Η Ουψάλα είναι η τέταρτη μεγαλύτερη πόλη της Σουηδίας και βρίσκεται περίπου 70 χιλιόμετρα βόρεια της Στοκχόλμης. Συνδυάζει αρμονικά τα γραφικά τοπία με τη ζωντάνια της μεγαλούπολης και την ομορφιά του σκανδιναβικού τοπίου.

Εδώ βρίσκεται η έδρα της Αρχιεπισκοπής της χώρας ενώ ο καθεδρικός της Ουψάλα είναι από τα πιο επιβλητικά κτήρια και χρονολογείται από τον 13ο αιώνα.

Η πόλη είναι γνωστή για το πανεπιστήμιο της καθώς είναι από τα αρχαιότερα στη Ευρώπη με πλούσιο ερευνητικό έργο. Μάλιστα εδώ δίδαξαν ο Άντερς Κέλσιος και ο Κάρολος Λινναίος, θεμελιωτής της Συστηματικής Βοτανολογίας και Ζωολογίας.

Η Ουψάλα είναι επίσης η γενέτειρα του διάσημου σκηνοθέτη Ίνγκμαρ Μπέργκμαν.

Πέρα από το πανεπιστήμιο, αξίζει κανείς να επισκεφθεί το μουσείο Gustavianum αλλά και το παλιό Αστεροσκοπείο με το παγκοσμίως γνωστό σεισμολογικό κέντρο της.

Ο Βοτανικός Κήπος της πόλης είναι ένα όμορφος χώρος με φυτά, αγάλματα και χώρους περιπάτου, ενώ συχνά φιλοξενεί υπαίθριες εκθέσεις.

Το κάστρο της Ουψάλα βρίσκεται στην άκρη του κήπου, είναι η έδρα του περιφερειάρχη, ενώ παράλληλα εξυπηρετεί και ως μουσείο.

Ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα αποτελεί η αρχαία Ουψάλα. Ήταν έδρα των βασιλιάδων στην αρχαιότητα και βρίσκεται πέντε περίπου χιλιόμετρα από το σημερινό κέντρο της πόλης.

Περπατώντας προς το κέντρο της Ουψάλα, φτάνει κανείς στο ποτάμι Fyris (Fyrisån) όπου μέσα του πετάνε συχνά ποδήλατα οι νεαροί Σουηδοί ως φάρσα.

Ο ταξιδιώτης μπορεί να κάνει πικ-νικ ή να μαζέψει μούρα στα κοντινά δάση και να περπατήσει γύρω από τη λίμνη Mälaren ή στα πεζοδρομημένα δρομάκια της κεντρικής πλατείας.

Πληροφορίες – Φωτογραφίες

Oupsala_xartisΣουηδία / Ουψάλα

Διαφορά ώρας: 1 ώρα πίσω

Νόμισμα: Κορώνα Σουηδίας (0,10 ευρώ)

Oupsala2 Oupsala5 Oupsala4 Oupsala6 Oupsala3 Oupsala7 Oupsala1