Αν αναζητάτε κάποιο από τα πιο χαρακτηριστικά δείγματα της παραδοσιακής ηπειρώτικης αρχιτεκτονικής, τα βήματά σας θα σας βγάλουν στο γεφύρι του Κόκκορη, γνωστό και ως Νούτσου, μεταξύ των δημοφιλών χωριών Κήποι και Δίλοφο, στο Κεντρικό Ζαγόρι.

Σε αυτό συναντάται στο μεγαλείο της όλη η μαεστρία των μαστόρων της πέτρας της Ηπείρου, αναδεικνύοντας το γεφύρι σε σημείο αναφοράς για την ευρύτερη περιοχή, αλλά και ένα από τα κορυφαία αξιοθέατα που ο ταξιδιώτης οφείλει να θαυμάσει από κοντά.

Το εντυπωσιακό μονότοξο γεφύρι κοντά στο χωριό Κουκούλι, έχει άνοιγμα τόξου περίπου 24 μέτρα και ύψος 13 μέτρα, ενώ το συνολικό μήκος καταστρώματος υπολογίζεται στα 36,4 μέτρα.

Γεφύρι Κόκκορη: Σημείο αναφοράς για το Κεντρικό Ζαγόρι

Η πρώτη προσπάθεια για την δημιουργία του χρονολογείται από το 1750, ενώ η ονομασία του Νούτσου οφείλεται στον ευεργέτη του. Ο Νούτσος Καραμισίνης από το χωριό Βραδέτο ήταν εκείνος που χρηματοδότησε αρχικά την κατασκευή του, ενώ ο γιος του, Αλέξης Νούτσος, επισκεύασε τη γέφυρα στα τέλη του 18ου με αρχές του 19ου αιώνα. Η νεότερη ονομασία του ωστόσο, αυτή του Κόκκορη, την οποία απέκτησε το 1910 προέρχεται από τον Κόκκορο από το χωριό Κουκούλι, ο οποίος διατηρούσε μύλο δίπλα στο γεφύρι και πρόσφερε ένα μεγάλο ποσό για την επισκευή του γεφυριού.

Κατά τη δεκαετία του ‘70 υπήρχε ένας θρύλος ότι στο γεφύρι κρύβεται ένας θησαυρός, με αποτέλεσμα το γεφύρι να υποστεί ζημιές από αγνώστους που έσπευσαν να επιβεβαιώσουν τη φήμη, χωρίς κανένα αποτέλεσμα ωστόσο.

Κοντά στο γεφύρι του Κόκκορη είχε κατασκευαστεί, επίσης, και μία ξύλινη γέφυρα, η οποία χρησίμευε ως πέρασμα για τις φορτωμένες με πυρομαχικά γυναίκες της Πίνδου κατά την διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Ακριβώς δίπλα στο γεφύρι εντύπωση και δέος προκαλεί ο κατακόρυφος βράχος που μοιάζει να δεσπόζει επιβλητικός πάνω από το δημοφιλές αξιοθέατο του Ζαγορίου. Λέγεται, μάλιστα, ότι στη σπηλιά που υπάρχει μέσα στο βράχο είχαν βρει καταφύγιο το 1881 ο λήσταρχος Νταβέλης -όχι ο θρυλικός λήσταρχος Χρήστος Νταβέλης- μαζί με άλλους δύο ληστές. Επίσης, κοντά στο γεφύρι βρίσκεται ο μύλος του Κόκκορου και ένα ξωκλήσι αφιερωμένο στην Αγία Παρασκευή.