Το Πρασονήσι για πολλούς θεωρείται μία από τις πιο συγκλονιστικές παραλίες της Ρόδου, καθώς η φυσική αμμόγλωσσα που διεισδύει στα νερά και καταλήγει σε ένα μικροσκοπικό νησάκι δημιουργεί μία από τις πιο εντυπωσιακές εικόνες που θα αντικρίσει κανείς στο υπέροχο νησί των Ιπποτών.

Εκτός από την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική και τη διάσημη Μεσαιωνική της Πόλη, η Ρόδος φημίζεται και για τις όμορφες παραλίες της, οι οποίες κερδίζουν αμέσως το ενδιαφέρον του κοινού. Ανάμεσα σε αυτές, λοιπόν, και το Πρασονήσι, στο νοτιότερο τμήμα του νησιού και σε απόσταση 92 χλμ. από το κέντρο της Μεσαιωνικής Πόλης της Ρόδου.

Πρασονήσι: Η παραλία στο νησί των Ιπποτών που μοιάζει με αμμόγλωσσα

Μία από τις πιο ευνοημένες από τη φύση παραλίες του νησιού, το Πρασονήσι πήρε το όνομά του από το μικρό νησάκι που συνδέεται με τη Ρόδο μέσω μιας αμμώδους λωρίδας, η οποία δημιουργεί δύο παραλίες. Η συγκεκριμένη ακτή είναι ιδιαιτέρως δημοφιλής για τους λάτρεις του windsurfing και του kitesurfing, καθώς στην περιοχή φυσούν δυτικοί άνεμοι, οι οποίοι είναι ιδανικοί για τα συγκεκριμένα θαλάσσια σπορ.

Το καλοκαίρι μια στενή λωρίδα προσχώσεως άμμου (με μήκος 500 μέτρα) ενώνει το Πρασονήσι με τη Ρόδο και χωρίζει το Καρπάθιο πέλαγος στα δύο. Κατά τη διάρκεια του χειμώνα το μονοπάτι της άμμου καλύπτεται από τις παλίρροιες και η προσέγγιση του με τα πόδια ή με αυτοκίνητο είναι αδύνατη.

Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του είναι η άπνοια που επικρατεί όταν στο Αιγαίο μαίνονται θυελλώδεις βοριάδες των 9 και 10 μποφόρ, ενώ όταν στο Αιγαίο πέλαγος έχει σχετική άπνοια, στο Πρασονήσι φυσάει πάνω από 4 με 5 μποφόρ. Εντυπωσιακή, όμως, είναι και η παραλία του. Στην αριστερή πλευρά της προσχώσεως, η θάλασσα είναι ήρεμη, ενώ στη δεξιά πλευρά, φυσάει αέρας. Στο Πρασονήσι θα βρείτε, επίσης, ταβέρνες και σημεία για ενοικίαση εξοπλισμού θαλάσσιων σπορ.

Ολόκληρη η περιοχή είναι ένας σημαντικός βιότοπος και παρουσιάζει ιδιαίτερο περιβαλλοντολογικό ενδιαφέρον, ενώ είναι προστατευόμενος του Natura 2000.