Στον Παρνασσό, και ιδίως στην Αράχωβα, δεν θα δυσκολευτείτε να απολαύσετε καλό φαγητό. Οι περισσότερες επιχειρήσεις διακρίνονται από ποιότητα, αγάπη και μεράκι. Συγκεντρώσαμε για εσάς τις δέκα αγαπημένες μας προτάσεις για φαγητό από Αράχωβα και Αγόριανη. Καλή απόλαυση! Το Αρχοντικό Οδηγός Αράχωβα Η ταβέρνα «Το Αρχοντικό» είναι μια οικογενειακή επιχείρηση που σας υποδέχεται στο ζεστό περιβάλλον της για να σας προσφέρει πιάτα της παραδοσιακής ελληνικής κουζίνας, στον κεντρικό δρόμο του οικισμού, στη στροφή πριν από τη γέφυρα. Διαθέτει εκπληκτική θεά στο Ρολόι και ξεχωρίζει για τις σπιτικές της προτάσεις, μαγειρεμένες από τη μητέρα του ιδιοκτήτη Δημήτρη, κα Λουκία. Ο πλούσιος κατάλογός του αποτελείται από πιάτα παρασκευασμένα με επιλεγμένες, ντόπιες πρώτες ύλες και προϊόντα. Από αυτά ξεχωρίζουν ο κόκορας κρασάτος, το χοιρινό με σέλινο, το αρνάκι λεμονάτο και το μοσχαράκι κοκκινιστό. Κατά τη διάρκεια του χειμώνα προσφέρει κυνήγι (αγριογούρουνο ή ελάφι στιφάδο) και γίδα βραστή. Φυσικά, από το μενού δεν λείπουν και τα ψητά της ώρας (μπιφτέκι κοτόπουλο, ψαρονέφρι, σταβλίσια μοσχαρίσια μπριζόλα κ.ά.) αλλά και κάποιες σπεσιαλιτέ, όπως μανιτάρια πορτομπέλο στο φούρνο γεμιστά με σπανάκι και καπνιστό τυρί Μετσόβου. Μην παραλείψετε να δοκιμάσετε, επίσης, τη σαλάτα του Άρχοντα, η οποία περιλαμβάνει mix πράσινων λαχανικών, φρέσκα μανιτάρια, αγγούρι, ρόδι και χειροποίητη σος βινεγκρέτ με μηλόξυδο, μουστάρδα, χυμό πορτοκάλι, μέλι και βαλσάμικο. Στις προτάσεις της τοπικής κουζίνας που θα λατρέψετε συγκαταλέγονται η ψητή φορμαέλα και το οψιμοτύρι, η τυρόπιτα στριφτή με μέλι και χειροποίητο παραδοσιακό φύλλο, η χορτόπιτα με άγρια χόρτα της περιοχής, το αραχωβίτικο λουκάνικο και η σαλάτα ζυμαρικών με τοπικές χυλοπίτες. Tip: Από τις αρχές Δεκεμβρίου και κάθε Σάββατο το δείπνο σας συνοδεύουν ζωντανά έντεχνα, λαϊκά και ρεμπέτικα ακούσματα. Info Καθημερινά: 12.00-00.00 Από 12-15 ευρώ/άτομο (με ποτήρι κρασί) Αράχωβα 22670 31631 www.toarhontiko.gr Το Καλντερίμι Οδηγός Αράχωβα Είναι το κρυμμένο μυστικό της Αράχωβας. Θα βρείτε την παραδοσιακή ταβέρνα Το Καλντερίμι μόλις κατηφορίσετε τα σκαλάκια που θα δείτε στον κεντρικό δρόμο, στο αριστερό σας χέρι (με κατεύθυνση προς Δελφούς), κάτω από το κτήριο του ΟΤΕ. Η κυρία Καίτη στην κουζίνα ετοιμάζει αποκλειστικά για εσάς πιάτα βασισμένα σε παραδοσιακές συνταγές με ντόπιες πρώτες ύλες. Οι σπιτικές γεύσεις κυριαρχούν σε όποιο πιάτο του καταλόγου κι αν επιλέξετε. Ανάμεσά τους, ωστόσο, ξεχωρίζουν το αρνάκι φρικασέ ή με δαμάσκηνα, το στιφάδο και η μεγάλη ποικιλία σε ορεκτικά (δοκιμάστε την ψητή μελιτζάνα). Από τις επιλογές που βασίζονται σε τοπικά υλικά, σας προτείνουμε τον ντόπιο κόκορα κρασάτο με χυλοπίτες και τη φορμαέλα ψητή στη σχάρα. Ολοκληρώστε το γεύμα σας με κάποιο από τα σπιτικά γλυκά, που εναλλάσσονται σε καθημερινή βάση. Tip: Μην παραλείψετε να δοκιμάσετε κάποιο από τα σπιτικά, μαγειρευτά πιάτα της κας Καίτης. Από 15 ευρώ/άτομο (με ποτήρι κρασί) Info Αράχωβα 22670 31418 www.tokalderimi.gr Ταβέρνα Καπλάνης Οδηγός Αράχωβα Η Ταβέρνα Καπλάνης στην πλατεία Τροπαίου (παλιότερα γνωστή και ως Πλατάνια) είναι μία από τις παλαιότερες ταβέρνες της Αράχωβας καθώς μετρά 30 χρόνια λειτουργίας. Αδιαμφισβήτητα, είναι μια από τις πιο δημοφιλείς του χειμερινού θέρετρου, εξαιτίας των γευστικών δημιουργιών της κυρίας Στέλλας που ικανοποιούν ακόμη και τους πιο απαιτητικούς. Από τις προτάσεις της, ξεχωριστή θέση κατέχουν οι ζεστές σούπες, το αρνάκι φρικασέ, ο κόκορας κρασάτος, οι γαρδούμπες, η χορτόπιτα με το πλαστό φύλλο και τα σπιτικά μαγειρευτά και ζουμερά, ολόφρεσκα κρεατικά της ώρας. Οι ιδιοκτήτες της ταβέρνας καλλιεργούν τα δικά τους αμπέλια, γι’ αυτό μην διστάσετε να παραγγείλετε το κρασί παραγωγής τους. Για επιδόρπιο προσφέρεται χειροποίητος χαλβάς, ραβανί, πορτοκαλόπιτα, καρυδόπιτα ή γιαούρτι με σπιτικό γλυκό κουταλιού. Tip: Οι σούπες της κυρίας Στέλλας θα σας κάνουν να γλείφετε τα δάχτυλά σας. Info Καθημερινά: 12.00-00.00 Από 12 ευρώ/άτομο (με ποτήρι κρασί) Πλατεία Τροπαίου, Αράχωβα 22670 31891 Δασαργύρης Οδηγός Αράχωβα Η παλαιότερη ταβέρνα στην Αράχωβα εντοπίζεται στον κεντρικό δρόμο του χωριού, λίγο μετά το κτήριο του Δημοτικού Σχολείου (με κατεύθυνση προς Δελφούς), και ονομάζεται Δασαργύρης. Πρόκειται για μια οικογενειακή επιχείρηση που έχει κλείσει ήδη 100 χρόνια λειτουργίας, στα ηνία της οποίας σήμερα βρίσκεται η τρίτη γενιά ιδιοκτητών. Τα ηνία της κουζίνας κρατούν οι γονείς των σημερινών ιδιοκτητών, κα Ρούλα και κος Παναγιώτης, οι οποίοι ετοιμάζουν παραδοσιακές σπιτικές προτάσεις που κάνουν θραύση, κατατάσσοντας την ταβέρνα στις αγαπημένες επιλογές των επισκεπτών της Αράχωβας. Ανάμεσά τους ξεχωρίζουν το κοντοσούβλι και το κοκορέτσι από σούβλες, αλλά και μαγειρευτά, όπως στιφάδο, χειροποίητες πίτες κ.ά. Τέλος, εδέσματα της τοπικής κουζίνας που πρέπει να δοκιμάσετε είναι οι σπιτικές πίτες με άγρια χόρτα της περιοχής (τα μαζεύει η ίδια η κα Ρούλα) και ο κόκορας κρασάτος με χυλοπίτες από τα χέρια της κας Ρούλας. Tip: Οι πρώτες ύλες που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή των πιάτων, όπως λάδι, λαχανικά κ.ά., είναι παραγωγής των ιδιοκτητών. Info Αράχωβα 22670 31291, 6932 713751 Παναγιώτα Οδηγός Αράχωβα Οι συστάσεις είναι περιττές για μία από τις παλαιότερες ταβέρνες της Αράχωβας. «Κρυμμένη» πίσω από την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, πρόκειται για ένα από τα πιο φημισμένα και περιζήτητα spots του κοσμοπολίτικου προορισμού. Η κουζίνα της Παναγιώτας είναι ελληνική και άκρως γευστική. Δοκιμάστε οπωσδήποτε το φιλέτο “Παναγιώτα”, τη σαλάτα «Μελωμένη» και κάποιο από τα μαγειρευτά ημέρας. Συνοδεύστε την παραγγελία σας με κρασί ή ρακόμελο. Αυτό που πρέπει να γνωρίζετε, ωστόσο, είναι τα θρυλικά αυτοσχέδια (karaoke) parties, τα οποία διοργανώνει κάθε Σάββατο και Κυριακή μεσημέρι, που στην κυριολεξία επικρατεί το αδιαχώρητο. Οι θαμώνες παίρνουν το μικρόφωνο στα χέρια τους και χορεύουν ασταμάτητα κάτω από μια «βροχή» από αμέτρητες χαρτοπετσέτες. Tip: Η κράτηση κρίνεται απαραίτητη, καθώς η μεγάλη φήμη του, σε συνδυασμό με τον σχετικά μικρό χώρο, καθιστούν δύσκολη την εύρεση τραπεζιού. Διαθέτει παρκαδόρο, οπότε η στάθμευση δεν αποτελεί πρόβλημα, παρά το μικρό του χώρο. Info Καθημερινά: 12.00-18.00 & 20.00-00.00 Από 15 ευρώ/άτομο (χωρίς κρασί) Αράχωβα 22670 32735 Tavola Οδηγός Αράχωβα Το εστιατόριο Tavola, στον μικρό πεζόδρομο μετά την πλατεία Λάκκα (με κατεύθυνση προς Δελφούς), ξεχωρίζει για ένα ιδιαίτερο στοιχείο: σερβίρει πιάτα από την ιταλική κουζίνα, τα οποία παρασκευάζονται αποκλειστικά και μόνο με ελληνικά, τοπικά προϊόντα. Στον cozy χώρο του σίγουρα θα σας φέρει στο νου εικόνες ιταλικής trattoria, ο Λουκάς Σύρος -«καπετάνιος» της επιχείρησης αλλά και της κουζίνας- ετοιμάζει με μαεστρία και μεράκι σαλάτες, ποικίλα ορεκτικά, γευστικά ριζότι και pasta (διαθέτει και φρέσκια, χειροποίητη, την οποία παρασκευάζει ο ίδιος), καθώς και ζουμερά κρεατικά. Δοκιμάστε οπωσδήποτε πράσινη σαλάτα με ανθότυρο, μέλι και παπαρουνόσπορο, φορμαέλα Αράχωβας με μέλι αρωματισμένο με λάδι τρούφας (θα το βρείτε μόνο εδώ), ριζότο με άγρια μέντα από τον Παρνασσό, ραβιόλι επάνω σε κρέμα τυριού με πανσέτα και κρεμμύδι. Συνοδεύσετε την παραγγελία σας με κάποια από τις εκλεκτές ελληνικές ή ιταλικές ετικέτες της ενημερωμένης wine list (περίπου 30) και ολοκληρώστε το δείπνο σας με τιραμισού ή πανακότα. Tip: Μόνο στο Tavola θα δοκιμάσετε φορμαέλα Αράχωβας με μέλι αρωματισμένο με λάδι τρούφας. Info Πέμπτη-Κυριακή: από τις 19.00, high season (Δεκέμβριος-Ιανουάριος): Σάββατο-Κυριακή: από τις 12.00, γιορτές: καθημερινά: από τις 12.00 Από 18 ευρώ/άτομο (χωρίς κρασί) Αράχωβα 6973 431969 Νικονοστιμιές Οδηγός Αράχωβα Οι νοστιμιές του Νίκου (ιδιοκτήτη του ψητοπωλείου) αποτελούν την καλύτερη επιλογή για το… σουβλάκι σας. Στις Νικονοστιμιές, που βρίσκονται στον κεντρικό δρόμο της Αράχωβας, λίγο μετά την πλατεία Λάκκα, πρωταγωνιστές είναι τα ζουμερά κρεατικά σε διάφορες εκδοχές. Τυλιχτά ή σε μερίδα, οι επιλογές είναι πολλές για ένα πλουσιοπάροχο και ταυτόχρονα ζουμερό break. Εκτός από τις κλασικές προτάσεις σε καλαμάκια (χοιρινό και κοτόπουλο στήθος), γύρο χοιρινό, κεμπάπ, αραχωβίτικο λουκάνικο πανσετάκια και μπριζολάκια, τα Σαββατοκύριακα προσφέρει κοκορέτσι στη σούβλα και κοντοσούβλι (χοιρινό και αρνίσιο) για τους πραγματικά μερακλήδες. Σήμα κατατεθέν του καταλόγου αποτελεί το πιάτο Νικονοστιμιές με λουκάνικο (ή κεμπάπ), πικάντικη σπιτική σάλτσα και πιπεριές. Εδέσματα που ξεχωρίζουν είναι η σκεπαστή (πίτες με το κρέας της επιθυμίας σας, τυρί γκούντα, σος, πατάτες και ό,τι άλλο θέλετε), το γιαουρτλού και η ψητή φέτα Παρνασσού με πικάντικη σάλτσα Νικονοστιμιά, ντομάτα και λιωμένο γκούντα. Σημειώστε ότι οι πατάτες καθαρίζονται και κόβονται καθημερινά, ενώ όλες οι σος (τζατζίκι, τυροκαυτερή) είναι σπιτικές. Tip: Διαθέτει και υπηρεσία delivery. Για να δώσετε την παραγγελία σας, καλέστε στο +30 6978 905126. Info Δευτέρα-Πέμπτη: 18.00-αργά, Παρασκευή-Κυριακή: 13.00-αργά, Γιορτές: από τις 13.00 1,50 ευρώ (καλαμάκι χοιρινό), 2,30 ευρώ (τυλιχτά), από 6 ευρώ (μερίδα) Αράχωβα +30 22673 00417, 30 6978 905126 (delivery) Pomodori Οδηγός Αράχωβα Στον κεντρικό δρόμο της Αράχωβας θα συναντήσετε το Pomodori, ένα εστιατόριο με μεσογειακή και ιταλική κουζίνα και ελαφριές γεύσεις, που συνιστά ιδανική επιλογή για όσους είναι φανατικοί της μεσογειακής διατροφής. Σε ένα προσεγμένο περιβάλλον, πληθώρα γευστικών ορεκτικών (μανούρι με μανιτάρια και πέστο), δροσερών σαλατών (σαλάτα με δαμάσκηνα-πράσινη σαλάτα με κοτόπουλο, κουκουνάρι, θυμαρίσιο μέλι και ξύδι μήλου), τραγανής πίτσας και ποικιλία ζυμαρικών (λιγκουίνι με ψητά λαχανικά, πένες με κοτόπουλο και πολύχρωμες πιπεριές, αλλά και ζυμαρικά ολικής άλεσης), εκλεκτά ριζότι (πορτσίνι με λάδι τρούφας), που παρασκευάζονται πάντα με φρέσκες πρώτες ύλες και προϊόντα εποχής, σας συστήνουν στα γαστριμαργικά μονοπάτια της ελαφριάς μεσογειακής κουζίνας. Tip: Στα δυνατά χαρτιά του ο παραδοσιακός ξυλόφουρνος, όπου ψήνεται η πίτσα και πολλές ακόμα γευστικές και υγιεινές λιχουδιές. Info Καθημερινά: από τις 13.00 Από 8 ευρώ/άτομο (με ποτήρι κρασί) Αράχωβα +30 22670 31023, +30 22670 32492 Το Φασούλι Οδηγός Αράχωβα Στην έξοδο της Αράχωβας, στο δρόμο προς το Λιβάδι και το Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού, εντοπίζεται το Φασούλι. Με αδιαμφισβήτητο δυνατό χαρτί του το ιδανικό location και την εκπληκτική θέα που χαλαρώνει το μάτι και ταξιδεύει το νου, ξεχωρίζει για την παραδοσιακή, ελληνική κουζίνα και τα σπιτικά μαγειρεμένα πιάτα του. Δοκιμάστε οπωσδήποτε γεμιστά μανιτάρια, αρνάκι στο πουγκί, την ομώνυμη με το εστιατόριο σαλάτα και το ψαρονέφρι. Στο τέλος, μην παραλείψετε να αμαρτήσετε με τα σπιτικά παρασκευασμένα γλυκά (ραβανί, χαλβάς κ.ά.), που προσφέρονται δωρεάν. Ο χώρος διακρίνεται για την εκλεπτυσμένη αισθητική του, με την πέτρα, το ξύλο και τις μεγάλες τζαμαρίες να αποτελούν τα βασικά χαρακτηριστικά του. Tip: Στα αδιαμφισβήτητα ατού του η εκπληκτική θέα. Info Κυριακή-Δευτέρα & Τετάρτη-Παρασκευή: 12.30-22.00, Σάββατο: 12.30-23.00 Από 15 ευρώ/άτομο (χωρίς κρασί) Αράχωβα +30 22670 29227 Τα Πλατάνια Οδηγός Αράχωβα Εδώ και 25 χρόνια η ταβέρνα Τα Πλατάνια σερβίρει ζεστό, σπιτικό φαγητό, με πιάτα βασισμένα σε συνταγές της παραδοσιακής ελληνικής κουζίνας, στην πλατεία του Επτάλοφου (γνωστός και ως Αγόριανη), δίπλα από τον περίφημο καταρράκτη του μικρού χωριού. Τα ηνία της κουζίνας κρατάει η κα Φρόσω, μητέρα του ιδιοκτήτη, η οποία ετοιμάζει με μεράκι και αγάπη πατροπαράδοτες γεύσεις, με επιλεγμένες και φρέσκες πρώτες ύλες. Από τις προτάσεις της δοκιμάστε σίγουρα το αγριογούρουνο στιφάδο ή τον κόκορα κρασάτο, μοσχάρι με κυδώνια και λαχανοντολμάδες, καθώς και τις απίστευτες χειροποίητες πίτες της, στην κορυφή των προτιμήσεων των επισκεπτών βρίσκεται η περίφημη χορτόπιτα. Συνοδεύστε το γεύμα ή το δείπνο σας με χύμα κρασί παραγωγής των ιδιοκτητών και ολοκληρώστε το με ζουμερή πορτοκαλόπιτα ή τον τραγανό μπακλαβά -κι αυτά από τα χεράκια της κας Φρόσως. Tip: Η οικογένεια διαθέτει και τον ξενώνα Ασημίνα (http://xenonas-asimina.gr, τηλ. +30 22340 61492) για όσους θέλετε να παρατείνετε τη διαμονή σας στο χωριό. Info Παρασκευή-Κυριακή: από τις 11.00 (χειμώνας), Καθημερινά: από τις 11.00 (καλοκαίρι) Από 10 ευρώ/άτομο (με ποτήρι κρασί) Αγόριανη 22340 61259 Θέλετε να μάθετε τα πάντα για την Αράχωβα και τους Δελφούς; Κατεβάστε εντελώς δωρεάν το Arachova-Delphi by GreekGuide.com και βρείτε όλα όσα χρειάζεστε για μια απόδραση που θα σας μείνει αξέχαστη!