Αύριο η τελική λίστα με τις χώρες που ανοίγει τα σύνορα της η Ελλάδα

Τι αναφέρουν κυβερνητικές πηγές


ΠΟΛΙΤΙΚΗ
20:32
29/06/2020
Αύριο η τελική λίστα με τις χώρες που ανοίγει τα σύνορα της η Ελλάδα
3
loading

Αύριο μετά την ολοκλήρωση των σχετικών διαβουλεύσεων σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα οριστικοποιηθεί ο κατάλογος των χωρών από τις οποίες θα επιτρέπεται η είσοδος στην Ελλάδα.

Αυτό τόνισαν πριν από λίγη ώρα κυβερνητικές πηγές με αφορμή ερωτήματα για το τι θα ισχύσει από 1ης Ιουλίου, για αεροπορικές, ακτοπλοϊκές και οδικές μεταφορές από και προς τρίτες χώρες.

Όπως σας ενημέρωσε πρώτο το newsbeast.gr, το μήνυμα πως εάν δεν υπάρξει συμφωνία σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις υγειονομικά ασφαλείς χώρες με τις οποίες θα ανοίξουν τα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης, η Ελλάδα θα ανακοινώσει τις δικές της αποφάσεις αύριο, καθώς την 1η Ιουλίου σύμφωνα με το σχεδιασμό της κυβέρνησης θα ανοίξουν όλα τα αεροδρόμια της χώρας στις πτήσεις εξωτερικού, έστειλε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

Ειδικότερα, απαντώντας σε ερώτηση του newsbeast.gr, o κ.Πέτσας παραδέχθηκε ότι η συζήτηση για τη λίστα των υγειονομικά ασφαλών τρίτων χωρών είναι μία πολύ δύσκολη συζήτηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο, επισημαίνοντας ότι χρειάζεται να συμφωνήσουν όλες οι χώρες.

Εμφανίστηκε αισιόδοξος, σημειώνοντας ότι ευτυχώς βρισκόμαστε σήμερα στο στάδιο όπου διακινείται μεταξύ των κρατών- μελών μία λίστα χωρών με τη γραπτή διαδικασία προκειμένου να υπάρξει μία τελική συμφωνία. Ξεκαθάρισε όμως ότι «εάν δεν υπάρξει συμφωνία σε ευρωπαϊκό επίπεδο θα γνωρίζετε τη θέση της Ελλάδας μέχρι αύριο το αργότερο».

Υπενθυμίζεται ότι η λευκή λίστα για τις πτήσεις εξωτερικού είχε εξελιχθεί σε σπαζοκεφαλιά, καθώς κάποιες χώρες πίεζαν σε αυτή να συμπεριληφθούν τρίτες χώρες με υψηλότερο αριθμό από το μέσο όρο της Ε.Ε. σε κρούσματα σε βάθος 14 ημερών (16/100.000 πληθυσμού). Για παράδειγμα η Πορτογαλία ζητούσε να μπει στη λίστα έστω σε δεύτερο χρόνο η Βραζιλία. Ενώ χώρες του Βορρά χωρίς σημαντικό καλοκαιρινο τουρισμό όπως η Φινλανδία, η Ολλανδία, η Δανία (η οποία κρατά ακόμη κλειστά τα σύνορα της και με χώρες της ΕΕ) πίεζαν η λίστα να είναι μικρή και τα κριτήρια αυστηρά. Αλλά και χώρες όπως η Ιταλία εκτιμούσαν ότι το άνοιγμα των εσωτερικών συνόρων είναι αρκετό, ενώ η Ισπανία δήλωνε ότι δε θα ανοίξει μονομερώς εάν δεν υπάρξει ευρωπαϊκή απόφαση. Και την κατάσταση περιπλέκει ακόμη περισσότερο η ανάγκη η λίστα να επανεξετάζεται και να ανανεώνεται κάθε 15 ημέρες.

Για την Ελλάδα πάντως με δεδομένο ότι το 80% των τουριστών έρχεται αεροπορικά, κάθε καθυστέρηση στο άνοιγμα των εξωτερικών συνόρων και άρα των διεθνών πτήσεων θα δυσχέραινε το σχέδιο ανοίγματος του τουρισμού.

Ο κ.Πέτσας χαρακτήρισε εξάλλου το άνοιγμα όλων των αεροδρομίων της χώρας για τις πτήσεις εξωτερικού από μεθαύριο Τετάρτη 1η Ιουλίου, ως το τελικό βήμα για την επιστροφή στη «νέα κανονικότητα». Τόνισε δε ότι είναι πολύ θετικό ότι η Ελλάδα ως προορισμός εμφανίζει τη μεγαλύτερη αύξηση στον κόσμο σε αναζητήσεις κρατήσεων αεροπορικών εισιτηρίων, σύμφωνα με διεθνή δημοσιεύματα, όπως των Financial Times.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στάθηκε επίσης στην στρατηγική συμφωνία για τη στήριξη του Ελληνικού τουρισμού ανάμεσα στον Υπουργό Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη και τους επικεφαλής του Ομίλου TUI, που θα υπογραφεί αύριο στην Κω.

«Πρόκειται για μια πολύ σημαντική συμφωνία που δείχνει ότι η TUI, ένας από τους πιο σημαντικούς στρατηγικούς μας εταίρους, δίνει προτεραιότητα στη χώρα μας ως ευρωπαϊκό προορισμό και ενισχύει την προσπάθεια ανάκαμψης του Ελληνικού τουρισμού ύστερα από την πρωτοφανή κρίση που υπέστη ο τουρισμός παγκοσμίως», τόνισε.

Από μεθαύριο θα επιτρέπεται και ο κατάπλους πλοίων από το εξωτερικό στα Ελληνικά λιμάνια.

Ταυτόχρονα ανοίγουν οι πύλες εισόδου των Ευζώνων, της Κακαβιάς, της Κρυσταλλοπηγής, του Προμαχώνα, της Νυμφαίας, των Καστανιών και των Κήπων.

«Η κυβέρνηση συνεχίζει την προετοιμασία, έτσι ώστε να διασφαλιστεί τη μέγιστη δυνατή προστασία της υγείας των εργαζόμενων στον κλάδο, των κατοίκων στους τουριστικούς προορισμούς και βεβαίως των επισκεπτών μας» υπογράμμισε ο κ.Στέλιος Πέτσας και δήλωσε:

«Φαινόμενα χαλάρωσης - όπως αυτά που παρατηρούνται ιδίως στις μεταφορές και στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος - δεν επιτρέπονται. Ο κορονοϊός - όπως τόνισε ο Πρωθυπουργός στη Γενική Συνέλευση του ΣΕΤΕ - δεν έχει εξαφανιστεί. Ας μην χαλαρώσουμε, για να μην το πληρώσουμε!»

*Η φωτογραφία είναι αρχείου

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

3
σχόλια
 1. avatar John From NY

  Συγγνώμη να ρωτήσω κατι. Η ιστοσελίδα του Αμερικανικού προξενείου λέει ότι μεσοπρόθεσμα μπορούμε να πάμε Ελλάδα από εδώ μέσο Γαλλίας. Μάλιστα έχει και την σχετική φόρμα. Ξέρω κάποιον που το έκανε. Μπορεί κάποιος να μας πει με βεβαιότητα πως μπορούμε να φτάσουμε Ελλάδα; Και συγγνώμη αλλά η Delta ηδη έχει πει σε επιβάτες να κάνουν τεστ πριν την πτήση άρα που είναι το θέμα; Όχι προσπαθώ να καταλάβω γιατί να μην ανοίξει ο Μητσοτάκης την πτήση από Νέα Υόρκη οταν έχουμε ελάχιστα περιστατικά και βάζουν σε καραντινα όποιον έρθει από άλλες πολιτείες.
  Έχει παλέψει η Ελλάδα να μπουν απευθείας πτήσεις από Αμερική και πάμε να τα καταστρέψουμε όλα! Ήδη η Emirates ακύρωσε τις πτησεις. Αμα τα πάρει στο κρανίο η Delta και κόψει για πάντα την πτήση για Ελλάδα τι θα κανει η Ελλάδα;
  Σοβαρά τώρα έχουμε δυνατότητες για τέτοιες πολιτικές; Δηλαδή ο Μητσοτάκης θα βρει δις να συντηρήσει όλους που θα πεινάνε; Η το πάει σιγά σιγά για νεο ΔΝΤ; Πάντως οι πτησεις για μετά τις 15 Ιουλίου που έχουμε εισιτήρια είναι γεμάτες. Αμα τώρα θέλουμε να τις ακυρώσουμε και να χάσουμε τόσα λεφτά μετά μην κλαίμε όμως.

  Εμείς μόνο αν δεν κατέβουμεθα χάσει η Ελλάδα 7 χιλιάρικα. Τώρα αν έχει ο Μητσοτάκης ας τα βάλει από την τσέπη του.

 2. avatar Καστανιών κ κήπων ;

  Οκ ανοίγουμε σύνορα με την Τουρκία ;

 3. avatar Δε μπορώ να

  διαβάζω ανυπόστατα άρθρα. Η Δανία από και προς Αθήνα γίνεται εδώ και κάποιες μέρες. Δεν έχει κλειστά σύνορα τουλάχιστον με Ελλάδα. Η Αμερική μπορεί να μη στέλνει απευθείας, αλλά πολίτες της πηγαίνουν μέσω Γερμανίας. Όσο για τρίτες χώρες, οι πολίτες τους πηγαινοέρχονται κανονικά μέσω χωρών που επιτρέπουν τη σύνδεση με την Ελλάδα. Η γερμανικές αερογραμμές θησαυριζουν και οι βλάκες έχοντας φορτώσει τα μικροπολιτικα τους παιχνίδια στον κορωνοιο, ταλαιπωρούν χιλιάδες επιβάτες που πρέπει να αλλάξουν τρεις χώρες για να πάνε κάπου. Έλεγχος στις αφίξεις δεν παρατηρείται να είναι ενδελεχής, ενώ για την αναχώρηση, το Ισραήλ είναι από τις λίγες χώρες που υποχρεώνει τους επιβάτες να ελεγχθούν πριν πάνε εκεί, χρεώνοντας βέβαια τη χώρα από την οποία φεύγουν. Ενημερωθείτε λίγο πριν γράψετε!

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει