Σε έναν ιδανικό κόσμο τη στιγμή που μιλάμε θα είχαμε κανονίσει, οι περισσότεροι τουλάχιστον, ήδη τις καλοκαιρινές μας διακοπές, κάνοντας booking στο ξενοδοχείο της αρεσκείας μας και εξασφαλίζοντας χαμηλότερες τιμές στα εισιτήρια κλείνοντάς τα αρκετό καιρό πριν.

Αν μέχρι πρότινος, λοιπόν, ή τουλάχιστον πριν την εμφάνιση της πανδημίας και την αλλαγή της καθημερινότητας που όλοι γνωρίζαμε, οι καλοκαιρινές διακοπές απασχολούσαν τους περισσότερους ταξιδιώτες ανά τον κόσμο ήδη από τον προηγούμενο χειμώνα, κάτι τέτοιο, σήμερα πια, μετά από ένα χρόνο με την «συμβίωσή» μας με την Covid-19, κάτι τέτοιο δεν φαίνεται να ισχύει.

Η νόρμα δείχνει να έχει αλλάξει άρδην, με τον κανόνα, πια, να θέλει την οργάνωση των καλοκαιρινών διακοπών, και όχι μόνο, να πραγματοποιείται μια ανάσα πριν την πραγματοποίησή τους. Από το ξέσπασμα της πανδημίας οι επαγγελματίες στο χώρο του τουρισμού παρατηρούν μια σχετική αλλαγή στις προτιμήσεις κρατήσεων των τουριστών, οι οποίοι επιλέγουν να κάνουν κράτηση στο κάθετί αναφορικά με το τις διακοπές τους σε ημερομηνίες αρκετά κοντά με εκείνες του προγραμματισμένου ταξιδιού τους.

Σύμφωνα με μια πρόσφατη αναφορά τάσεων από τον ιστότοπο ενοικίασης διακοπών HomeToGo.com, ο μέσος χρόνος πριν από το check-in μεταξύ της έναρξης της πανδημίας και του τέλους Σεπτεμβρίου ήταν 50 ημέρες, μια πτώση σχεδόν 38 τοις εκατό από τον μέσο όρο χρόνου που παρεμβαλλόταν από την ημερομηνία κράτησης μέχρι το check- in πριν από την πανδημία.

Η τάση των ταξιδιών σε σχετικά κοντινή εγγύτητα από τη βάση του καθενός ή τα ταξίδια αυστηρά σε εγχώριους προορισμούς ευνοούν αυτήν την «καθυστερημένη» οργάνωση του ταξιδιού, η οποία γίνεται πιο αυθόρμητη, πια, και υπό τη λογική του «βλέποντας και κάνοντας», βάσει πάντοτε της απρόβλεπτης πραγματικότητας που έχει δημιουργήσει η πανδημία και της καμπύλης της πανδημίας που κάθε χώρα αγωνίζεται να μειώσει.