Πυρετός επικρατεί στο κυβερνητικό επιτελείο εν όψει του αυριανού τελευταίου και πιο σημαντικού βήματος για το τουριστικό άνοιγμα της χώρας, με την απελευθέρωση πτήσεων από το εξωτερικό προς όλα τα ελληνικά αεροδρόμια.

Γράφει η Βίκυ Σαμαρά

Από ποιες χώρες όμως θα έρχονται τουρίστες; Αυτό δεν έχει πλήρως αποσαφηνιστεί, δεδομένου ότι ακόμη δεν έχει καταλήξει η Ευρωπαϊκή Ένωση σε συμφωνία για τις ασφαλείς υγειονομικά τρίτες χώρες με τις οποίες θα ανοίξει τα εξωτερικά της σύνορα.

Η οριστική απόφαση για τη «λευκή λίστα» αναμένεται να ληφθεί σήμερα μετά από έντονες παρασκηνιακές διεργασίες μεταξύ των κρατών – μελών. Εάν όμως υπάρξει νέο αδιέξοδο, η Ελλάδα θα προχωρήσει μόνη σε ένα προσεκτικό άνοιγμα των συνόρων. Και εάν υπάρξει συμφωνία, η Αθήνα θα τη σεβαστεί και δε θα απελευθερώσει για παράδειγμα τις πτήσεις από ΗΠΑ, εφόσον διαφωνούν άλλα κράτη μέλη.

Σε κάθε περίπτωση, οι όποιες ανακοινώσεις θα γίνουν σήμερα, καθώς αύριο θα ανοίξουν και τα περιφερειακά αεροδρόμια. Υπενθυμίζεται ότι από 15 Ιουνίου μέχρι και σήμερα, πτήσεις εξωτερικού προσγειώνονται μόνο στο Ελ. Βενιζέλος και το αεροδρόμιο Μακεδονία της Θεσσαλονίκης.

Όχι απευθείας πτήσεις από Αγγλία- Σουηδία μέχρι 15 Ιουλίου

Η κυβέρνηση τονίζει σε κάθε ευκαιρία ότι στόχος είναι να διασωθεί ό,τι είναι δυνατόν από την τουριστική σεζόν, αλλά χωρίς εκπτώσεις όσον αφορά στην προστασία της υγείας επισκεπτών και μόνιμων κατοίκων.

Τα μέτρα ενόψει του ανοίγματος της χώρας στον τουρισμό την 1η Ιουλίου συζητήθηκαν χθες σε ευρεία σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Επί τάπητος τέθηκαν ο τρόπος πραγματοποίησης των στοχευμένων τεστ, τα πρωτόκολλα σε όλες τις πύλες εισόδου της χώρας καθώς και τα πρωτόκολλα μεταφοράς στα νοσοκομεία και τα ξενοδοχεία αναφοράς σε περίπτωση εμφάνισης κρουσμάτων.

Στη σύσκεψη επίσης αποφασίστηκε ότι όσον αφορά στις τρίτες χώρες, εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Ελλάδα θα κινηθεί με βάση τον κατάλογο που συντάσσεται από την ΕΕ, ενώ μέχρι τις 15 Ιουλίου δεν θα επιτρέπονται απευθείας πτήσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Σουηδία.

Προϋπόθεση για την είσοδο στη χώρα είναι η υποχρεωτική συμπλήρωση, 48 ώρες πριν, ειδικής φόρμας στην πλατφόρμα https://travel.gov. gr με τα στοιχεία του εισερχόμενου, τη χώρα προέλευσης και τον τόπο στον οποίο θα διαμείνει στην Ελλάδα.

Στο κυβερνητικό επιτελείο θέλουν να διατηρούν την αισιοδοξία τους, προσμένοντας από αύριο αύξηση των τουριστικών ροών σταδιακά. Ενθαρρυντικό θεωρούν το ότι η Ελλάδα ως προορισμός εμφανίζει τη μεγαλύτερη αύξηση στον κόσμο σε αναζητήσεις κρατήσεων αεροπορικών εισιτηρίων, σύμφωνα με δημοσιεύματα διεθνών ΜΜΕ, όπως των Financial Times.

Ιδιαίτερη σημασία αποδίδει επίσης η κυβέρνηση στην στρατηγική συμφωνία για τη στήριξη του Ελληνικού τουρισμού που υπογράφεται ανάμεσα στον υπουργό Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη και τους επικεφαλής του ομίλου TUI, σήμερα στην Κω.