«Άρρωστο» το λειτουργικό του ρόβερ Opportunity

Κάνει αόριστες επαννεκινήσεις


ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
14:25
02/01/2015
«Άρρωστο» το λειτουργικό του ρόβερ Opportunity
1
loading

Η NASA ανακοίνωσε ότι βρήκε έναν τρόπο ικανό να «θεραπεύσει» το ρόβερ Opportunity, το οποίο εξερευνά τον πλανήτη Άρη και το οποίο «πάσχει από αμνησία» αναφέρει δημοσίευμα του Discovery News, το οποίο μεταδίδει το δίκτυο BBC.

Εξειδικευμένοι τεχνικοί της NASA θα παρέμβουν στο λογισμικό του Opportunity προκειμένου να διορθώσουν ένα πρόβλημα που υποχρεώνει το λειτουργικό σύστημα του ρόβερ να πραγματοποιεί αόριστες επανεκκινήσεις. Το εξάτροχο ρόβερ είναι το «ξαδελφάκι» τού σαφώς πιο δημοφιλούς Curiosity, που εκτοξεύτηκε με προορισμό τον Άρη το 2011.

Μιλώντας στο Discovery News, ο επικεφαλής του προγράμματος Τζον Κάλας, τονίζει ότι το ρόβερ «όπως ακριβώς και ένας τυπικός υπολογιστής» έχει δύο τύπους μνήμης, την «πτητική» και τη «μη πτητική». Η «πτητική» επιτρέπει στο ρόβερ να «θυμάται» πληροφορίες ακόμη και όταν δεν βρίσκεται σε λειτουργία. Η «μη πτητική» (κάτι αντίστοιχο με τη μνήμη RAM για υπολογιστές) τού επιτρέπει να «θυμάται» πληροφορίες μόνο όταν βρίσκεται σε λειτουργία. Η «μη πτητική» μνήμη του Opportunity έχει μια βλάβη, η οποία πιθανόν σχετίζεται με την ηλικία των υλικών του, λέει ο Κάλας.

Η NASA ελπίζει ότι παρεμβαίνοντας στο λογισμικό του θα κατορθώσει να επιδιορθώσει το πρόβλημα και να παρατείνει τη διάρκεια ζωής του ρόβερ. Το Opportunity προσεδαφίστηκε στον Άρη πριν από δέκα χρόνια. Έως τώρα έχει διανύσει 41,8 χιλιόμετρα στην επιφάνεια του «κόκκινου πλανήτη» και έχει αποστείλει στη Γη πολύτιμα δεδομένα για τη βιολογία του πλανήτη.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

1
σχόλιο
  1. avatar Ευρύνοος

    Λοιπόν: Η βλάβη είναι σε τσίπ της μη πτητικής μνήμης RAM. Άν προσδιοριστεί το ελλατωματικό κελί μνήμης,ο υπολογιστής του οχήματος θα το γνωρίζει και με κατάλληλο κώδικα θα αποφεύγει την εγγραφή δεδομένων εκεί.Έτσι θα λυθεί το πρόβλημα εύκολα.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει