Είναι η «αρχόντισσα» του Παρνασσού και μία σταθερή αξία για αποδράσεις τον χειμώνα. Είναι κι ένα μέρος, όμως, που άμα δεν το γνωρίσεις από κοντά και δε θαυμάσεις τις ομορφιές που το περιβάλλουν, πολύ εύκολα μπορείς να το παρεξηγήσεις.

Γι’ αυτό και η Αράχωβα, εκτός από μεγάλη «σταρ», είναι και η μεγάλη «παρεξηγημένη», καθώς πολλοί την έχουν συνδέσει, με τις χρυσές κυρίως εποχές, τότε που τα σαββατοκύριακα γινόταν κοσμοσυρροή και της είχαν αποδώσει το «Η Μύκονος του χειμώνα». Αλλά, η όμορφη αυτή κωμόπολη της Βοιωτίας είναι και πολλά άλλα, πέρα των όποιων υπερβολών.

Χτισμένη στα 950 μέτρα, στις πλαγιές του Παρνασσού, με μία μοναδική ομορφιά και απλότητα, θαμπώνει τον επισκέπτη. Και αποκαλύπτει μπροστά του, την άλλη πλευρά της, πέρα από τη ρηχή προβολή της. Με τον ποταμό Πλείστο να ρέει στο βάθος της χαράδρας, η Αράχωβα στέκει στο πέρασμα που συνέδεε, από την αρχαιότητα, τους Δελφούς- από τους οποίους απέχει περίπου 12 χιλιόμετρα- και την πεδιάδα της Άμφισσας με τη Βοιωτία.

Η βόλτα, εδώ, είναι αδύνατο να μην περάσει από την πλακόστρωτη κεντρική πλατεία της, ενώ από τον κεντρικό δρόμο ξεκινούν τα σκαλιά για τον Άη Γιώργη. Μια από τις πιο χαρακτηριστικές εικόνες που θα δει κανείς μπαίνοντας στην Αράχωβα είναι το επιβλητικό Ρολόι το οποίο είναι και αρκετά δημοφιλές.

Το σημερινό Ρολόι είναι δημιούργημα του 1966, καθώς το αρχικό δεν άντεξε στον ολέθριο σεισμό του 1870 και κατέρρευσε. Και αυτό το Ρολόι όμως που το αντικατέστησε, καταστράφηκε επίσης, το Μάρτιο του 1944, όταν οι Γερμανοί, ανάμεσα σε όλες τις καταστροφές που προξένησαν στο χωριό, το ανατίναξαν. Δίπλα στον βράχο του ρολογιού είναι ο Ιερός Ναός των Εισοδίων της Θεοτόκου και το παλιό Δημοτικό Σχολείο, που σήμερα λειτουργεί ως Λαογραφικό Μουσείο Αράχωβας.

Πόλο έλξης για τους επισκέπτες αποτελεί το Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού, που βρίσκεται σε απόσταση περίπου 25 χιλιομέτρων.