Μόλις μία ώρα οδήγησης ανατολικά του Παλέρμο, ανάμεσα στον φυσικό κόλπο του και την πανύψηλη βραχώδη γρανιτένια μάζα La Rocca, βρίσκεται το Cefalu.

Αν και πρόκειται για μια μικρή πόλη, το Cefalu προσφέρει πολλά στον επισκέπτη του, όπως δαιδαλώδη μεσαιωνικά δρομάκια που πλαισιώνονται από όλων των ειδών τα καταστήματα, εξαιρετικά εστιατόρια που σερβίρουν τα πιο φρέσκα ψάρια και, τέλος, αλλά πιθανότατα πρώτα, τον μοναδικό νορμανδικό καθεδρικό ναό του, ο οποίος το 2015, ανακηρύχθηκε Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

Η ιστορία του Cefalu

Ενώ οι ρίζες του Cefalu ανάγονται τουλάχιστον στους ελληνικούς χρόνους (το όνομα προέρχεται από την αρχαία ελληνική λέξη για το «ακρωτήριο»), η πόλη όπως είναι σήμερα χτίστηκε με εντολή του Νορμανδού βασιλιά Ρογήρου Β’.

Η κατασκευή του καθεδρικού ναού ξεκίνησε το 1131 και αποτελεί ένα εξαίσιο παράδειγμα αυτού που έχει χαρακτηριστεί ως «σικελικός ρωμανικός». Χάρη στο υπέροχο ψηφιδωτό του Χριστού Παντοκράτορα πάνω από την Αγία Τράπεζα, είναι αδελφοποιημένος με το παρεκκλήσι Palatine στο Παλέρμο και τον καθεδρικό ναό Duomo στο Monreale.

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν, επίσης, το μεσαιωνικό πλυσταριό -lavatoio- το οποίο τροφοδοτείται από μια φυσική πηγή και το Osterio Magno που, σύμφωνα με την παράδοση, ήταν η κατοικία του βασιλιά Ρογήρου. Σήμερα στεγάζει εκθέσεις τέχνης.

Τι να δείτε στο Cefalu

Η ανάβαση στην κορυφή La Rocca αποτελεί πρόκληση για τους επισκέπτες της μικρής ιταλική πόλης, ωστόσο είναι απολύτως απαραίτητη καθώς η θέα είναι εντυπωσιακή, ενώ τα τείχη του παλιού οχυρού των Σαρακηνών και τα απομεινάρια του ναού Diana (που υποτίθεται ότι χρονολογείται από την εποχή των Σικανών- Ελλήνων) παρουσιάζουν αρκετό ενδιαφέρον.

Ακριβώς νότια του Cefalu βρίσκεται το υπέροχο Εθνικό Πάρκο Madonie με τα γοητευτικά χωριά και τις πόλεις του, όπως το Castelbuono, το απολαυστικό τοπίο, τα εντυπωσιακά βουνά του και μερικές υπέροχες διαδρομές για περπάτημα.

Δεν είναι τυχαίο, λοιπόν, ότι μετά την Ταορμίνα και το Παλέρμο, το Cefalu είναι ίσως η πιο δημοφιλής τουριστική πόλη της Σικελίας, προσφέροντας κάτι για όλους.