Αν μη τι άλλο οι Γάλλοι θεωρούνται, και όχι άδικα, ειδήμονες στο θέμα των γλυκών. Αφράτα γαλλικά κρουασάν, παχύρευστη κρέμα ζαχαροπλαστικής, υψηλής ποιότητας σοκολάτες, μακαρόν να γλείφεις και τα δάχτυλά σου. Κάποιες μόνο από τις προτάσεις της γαλλικής ζαχαροπλαστικής που βάζουν σε πειρασμό ακόμη και τον πιο φανατικό οπαδό της υγιεινής διατροφής. Μάθετε, λοιπόν, που σερβίρουν τα καλύτερα και πιο… κολασμένα γλυκά στη γαλλική πρωτεύουσα -σύμφωνα με το Bloomberg και τους διακεκριμένους σεφ ανά τον κόσμο που τα προτείνανε- κι αν ένα ταξίδι μέχρι το Παρίσι σας πέφτει μακριά (ή ακριβό) αρκεστείτε στο φωτογραφικό υλικό που ακολουθεί.

Odette Paris

Συνώνυμο των γαλλικών σου με κρέμα, το Odette Paris αποτελεί αγαπημένη επιλογή ακόμη και του δημοφιλούς σεφ και εστιάτορα Nobu Matsuhisa. Εδώ οι μικρές, χρυσές και τρυφερές ζύμες γεμίζουν με απίστευτη κρέμα βανίλια και σοκολάτα, ενώ στις πιο «πειραγμένες» εκδοχές συγκαταλέγονται εκείνα με τη γέμιση πραλίνας, φιστικιού ακόμη και πράσινου τσάι.

Le Meurice

Μία boutique γλυκών από τον καλύτερο pastry chef στον κόσμο, Cedric Grolet, σε ένα από τα πιο πολυτελή ξενοδοχεία στην Πόλη του Φωτός, το 5* Le Meurice. Φρεσκοψημένες τάρτες βατόμουρο, εξαιρετικά μπισκότα και το χαρακτηριστικό Citron Vert (ένα γλυκό που εξωτερικά μοιάζει με λεμόνι και έχει γέμιση από κρέμα λάιμ και μαρμελάδα λάιμ και εστραγκόν) στα βασικά γλυκά του μενού του.

Pierre Herme Paris

Το Vanity Fair τον είχε ξεχωρίσει ως μία από τις γαλλικές προσωπικότητες με την μεγαλύτερη επιρροή στο κοινό για το 2016, ενώ την ίδια χρονιά είχε διακριθεί ως ο καλύτερος pastry chef στον κόσμο. Ο Pierre Herme, κατάφερε να αλλάξει τον κόσμο της ζαχαροπλαστικής στη Γαλλία με τα γλυκά- έργα τέχνης που παρασκευάζει. Σημείο αναφοράς των ζαχαροπλαστείων του, εκτός από τα διάσημα μακαρόν, και το plaisir sucre (μπισκότο dacquoise με τραγανά φουντούκια, λεπτές γκοφρέτες με σοκολάτα γάλακτος, γκανάζ από σοκολάτα γάλακτος και κρέμα σοκολάτας chantilly).

La Patisserie des Reves

Ένα από τα πιο chic ζαχαροπλαστεία στην αριστερή όχθη του Σηκουάνα με τα εντυπωσιακά γλυκά του –αρχικός εμπνευστής τους ο Philippe Conticini ο οποιός πλέον έχει ανοίξει το δικό του ζαχαροπλαστείο ωστόσο συνεχίζει να δίνει κάποιες συνταγές του– να μοιάζουν με πραγματικά κοσμήματα. Αδιαμφισβήτητος πρωταγωνιστής στις κλασικές προτάσεις του La Patisserie des Reves το μεγαλοπρεπές Saint Honore, με ισορροπημένες και συμπληρωματικές υφές: μια τραγανή ζύμη που λιώνει στο στόμα με στρώσεις από πλούσια κρέμα καραμέλας, λεία κρέμα ζαχαροπλαστικής και μια μεταξένια επικάλυψη από κρέμα Saint Honore.

La Patisserie Cyril Lignac

Όταν πρόκειται για φρέσκα κρουασάν, μπαγκέτες και ζύμες με σοκολάτα, τότε όλοι οι δρόμοι οδηγούν σε κάποια από τις επτά γλυκές μπουτίκ του Cyril Lignac. Δημιουργίες που σέβονται το παρελθόν και αντιπροσωπεύουν επάξια το μέλλον της γαλλικής ζαχαροπλαστικής κοσμούν τις βιτρίνες τους. Από τις πιο ιδιαίτερες προτάσεις του το Equinoxe, η πρώτη signature πάστα του ζαχαροπλαστείου, με ελαφρώς αρωματισμένη με Bourbon κρέμα βανίλιας, αλατισμένη καραμέλα βουτύρου και τραγανό μπισκότο.

Jean-Paul Hevin

Οι λάτρεις της σοκολάτας έχουν βρει τον επίγειο παράδεισό τους στο ζαχαροπλαστείο του Jean Paul Hevin. Μετρ της σοκολάτας ο ίδιος, στο χώρο λειτουργεί μπαρ σοκολάτας και σοκολατερί, όπου μια μεγάλη γκάμα χειροποίητων και πρωτότυπων σοκολάτων βρίσκεται στη διάθεση του επισκέπτη. Εκτός από τις σοκολάτες, αξίζει κανείς να δοκιμάσει τα μακαρόν και κάποια από τις πάστες του.

Angelina

Το ζαχαροπλαστείο- καφέ Angelina, με την belle époque αισθητική του, αποτελεί, αδιαμφισβήτητα, συνώνυμο ενός ροφήματος γεμάτης και πλούσιας σε γεύση ζεστής σοκολάτας. Το όνομά του, ωστόσο, είναι συνυφασμένο και με το διαχρονικό Mont Blanc, ένα γλυκό με μαρέγκα, πουρέ κάστανο και σαντιγί.

Stohrer

Στο Stohrer –το παλιότερο ζαχαροπλαστείο στο Παρίσι που λειτουργεί από το 1730 και ιδρύθηκε από τον ζαχαροπλάστη του Λουδοβίκου 15ου– την τιμητική τους έχουν κλασικές δημιουργίες που αντανακλούν αιώνες παράδοσης της γαλλικής ζαχαροπλαστικής. Πρόκειται για έναν ναό γλυκών και αλμυρών δημιουργιών, με το διαχρονικό Baba au rhum (μικρό αφράτο κέικ λουσμένο με σιρόπι από ρούμι και γεμισμένο με κρέμα ζαχαροπλαστικής ή σαντιγί) να κερδίζει τις εντυπώσεις.

Sebastien Gaudard

Ένας από τους πιο αξιόλογους κριτικούς φαγητού στη Γαλλία χαρακτήρισε τον Sebastien Gaudard ως έναν από τους καλύτερους ζαχαροπλάστες της χώρας. Στο ομώνυμο ζαχαροπλαστείο αλλά και στην τσαγερί του, φιγουράρουν λιτά γλυκά, πλούσια, ωστόσο, σε γεύση και αρώματα. Εκτός από τις κλασικές αξίες όπως baba au rhum, μιλφέιγ, εκλέρ και τάρτα λεμονιού, αξίζει κανείς να δοκιμάσει  το Mussipontain ένα μείγμα μαρέγκας, κρέμας βανίλιας και καραμελωμένων αμυγδάλων –μια συνταγή του πατέρα του Daniel Gaudard.