Τα ονειρικά γαλαζοπράσινα νερά της Γραμβούσας, στις ακτές της βορειοδυτικής Κρήτης, αποτελούν φυσικό σκηνικό για ένα ναυάγιο που προκαλεί θαυμασμό στη θέασή του. Ο λόγος για το ναυάγιο «Δημήτριος Π.» που κείτεται σκουριασμένο από το 1968, αποτελώντας το πιο χαρακτηριστικό στοιχείο για το μικροσκοπικό νησάκι και πόλο έλξης για τους περισσότερους επισκέπτες των Χανίων, κυρίως.

Η ιστορία του ναυαγίου θέλει το πλοίο να αποπλέει από το λιμάνι της Χαλκίδας το Δεκέμβριο του 1967 με προορισμό τη Βόρεια Αφρική και φορτίο 440 τόνων τσιμέντου. Οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες, όμως, το ανάγκασαν να δέσει στον όρμο Διακόφτι στα Κύθηρα μέχρι τις 6 Ιανουαρίου του 1968.

Αποπλέοντας για τον προορισμό του συνάντησε και πάλι κακοκαιρία και, έτσι, άλλαξε πορεία και κατευθύνθηκε προς τις ακτές της βορειοδυτικής Κρήτης. Εκεί, αγκυροβόλησε και με τις δύο άγκυρές του στο νότιο τμήμα της νήσου Ήμερη Γραμβούσας σε απόσταση περίπου, μόλις, 200 μέτρων από την ακτή.

Η κακοκαιρία στις 8 Ιανουαρίου έκοψε την αλυσίδα της μίας άγκυρας, ο καπετάνιος δεν κατάφερε να κρατήσει το πλοίο και έτσι το μηχανοστάσιο γέμισε νερά, αναγκάζοντας το πλήρωμα να εκκενώσει το πλοίο και να αποβιβαστεί με ασφάλεια στο νησάκι της Γραμβούσας.

Το αντιτορπιλικό του Πολεμικού Ναυτικού «Ιέραξ» μετέφερε το πλήρωμα στη Σούδα, αφήνοντας πίσω του το ναυαγισμένο πλοίο, που σήμερα αποτελεί σημείο αναφοράς για την περιοχή, η οποία προσεγγίζεται μόνο από θαλάσσης με τουριστικά σκάφη που αναχωρούν από την Κίσσαμο.