Υπάρχουν χωριά στην ηπειρωτική Ελλάδα που ξεχωρίζουν για την γραφικότητα, την ομορφιά ή το υπέροχο φυσικό τοπίο ολόγυρά τους. Υπάρχουν και χωριά που συνδυάζουν όλα τα παραπάνω στοιχεία και διαθέτουν ακόμη ένα «μπόνους».

Αυτό δεν είναι άλλο από την υπέροχη θέα που προσφέρουν. Άλλα σε λίμνες, άλλα σε πόλεις και άλλα σε μοναδικά γεωγολικά φαινόμενα, σίγουρα σε κάποιο από αυτά θα θέλατε να ζείτε επί μονίμου βάσεως!

Μακρινίτσα, Πήλιο

Με βασικό ατού της το γεγονός ότι βρίσκεται πολύ κοντά στην πρωτεύουσα του νομού, η Μακρινίτσα, ένα από τα πιο όμορφα χωριά του Πηλίου, προσφέρει μια αξέχαστη εμπειρία, τόσο κοντά, όσο και μακριά από την πόλη. Βασικά χαρακτηριστικά της είναι τα παραδοσιακά, πηλιορείτικης αρχιτεκτονικής κτίρια, τα πέτρινα καλντερίμια, η γραφική ατμόσφαιρα και φυσικά η απρόσκοπτη θέα στο Βόλο και τα νερά του Παγασητικού κόλπου.

Η κεντρική πλακόστρωτη πλατεία, με την κρήνη που τρέχει γάργαρο νερό και το εκκλησάκι του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου, αποτελεί σημείο αναφοράς του χωριού. Από εκεί ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει την απεριόριστη θέα στο Βόλο και τον Παγασητικό κόλπο. Κάτω από το αιωνόβιο πλατάνι λειτουργεί παραδοσιακό καφενείο, ενώ το χωριό διαθέτει και γραφικές ταβέρνες.

Αγαλιανός, Αιτωλοακαρνανία

Μία από τις πιο όμορφες γωνιές του δήμου Αγρινίου (από την πόλη απέχει 70 χλμ.), ο Αγαλιανός, συναντάται σε υψόμετρο 423 μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας. Το όμορφο χωριό είναι χαρακτηρισμένος ως αγροτικός ημιορεινός οικισμός και φημίζεται για την υπέροχη και απρόσκοπτη θέα στη μεγαλύτερη τεχνητή λίμνη της Ελλάδας, τη λίμνη Κρεμαστών, μια περιοχή υψηλού φυσικού κάλλους.

Από τα πιο σημαντικά σημεία του χωριού και η μοναδική εκκλησία του, η οποία είναι αφιερωμένη στην Παναγία και χτίστηκε πιθανότατα το 1864. Στα πιο εντυπωσιακά αξιοθέατά του συγκαταλέγεται και η θέση «Συκιές», με άφθονα τρεχούμενα νερά. Σε απόσταση μόλις 2 χλμ. από το χωριό βρίσκονται τα Στενά Τρικεριώτη της τεχνητής λίμνης Κρεμαστών, τα οποία αποτελούν ιδανικό σημείο για ράφτινγκ.

Καστράκι, Τρίκαλα

Στη σκιά το «ιερού δάσους» των Μετεώρων φωλιάζει το Καστράκι, ένα χωριό που ξεχωρίζει για την συγκλονιστική θέα που προσφέρει στο επιβλητικό τοπίο με το μοναδικό σε ομορφιά γεωλογικό φαινόμενο που προκαλεί ρίγη και δέος στη θέασή του. Η ονομασία του χωριού είναι εμπνευσμένη από το βυζαντινό κάστρο που υπήρχε στην περιοχή, ερείπια του οποίου σώζονται μέχρι σήμερα.

Αν και ενώνεται με την πόλη της Καλαμπάκας, αποτελεί το πιο γραφικό κομμάτι της, καθώς πρόκειται για ένα διατηρητέο παλαιό χωριό με δρομάκια και σπίτια χτισμένα με την παραδοσιακή αρχιτεκτονική, συνθέτοντας μια πολύ όμορφη εικόνα, εφάμιλλη των βράχων που το «σκιάζουν». Το Καστράκι αποτελεί, επίσης, και αγαπημένο ορμητήριο των λάτρεων της αναρρίχησης.

Το χωριό, μαζί με το σύνολο της υπόλοιπης περιοχής των Μετεώρων, έχει ανακηρυχθεί ως Μνημείο της Φύσης και Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς από την UNESCO.

TAGS