αλλά και μπορείτε να την προμηθευτείτε ακόμη και μέσω διαδικτύου. Επίσης οι τιμές είναι διαφορετικές ανά χρονική ζώνη στη διάρκεια της ημέρας, κάτι που μπορεί να διευκολύνει τους επισκέπτες που έρχονται από τα προάστια της πόλης στο δημοφιλές κέντρο.

Δωρεάν αξιοθέατα στο Λονδίνο

Φυσικά, δεν πρόκειται για μία πόλη χωρίς ιστορία και χωρίς πολιτιστικό υπόβαθρο, αλλά για μια πρωτεύουσα της μόδας, της ροκ μουσικής σκηνής, του κινηματογράφου και κάθε τέχνης. Μέσα σε αυτά τα πλαίσια υπάρχουν και τουριστικά αξιοθέατα που μπορείτε να τα επισκεφθείτε ή να τα απολαύσετε χωρίς καμιά απολύτως οικονομική επιβάρυνση. Ενδεικτικά αναφέρονται οι εξής:

Παρέλαση της έφιππης φρουράς

Σύμφωνα με τη βρετανική παράδοση μπορείτε να παρακολουθήσετε καθημερινά το πρωί την παρέλαση της βασιλικής έφιππης φρουράς κοντά στο Whitehall, αλλά και την αλλαγή της φρουράς.

Μουσείο μοντέρνας και σύγχρονης τέχνης (Tate Modern)

Το μουσείο μοντέρνας και σύγχρονης τέχνης με έργα από όλο τον κόσμο στεγάζεται στις όχθες του Τάμεση, στις πρώην εγκαταστάσεις του ηλεκτρικού σταθμού. Εκεί εκτίθενται έργα κλασικών καλλιτεχνών, όπως των Cézanne, Bonnard, Matisse, Picasso, Rothko, Dalí, Pollock, Warhol και Bourgeois.

Μουσείο Φυσικής Ιστορίας

Το μουσείο φυσικής ιστορίας φιλοξενεί εκατοντάδες από τις πιο εντυπωσιακές και διαδραστικές εκθέσεις σε ένα από τα πιο επιβλητικά κτίρια στο Λονδίνο. Θα βρείτε από δεινόσαυρους μέχρι μπλε φάλαινες και να παρακολουθήσετε το έργο των επιστημών και των εργαστηρίων τους.

Υπάρχουν πολλοί τρόποι να ταξιδέψει και να περιηγηθεί κάποιος ανά τον κόσμο με λίγα χρήματα, πολλή φαντασία και υπομονή. Το σημαντικό πάντα είναι το τι επιθυμεί κανείς να γνωρίσει και να μάθει στα ταξίδια του, τι εμπειρίες κυνηγά και τι ανέσεις επιτρέπει στον εαυτό του. Σε κάθε περίπτωση, υπάρχουν πολλοί εναλλακτικοί τρόποι για να ταξιδέψετε και η επιλογή είναι πάντα δική σας.