Αν ψάχνετε αφορμή για μία διήμερη απόδραση από το κλεινόν άστυ, τα χωριά της Λακωνίας αποτελούν την καλύτερη. Για ένα ταξίδι στο χρόνο, για μια αναζωογονητική εξόρμηση στη φύση ή για τις τελευταίες σας βουτιές ό,τι και να επιλέξετε το μόνο σίγουρό είναι ότι θα απολαύσετε την εκδρομή σας στο έπακρο.

Κρεμαστή- Εξόρμηση στη φύση

Ένα μικρό, ήσυχο, γραφικό και άγνωστο στο ευρύ κοινό χωριουδάκι, «βουτηγμένο» στην καρδιά του μεγαλείου της φύσης, η Κρεμαστή δημιουργήθηκε τον 15ο αιώνα κατά την μετακίνηση των πληθυσμών της εποχής και είναι χτισμένη σε υψόμετρο 860 μ. στις κατάφυτες πλαγιές του Πάρνωνα, με τη φύση ολόγυρά της να της δίνει και ξεχωριστή όψη αναλόγως την εποχή.

Λιγοστά παραδοσιακά πέτρινα σπίτια αρκετά μεγάλα αμφιθεατρικά χτισμένα στην πλαγιά του ορεινού όγκου συνθέτουν την εικόνα της Κρεμαστής. Τα περισσότερα από αυτά είναι δίπατα και μοιάζουν πολύ με σπίτια- οχυρά, καθώς δεν έχουν καθόλου ανοίγματα στο ισόγειο, ενώ διαθέτουν πολεμίστρες και αμπάρες.

Εκείνο το στοιχείο, ωστόσο, που μένει για πάντα χαραγμένο στη μνήμη του επισκέπτη είναι η πλούσια φύση που περιβάλλει το χωριό με το υπέροχο και πανέμορφο ελατόδασος να κλέβει σίγουρα τις εντυπώσεις.

Λάγια- Για ένα ταξίδι στο χρόνο

Μικρή και ήσυχη, η Λάγια βρίσκεται στην Ανατολική Μάνη, σε απόσταση 17 χλμ. από την περίφημη Βάθεια και 24 χλμ. από τον Κότρωνα. Το χωριό είναι γεμάτο με πυργόσπιτα και πύργους, που όσο πιο ψηλοί είναι άλλο τόσο στενεύουν, κατασκευασμένοι από τους φημισμένους μαστόρους της περιοχής, το καθένα με την δική του ιστορία που χάνεται στο πέρασμα των χρόνων, μοιάζει με χρονομηχανή που ταξιδεύει πίσω στο παρελθόν. Στενά σοκάκια με καλοδιατηρημένους πύργους που συχνά διαδέχονται από εγκαταλελειμμένους ενδείκνυνται για σεργιάνι στο χωριό, από τα περισσότερα σημεία του οποίου η θέα στη θάλασσα είναι μαγευτική.

Κυπαρίσσι- Με νησιωτική αύρα

Διατηρώντας μέχρι σήμερα ανέπαφα από τον μαζικό τουρισμό το παραδοσιακό χρώμα και την υπέροχη γραφικότητά του, το Κυπαρίσσι «κρυμμένο» στην άκρη της Λακωνίας, οφείλει την ονομασία του στα πολλά κυπαρίσσια που βρίσκονται στην περιοχή και αποτελεί έναν ανεξάντλητο προορισμό γεμάτο με μαγικά τοπία.

Με εικόνα που δεν θυμίζει σε τίποτα ότι βρίσκεσαι στους πρόποδες του Πάρνωνα και στην υδάτινη αγκαλιά του Μυρτώου, παραπέμπει περισσότερο σε νησιωτικό προορισμό, ενώ μαγεύει τον επισκέπτη του με την ανόθευτη και παρθένα ομορφιά του.

Το γραφικό, παραθαλάσσιο χωριό, μεταξύ του Λεωνιδίου και της Μονεμβασιάς, αποτελείται από τρεις οικισμούς: την Παραλία, τη Μητρόπολη και τη Βρύση (ο παλαιότερος οικισμός). Στην Παραλία τα πάλλευκα, χαμηλά σπιτάκια με τα χρωματιστά πορτοπαράθυρα και τις χαρακτηριστικές κεραμιδοσκεπές δημιουργούν την εντύπωση ότι βρίσκεται σε κάποιο αιγαιοπελαγίτικο νησί, ενώ πρωταγωνιστούν και στις περισσότερες φωτογραφίες.