Η Βιέννη είναι η μεγαλύτερη πόλη και πρωτεύουσα της Αυστρίας με πληθυσμό περίπου 1.600.000 κατοίκων. Είναι «πλούσια» σε έργα τέχνης, μνημεία και μουσεία και γι’ αυτό το λόγο δίκαια θεωρείται η πολιτισμική πρωτεύουσα της Ευρώπης.

Η πρωτεύουσα της Αυστρίας είναι χτισμένη σε υψόμετρο 170 μέτρων πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, μεταξύ του Δούναβη στα ανατολικά και δασωδών υψωμάτων στα δυτικά. Τι πρέπει να κάνει ένας συνηθισμένος τουρίστας στη Βιέννη; Πρώτον να επισκεφτεί να παλάτια, δεύτερον να παρακολουθήσει κονσέρτο στην όπερα και τρίτον να… δοκιμάσει το υπέροχο σνίτσελ.

Το ταξίδι στα τουριστικά αξιοθέατα της Βιέννης μπορεί να ξεκινήσει από την Πλατεία του Αγίου Στεφάνου. Ο καθεδρικός ναός Saint Stephen’s Cathedral είναι μια γοτθική μεσαιωνική εκκλησία με εντυπωσιακή εμφάνιση που αποτελεί σύμβολο της Αυστρίας.
Η Βιέννη χαρακτηρίζεται αυτοκρατορική πόλη αφού η λαμπρότητά της είναι ορατή σε όλα τα παλάτια που μπορούν να επισκεφτούν οι τουρίστες. Τα χρυσοστόλιστα παλάτια του Hofburg και της Πριγκίπισσας Σίσσυ είναι αξιοθέατα που προσελκύουν εκατοντάδες χιλιάδες τουρίστες ετησίως. Η Όπερα της Βιέννης είναι η πιο φημισμένη όπερα παγκοσμίως και από μέλη της δημιουργήθηκε η επίσης γνωστή φιλαρμονική της Βιέννης. Ο κάθε τουρίστας μπορεί να παρακολουθήσει κονσέρτο στην όπερα της Βιέννης αν και τα εισιτήρια στις καλές θέσεις έχουν «τσουχτερές τιμές». Αξίζει όμως κάποιος να ακούσει μουσική στη χώρα που έχουν οι υπάρξει οι σημαντικότεροι συνθέτες του κόσμου όπως ο Μότσαρτ, ο Beethoven και ο βασιλιάς του βαλς, ο Johann «Schani» Στράους.

Η αυτοκρατορική – ρομαντική και μεγάλη πόλη της Αυστρίας έχει μεγάλη παράδοση στη ζωγραφική. Το Μουσείο Αλμπερτίνα, που είναι από τα πιο σημαντικά μουσεία τέχνης στον κόσμο που έχει στην κατοχή του περίπου 60,000 πίνακες ζωγραφικής, μεταξύ αυτών βρίσκονται έργα των LeonardodaVinci, Rembrandt, και Mοnet. Αξιοσημείωτο είναι πως στο μουσείο του Belvedere βρίσκεται ο πασίγνωστος πίνακας του Gustaω Klimt «το φιλί».

Φυσικά όποιος επισκεφτεί τη Βιέννη δεν μπορεί να παραλείψει το σνίτσελ. Πάρα πολλά εστιατόρια και κελάρια προσφέρουν ζεστό και γευστικό φαγητό μετά από τους «κουραστικούς» περιπάτους στα χιόνια (για όσους είναι τυχεροί).Το Piaristenkeller είναι ένα φημισμένο ιστορικό εστιατόριο που αναπτύσσεται σε ένα παλιό μοναστηριακό κελάρι. Έχει πολύ μεγάλη ποικιλία κρασιών και παραδοσιακό τοπικό φαγητό.

Ο καθεδρικός ναός του Αγίου Στεφάνου

Η όπερα της Βιέννης

 Hofburg Palace