Οι ειδικοί της Ritzy Charters, της εταιρείας πολυτελών σκαφών, διαμόρφωσαν μια λίστα με τα 10 πιο ακριβά γιοτ που πλέουν στις θάλασσες του κόσμου. Τα τρία πρώτα αξίζουν συνολικά 1,29 δισεκατομμύρια δολάρια, ένα μέγεθος που ξεπερνάει το ΑΕΠ αρκετών μικρότερων χωρών.

«Τα πολυτελή γιοτ είναι κάτι περισσότερο από ένα απλό σύμβολο πλούτου. Δεν είναι απλώς εντυπωσιακά, αλλά προσφέρουν και ένα μοναδικό επίπεδο ιδιωτικότητας σε όσους επιβαίνουν σε αυτά. Μια αίσθηση χαλάρωσης που δεν μπορείτε να αποκτήσετε πουθενά αλλού εκτός από τα ταξίδια στους ωκεανούς», δήλωσε εκπρόσωπος της εταιρείας, σύμφωνα με τη New York Post.

«The Rising Sun» του Ντέιβιντ Γκέφεν

Στην κορυφή της λίστας βρίσκεται το «The Rising Sun» του μεγιστάνα David Geffen , αξίας 590 εκατομμυρίων δολαρίων. Αρχικά άνηκε στον μεγιστάνα της τεχνολογίας Larry Ellison. Το πολυτελές σκάφος έχει μήκος πάνω από 138 μέτρα και διαθέτει γήπεδο μπάσκετ, εξέδρα προσγείωσης ελικοπτέρου και κελάρι κρασιών, ακόμη και κινηματογράφο.

«Koru» του Τζεφ Μπέζος

Δεύτερο στη λίστα είναι το «Koru», που ανήκει στον ιδρυτή της Amazon, Τζεφ Μπέζος. Το γιοτ εκτιμάται ότι αξίζει 500 εκατομμύρια δολάρια και είναι το μεγαλύτερο της κατηγορίας που μπορεί να βγει στην ανοιχτή θάλασσα μόνο με τη χρήση πανιών. Διαθέτει πισίνα, υδρομασάζ, μπαρ, χώρους εστίασης και πολλές ακόμη ανέσεις, αλλά και μια σκαλισμένη φιγούρα της συντρόφου του Lauren Sanchez.

«Eos» της Νταϊάν φον Φίρστενμπεργκ και του Μπάρι Ντίλερ

Στην τρίτη θέση βρίσκεται το Eos, το οποίο ανήκει στη σχεδιάστρια μόδας Νταϊάν φον Φίρστενμπεργκ και τον σύζυγό της, Μπάρι Ντίλερ, ο οποίος αγόρασε το πλοίο το 2009 για 200 εκατομμύρια δολάρια. Το σούπερ γιοτ μήκους περίπου 90 μέτρων, το οποίο διαθέτει μια γυάλινη σκάλα, ένα τζακούζι και μια φιγούρα της ίδιας της Νταϊάν φον Φίρστενμπεργκ, μπορεί να φιλοξενήσει έως και 14 ταξιδιώτες.

«Venus» της Λορίν Πάουελ

Το Venus, αξίας 120 εκατομμυρίων δολαρίων και μήκους 68 μέτρων, ανήκει στη Λορίν Πάουελ, σύζυγο του αείμνηστου Στιβ Τζομπς, συνιδρύτρια και πρώην CEO της Apple. Η Πάουελ δεν χρησιμοποιεί συχνά το γιοτ και ούτε το ναυλώνει, σύμφωνα με το YachtWorld. Eντοπίστηκε για τελευταία φορά να το χρησιμοποιεί στα Μπαρμπάντος, σχεδόν πριν από ένα χρόνο.

«The Maraya» του Παφ Ντάντι

Στην πέμπτη θέση βρίσκεται το 55 μέτων γιοτ του ράπερ Σον «Ντίντι» Κομπς, γνωστού και ως «Παφ Ντάντι», με το όνομα «The Maraya», το οποίο κόστισε περίπου 65 εκατομμύρια δολάρια το 2012. Το σκάφος μπορεί να ναυλωθεί για 300.000 δολάρια την εβδομάδα και χωράει έως και 12 επιβάτες σε έξι καμπίνες. Διαθέτει γυμναστήριο, τζακούζι και προσωπικό σεφ.

«Main» του Τζόρτζιο Αρμάνι

Το «Main» του σχεδιαστή μόδας Georgio Armani, αξίας 64 εκατομμυρίων δολαρίων, είναι ένα κομψό μαύρο γιοτ 65 μέτρων, σχεδιασμένο από την ιταλική εταιρεία Codecasa. Το εντυπωσιακό σκάφος σύντομα θα αντικατασταθεί από ένα μεγαλύτερο και ακόμη πιο όμορφο γιοτ το οποίο πρόκειται να αποπλεύσει το 2024.

«Jinlong 4601» του Τζάκι Τσαν

Ο διάσημος ηθοποιός περίμενε δύο χρόνια για να παραλάβει το εντυπωσιακό σούπερ γιοτ του, που κατασκευάστηκε στην Κίνα και εκτιμάται ότι αξίζει 46 εκατομμύρια δολάρια.

«Wabi Sabi» του Σερ Έλτον Τζον

Το σκάφος των 29,1 εκατομμυρίων δολαρίων έχει εντοπιστεί σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του κόσμου. Από τις αρχές του τρέχοντος έτους, το αμερικανικής κατασκευής κρουαζιερόπλοιο αναψυχής φέρεται να ήταν προς πώληση. Εν τω μεταξύ, προσφερόταν προς ενοικίαση έναντι $195.000 την εβδομάδα.

«Privacy» του Τάιγκερ Γουντς

Το «Privacy» 29 εκατομμυρίων δολαρίων, παραδόθηκε το 2004 στον Τάιγκερ Γουντς και θεωρείται ένα από τα πιο πολυτελή γιοτ στην κατηγορία του.

«Amphitrite» της Τζ. Κ. Ροουλινγκ

Ανήκε στο παρελθόν στον Τζόνι Ντεπ — και ονομάστηκε Αμφιτρίτη από τον αστέρα του κινηματογράφου προς τιμήν της τότε συντρόφου Άμπερ Χερντ. Το εντυπωσιακό σκάφος πουλήθηκε στη συγγραφέα του Χάρι Πότερ Τζ. Κ. Ροουλινγκ πριν από μερικά χρόνια. Το κλασικό στυλ είναι μια απόκλιση από την κομψή, μοντέρνα εμφάνιση που προτιμούν άλλοι ιδιοκτήτες.