Το Βραδέτο είναι ένα αρκετά ξεχωριστό χωριό στο Ζαγόρι, καθώς θεωρείται το χωριό με το μεγαλύτερο υψόμετρο στην περιοχή, το οποίο αγγίζει τα 1.340 μέτρα. Από τα πιο χαρακτηριστικά σημεία του και η περίφημη σκάλα του Βραδέτου, μια πέτρινη γεμάτη στροφές σκάλα που συνδέει το χωριό με το γειτονικό Καπέσοβο.

Βραδέτο: Το χωριό στο Ζαγόρι με το μεγαλύτερο υψόμετρο

Το ψηλότερο χωριό των Ιωαννίνων, λοιπόν, συναντάται στα Ζαγοροχώρια και πιο συγκεκριμένα στο κεντρικό Ζαγόρι. Σε υψόμετρο 1.340 μέτρων, αποκαλείται, δικαίως, ως το «μπαλκόνι» του Ζαγορίου. Με θέα στους επιβλητικούς ορεινούς όγκους ολόγυρα που κόβει την ανάσα, το Βραδέτο είναι χτισμένο στις νοτιοδευτικές πλαγιές της Τύμφης πάνω σε έναν βράχο, με το φαράγγι του Βίκου να το «αγκαλιάζει» από τις τρεις πλευρές του.

Πέρα από την γραφικότητα και την χαρακτηριστική ηπειρώτικη αρχιτεκτονική που χαρακτηρίζει άλλωστε όλα τα χωριά του Ζαγορίου, το Βραδέτο έχει ακόμη ένα ιδιαίτερο γνώρισμα- σημείο αναφοράς για το χωριό.

Σκάλα Βραδέτου: Το δημοφιλέστερο αξιοθέατο της περιοχής

Ο λόγος για την περίφημη σκάλα του, ένα πετρόχτισμο μονοπάτι που συνδέει το χωριό με το γειτονικό Καπέσοβο. Μετρά περίπου 1.200 σκαλοπάτια, 39 στροφές και μια διαδρομή διάρκειας μιας ώρας περίπου, με θέα που κόβει την ανάσα. Η σκάλα χρονολογείται από τον 18ο αιώνα, ενώ λέγεται ότι χρειάστηκαν 20 χρόνια για να ολοκληρωθεί.

Πρόκειται για το πιο σημαντικό αξιοθέατα του χωριού, με την μεγαλύτερη επισκεψιμότητα, το οποίο συναντάται στη βόρεια πλευρά της Μεζαριάς. Η σκάλα του Βραδέτου είναι χτισμένη από τις περίφημες ξερολιθιές- ντόπιες πέτρες, τις οποίες οι ξακουστοί μάστορες της Ηπείρου χρησιμοποίησαν προκειμένου να συνδέσουν τα δύο χωριά. Η σκάλα, επίσης, λειτουργούσε και ως είσοδος και έξοδος του χωριού.

Αξίζει να αναφερθεί ότι από το 1998 τόσο η σκάλα όσο και τα δύο πέτρινα γεφύρια -όλα δείγματα της τοπικής λαϊκής αρχιτεκτονικής και του τρόπου επιβίωσης και επικοινωνίας των κατοίκων της περιοχής της εποχής εκείνης-μεταξύ των δύο χωριών έχουν χαρακτηριστεί ως ιστορικά διατηρητέα μνημεία.